Klinkt leuk maar nu wel hopen dat ze niet naar het buitenland vertrekken. Dit zijn nou net de banen die niet zo makkelijk in te vullen zijn.
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Hoe gaat het in de Nederlandse politiek?
Collapse
X
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1669...il-gaan-leiden
Frans Timmermans wil snel een ’nieuwe partij’ op links, die hij zelf wil gaan leiden
Den Haag - Een nieuwe partij op links moet er snel komen. Dat zegt Frans Timmermans tegen Nieuwsuur. De PvdA/GL-leider wil die nieuwe politieke partij zelf gaan leiden.
Dat PvdA/GL niet moet fuseren en ook niet door moet gaan op dezelfde weg werd vorige week geopperd door Kamerlid Habtamu de Hoop. Timmermans omarmt dat. De voormalig Eurocommissaris zegt dat hij ’grote urgentie voelt’ voor de oprichting van zo’n linkse partij. „Ik ben heel ongeduldig. Zo snel als mogelijk is moet er voortgang komen.”
Wat er dan precies zo nieuw zou zijn aan de nieuwe partij, blijft vooralsnog onduidelijk. De partijleider blijft hetzelfde, over een nieuwe koers valt weinig op te snuiven. De naam zou wel moeten wijzigen.
Versnippering
Timmermans noemt het desondanks ’goed’ dat De Hoop de stap naar voren zet. „De versnippering werkt in ons nadeel. Als je echt een vuist wilt maken tegen rechts, moet links zich zoveel mogelijk verenigen”
„Ik vind samenwerken met linkse mensen die aan dezelfde kant staan een goed idee”, zegt Kamerlid Lisa Westerveld (PvdA/GL). Al benadrukt ze dat zo’n nieuwe partij met een nieuwe naam wel aan de leden is. „We hebben het er in de fractie meer over dan me lief is. Ik wil dat we aan de slag gaan.”
Jesse Klaver is ook voor een nieuwe partij, als dat betekent dat PvdA en GL nog meer gaan samenwerken. „Ik ben heel tevreden over de samenwerking, dus meer hiervan.” Welke naam zo’n nieuwe linkse partij dan moet krijgen, blijft nog in het midden liggen. „Er zijn verschillende namen die voorbij komen. We moeten kijken wat bij ons past”, zegt Kamerlid Songül Mutluer.
Comment
-
Hij heeft geen succes met samengaan van 2 linkse partijen, dus een nieuwe linkse partij gaat dat zeker niet doen en helemaal niet met hem als leider, kiezers zoeken hem niet en zijn soort van links niet, die groene charlatan
Comment
-
is bij al die politieke partijen zo, straks met dat zogenaamde nieuwe links onder opa Timmermans zal het niet beter zijn, ze redden het nu al daar onder elkaar niet bij links, alle politici is gewoon een farce, ze presteren allemaal niet
Comment
-
https://www.buttkicken.nl/2025/02/05...timmermans-19/
Briefje van Jan – aan Frans Timmermans
Meneer Timmermans,
Hèhè.
Éindelijk heeft u het licht gezien!
GroenLinks en de PvdA moeten niet fuseren, nee, er moet een heel níeuwe linkse partij komen.
Met u als kakelverse leider natuurlijk.
Daarmee hoopt u dan eindelijk wél echt in de voetsporen te treden van Joop den Uyl, de laatste linkse partijleider die bij de Tweede Kamerverkiezingen de grootste wist te worden.
Maar liefst 53 zetels waren het, op woensdag 25 mei 1977.
Lang geleden, hè?
Twee weken nadat u 16 werd en van de wet brommer mocht gaan rijden.
Ik snap u.
Met alleen GroenLinks lukt het niet, dat is gebleken.
Dus u denkt: we hebben er nog wat andere partijen bij nodig.
De SP leent zich daar niet voor, want dat is (naast de PVV) nog wel een echte arbeiderspartij.
Maar de (kwantitatief) stabiele achterban van de Partij voor de Dieren en de hard groeiende groep terroristenvrienden van DENK, daar is voor zo’n nieuwe linkse partij best wat te halen.
En veel moeite hoeft het niet te kosten.
Met de strijdkreet “Alle Jodenhaters verzamelen!” weet u de partijleiders Esther Ouwehand en Stephan van Baarle vast wel over de streep te trekken.
Dat u met die nieuwe partij zou pissen op het graf de urn van uw immer pro-Israëlitische voorganger Joop den Uyl?
Dat maakt u geen zak uit.
Het is immers uw laatste kans.
Uw laatste kans om Nederland als premier verder te gaan slopen.
Ik snap u.
Maar ik hóóp uiteraard dat u, net als in 2023, grandioos op uw muil gaat.
Want ik hou wél van dit land.
Groet,
JanD
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/watuzegt/58...adicaal-rechts
Column Roderick Veelo
Arrogant links is de ideale wegbereider voor radicaal rechts
De politiek leider van PvdA/GL Frans Timmermans gelooft niet langer in een fusie van zijn partij PvdA met GL. Timmermans omarmt het idee dat er op links een heel nieuwe partij moet komen. Een partij die hij zelf graag wil leiden. En er is haast geboden. „Ik ben heel ongeduldig”, aldus Timmermans.
Het is geen lekkere tijd voor links. Kiezers slaan overal rechtsaf en ook onderlinge samenwerking blijkt geen impuls voor de tanende populariteit. Zo is de rood-groene samenwerking in Duitsland onderweg naar een ongenadig pak slaag van de Duitse kiezers op 23 februari. Volgens de laatste peilingen levert de SPD ruim een derde van haar zetels in. Die gaan naar de christendemocraten en naar hun grootste politieke vijanden op rechts, de radicaal-rechtse AfD.
In Frankrijk blijken de partijen van de linkse alliantie het vooral met elkaar eens te zijn over één ding: hoe houden we Marine Le Pen en haar partij af van de macht. Veel verder gaat de samenwerking tussen socialisten, communisten en groenen op dit moment niet. Ruzies zijn er binnen de alliantie te over. Er is voortdurend strijd tussen de verschillende bloedgroepen.
In het Verenigd Koninkrijk kampt de Labour-regering met een groot wantrouwen onder de bevolking. Twee derde van de Britten is negatief over het kabinet van premier Keir Starmer. En dat amper een half jaar na zijn verkiezing.Links in de VS is de weg kwijt
En links in de Verenigde Staten is het vertrouwen en de weg kwijt sinds de verkiezingsnederlaag tegen Donald Trump. De Democratische Partij heeft nog niet de moed gevonden om de voor haar rampzalige verkiezingsuitslag te evalueren. De vraag is of dat er ooit van komt. De Democraten ogen stuurloos zonder een nieuwe aansprekende leider en zonder inhoudelijke antwoorden op het rigoureuze beleid van Donald Trump.
In dit klimaat moet er in Nederland een nieuwe linkse beweging worden opgetuigd. Volgens Timmermans ’op basis van solidariteit en rechtvaardigheid door mensen met een andere achtergrond’. Timmermans combineert hier oud links jargon en multiculturalisme. Maar niemand weet wat hij precies bedoelt.
Met ’solidariteit’ en ’rechtvaardigheid’ kun je de hoofden van pro-Palestina-activisten of klimaatrebellen nog wel op hol brengen, maar voor de groep kiezers die de nieuwe partij aan voldoende Kamerzetels moet helpen, blijven deze termen – zonder concrete invulling – loze kreten.
En daarmee belanden we bij het grote electorale probleem van links: de afwezigheid van werkelijke belangstelling voor de zorgen van gewone mensen. Die zorgen gaan over onveiligheid die wordt geïmporteerd en de weigering van de gevestigde partijen controle te nemen over asiel en migratie.
Het is onder Europese en Amerikaanse burgers verkiezing na verkiezing het belangrijkste thema, maar links heeft er nog steeds geen verhaal bij. Behalve de vermaning dat het fout is deze zorgen te hebben omdat ze ’racistisch zijn’, de democratie en de rechtsstaat ’in gevaar brengen’ en Geert Wilders, Donald Trump en de AfD aan de macht helpen.
Terwijl burgers concrete maatregelen eisen, leest links hun de les en trakteert ze op een rondje solidariteit en rechtvaardigheid. Betere tegenstanders kunnen Wilders, Trump en de AfD zich niet wensen. Arrogant links is de ideale wegbereider voor radicaal rechts.PvdA en GL te verschillend
Het idee van een nieuwe partij op links komt van het 26-jarige Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop (PvdA). Hem moet het ook zijn opgevallen dat het fusieproces van de PvdA en GL stokt. Samenwerken gaat de twee partijen nog goed af, maar voor fuseren lijken de bloedgroepen te verschillend.
De prominente Amsterdamse GL-wethouder Rutger Groot Wassink vindt dat zijn partij te veel naar het ’brave’ midden opschuift; bekende PvdA’ers als Rob Oudkerk, Gerdi Verbeet, Ad Melkert, Felix Rottenberg en Hans Spekman vrezen juist een verschuiving naar activistisch links. Het verzet tegen een fusie ziet Timmermans ook en daarom kiest hij voor de vlucht naar voren met de oprichting van een nieuwe linkse partij.
Het is nog helemaal de vraag of zo’n partij er ook echt gaat komen. En zo ja, of die dan opeens wél voldoende hoofden en harten kan beroeren met vage vergezichten over solidariteit en rechtvaardigheid, zonder in te gaan op wat mensen echt belangrijk vinden: het daadkrachtig begrenzen van asiel en migratie.
Ik zie het nog niet gebeuren. Inperking van asiel en migratie wil namelijk tachtig procent van de kiezers. Maar die wens staat haaks op de linkse idealen van grenzeloze gastvrijheid voor de minderbedeelden en een multiculturele samenstelling van Nederland. Dus ook een nieuwe linkse partij blijft zwaarwegende zorgen bij burgers negeren en daardoor verkiezingen verliezen.
Comment
-
Je kan geen 1 grote linkse partij maken waarin al die kiezers voor miljardensteun aan klimaat, steun voor asielzoekers, steun aan Palestijnen, steun aan arbeiders, steun aan minima etc bij elkaar zitten. Daarom zie je nu al de zetels op die punten verdeeld worden over zoveel partijen als PvdA, GL, D66, Dierenpartij, SP, PVV, Volt etc etc
het is niet meer zoals vroeger toen het overzichtelijker was qua problematiek en minder issues waren die er nu wel zijn en elkaar bijten.
Daarbij als je propageert iets nieuws en fris te willen beginnen en je wil dan zelf weer die oude leider zijn die al door velen op links ook niet gepruimd wordt en zeker niet door de arbeiders en kiezers die al vertrokken zijn bij PvdA, GL etc, dan is het al op voorhand een groot fiasco en totaal niet serieus te nemen
Ze weten niet wat de kiezer wil, ze snappen niet dat het meerdere groepen kiezers zijn die je niet in 1 partij kan vangen.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/2479...ans-timmermans
Enquête: PvdA/GL-stemmers willen liever Habtamu de Hoop of Jesse Klaver als partijleider dan Frans Timmermans
De achterban van PvdA/GL ziet liever Jesse Klaver of zelfs Habtamu de Hoop als leider van hun partij dan Frans Timmermans. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 6200 kiezers.
© ANP / Peter Hilz
Kiezers van PvdA/GL zien liever Habtamu de Hoop en Jesse Klaver als leider van een nieuwe linkse partij dan Frans Timmermans
In de enquête werd aan PvdA/GL-stemmers gevraagd wie zij ’acceptabel’ zouden vinden om de nieuwe linkse partij te leiden. Jesse Klaver, Kamerlid en voormalig partijleider van GroenLinks, kon op de meeste steun rekenen. Zo’n 70 procent van de eigen achterban vindt hem een acceptabel alternatief voor Timmermans. Kiezers omschreven hem als iemand ’van de jonge generatie met genoeg ervaring’. En dat terwijl Timmermans dinsdag nog zichzelf naar voren schoof.
Zelfs Habtamu de Hoop, van oorsprong PvdA’er en het Kamerlid dat voor die nieuwe linkse partij pleitte, kon op meer support rekenen dan Timmermans: 58 procent van de stemmers.
De roodgroene leider kreeg maar van 56 procent van de kiezers het label acceptabel. Een deelnemer licht bij EenVandaag toe dat Timmermans de ’slagkracht’ en de ’snelheid’ mist die Klaver wel heeft.
Dinsdag gaf Timmermans zelf aan dat hij die nieuwe partij wil leiden, nadat hij het idee van De Hoop omarmde dat PvdA/GL niet moet fuseren en ook niet door moet gaan op dezelfde weg. Kiezers denken daar nu anders over. De voormalig Eurocommissaris zei dat hij ’grote urgentie’ voelt voor de oprichting van zo’n linkse partij. „Ik ben heel ongeduldig. Zo snel als mogelijk is moet er voortgang komen.”
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/6941...-als-de-tering
Uitgestoken hand op links genegeerd
Kritiek op Frans Timmermans zwelt aan in eigen achterban: ’Zo progressief als de tering’
Zelf wil hij door, maar in de eigen achterban van Frans Timmermans klinkt steeds meer twijfel over zijn partijleiderschap. Intern groeit de kritiek, en dat terwijl de tijd vanwege een zwalkend kabinet-Schoof begint te dringen. „Zo progressief als de tering”, wordt de koers van Timmermans genoemd. En: „Oude wijn in oude zakken.”
© Foto ANP/HH
Frans Timmermans, hier geflankeerd door partijgenoten Esmah Lahlah en Jesse Klaver moet nu snel koers bepalen, vinden veel PvdA/GL-prominenten.
De achterban van PvdA/GL-leider Frans Timmermans voert de druk op nu het kabinet-Schoof brokken maakt en nieuwe verkiezingen ieder moment kunnen opduiken. Een nieuwe linkse partij moet er ’snel’ komen. Ingewijden schetsen aan De Telegraaf hoe de partij zich in een ’tijdsklem’ begeeft en hoe intern kritiek op de groen/rode leider groeit.
„Hoe Frans zijn nieuwe partij ook noemt, welke kleur hun vlag ook heeft, welk lied ze ook uit volle borst zullen zingen, het zal niks worden”, voorspelt PVV-leider Geert Wilders over de recente toekomstplannen van PvdA/GL. „De ideeën deugen niet, het lef ontbreekt, asiel blijft een taboe en GL’ers blijven van de partij.”
Frans Timmermans steekt hand uit richting partijen op links
Timmermans stak dinsdag zijn hand uit richting partijen op de linkerflank om ’hopelijk groter’ te worden. De PvdA/GL-leider ziet een nieuwe grote linkse partij voor zich, die tegenwicht moet bieden aan de rechtse meerderheid. Hij noemt zelf als voorbeeld het CDA, dat in 1980 ontstond door een fusie van KVP, ARP en CHU.
Zijn uitgestoken hand werd op links genegeerd. SP-leider Jimmy Dijk piekert er niet over om zich aan te sluiten bij een nieuwe linkse partij. „Wij hebben meer met échte sociaaldemocratie en niks met links liberalisme”, sneert hij. „Ik zie ook niks nieuws. De samenwerking van PvdA met GL leidt tot een koers die te weinig gericht is op wonen, zorg, werk, inkomen en collectieve voorzieningen.”
© ANP / HH
De uitgestoken hand van Frans Timmermans werd op links genegeerd.
Uit de eigen fractie klinkt ook kritiek, bijvoorbeeld over Timmermans’ betrokkenheid. „Henri Bontenbal mocht eerder op de koffie komen dan eigen Kamerlid Laura Bromet”, schetst een betrokkene.
Met de leden van PvdA en GL is afgesproken dat beide partijen in 2026 een besluit nemen over de toekomst van de partij. Er zijn drie mogelijke routes: de huidige weg bewandelen met twee losse partijen die nauw samenwerken, fuseren, of een nieuwe partij oprichten.Habtamu de Hoop oppert nieuwe partij
Het PvdA-Kamerlid Habtamu de Hoop (26) koos vorige week in een lezing de sprong naar voren en ging voor de derde optie. Opmerkelijk, omdat het doorgaans de partijleider is die zo’n steen in de vijver gooit en niet de jonge aanwas in de fractie. Maar Timmermans sukkelde er achteraan. Ook hij gaat voor een nieuwe partij, die hij zelf weer wil gaan leiden. „Ik heb er zin in, omdat heel veel van onze leden ons tot spoed manen”, zei hij.
’Rood Groen’
Het is niet geheel toevallig dat Timmermans en De Hoop die stap nu zetten. Er is enige haast bij. „We weten niet hoe de hazen lopen”, zegt GL’er Ineke van Gent. „We moeten voorbereid zijn op de volgende ronde”, hint ze naar eventuele nieuwe verkiezingen. De burgemeester van Schiermonnikoog is positief over het idee van een nieuwe linkse partij en heeft zelfs wel een idee voor een naam: ’Rood Groen, gewoon doen’.
© ANP / HH
Het 26-jarige PvdA-Kamerlid Habtamu de Hoop ziet een hele nieuwe partij wel zitten.
„Het mag wel wat sneller”, erkent ook PvdA’er Gerard Bosman, oud-bestuurslid. De grootste oppositiepartij gaat er in de laatste Ipsos-peilingen nog geen zetel op vooruit, terwijl de zittende coalitie ruim twintig zetels in de min staat. Het Bontenbal-effect, dat het CDA omhoog stuwt, blijft bij PvdA/GL consequent uit. „Ongekend in de parlementaire geschiedenis”, treurt een partijprominent, die het plan voor een nieuwe linkse partij met eigenlijk vrijwel dezelfde mensen ’oude wijn in oude zakken’ noemt.
Minne van der Mast, voorzitter van GL-jongerentak Dwars, vindt het goed dat er wordt nagedacht over een nieuwe linkse partij, maar wil dat er voor de inhoud méér tijd wordt genomen. „De koers moet worden bepaald”, zegt ze, terwijl ze erkent dat de partij daardoor in een tijdsklem zit met het oog op verkiezingen.
Binnen de partij wordt verwacht dat de verdeeldheid tussen PvdA en GL met een nieuw naambordje niet verdwijnt. Want waar Frans Timmermans de laatste tijd herhaaldelijk pleit voor een ’toekomstgerichte, nieuwe, progressieve, linkse beweging’, zien verstokte sociaaldemocraten hun rode droom als sneeuw voor de zon verdwijnen. „Uit onderzoek blijkt al lang dat je als links progressieve partij niet meer kiezers gaat winnen”, schetst een bron. „We moeten juist links van het midden gaan zitten en het hebben over thema’s als wonen.”Wat gaat er veranderen?
Timmermans’ droom is om links te verenigen, maar de linkse geluiden fladderen alle kanten op. Op vragen wat er dan precies inhoudelijk gaat veranderen, antwoordt hij: „Rechtvaardigheid moet voorop staan.” Eerder kondigde hij een koerswijziging op migratie aan in De Telegraaf, maar in de praktijk bleek die tegen te vallen. „Zo progressief als de tering”, wijst een bron op de manier van stemmen op asiel door de partij.
© ANP / HH
Veel PvdA/GL-stemmers zouden liever Jesse Klaver of Habtamu de Hoop aan het roer zien staan.
Toch zijn er ook partijprominenten die schetsen dat er helemaal geen nieuw geluid hoeft te komen en dat de partij door kan met het huidige partijprogramma. Zo verbaast Bosman zich bijvoorbeeld over de ophef, aangezien Timmermans dit plan al meermaals aan leden heeft verteld. „Er is niets nieuws onder de zon.” Wel ziet hij graag dat er een nieuwe partijleider komt. „Timmermans en Klaver slagen er niet in om de agenda te bepalen. Als er een nieuw gezicht is met potentie om dat wel te doen, moet je dat met beide handen aangrijpen.”PvdA/GL-stemmers matig enthousiast over Timmermans
Lang niet iedereen durft zich aan het leiderschapsvraagstuk te wagen. Een tamelijk veilige weg die betrokkenen bewandelen, is verwijzen naar de leden: dat moeten zij maar bepalen. Een enquête van EenVandaag werpt licht op de zaak: PvdA/GL-stemmers geven daarin aan dat ze maar matig enthousiast zijn over de prolongatie van Timmermans. Liever zouden ze Klaver of De Hoop achter het partijroer zien.
Een ingewijde schetst dat de voormalig Eurocommissaris niets anders kan dan zichzelf aanbieden zolang hij op die plek zit, anders zou hij aangeschoten wild zijn. Maar er wordt rekening mee gehouden dat hij stiekem al met de gedachte van opstappen speelt en met één voet buiten de deur zou staan. In de coulissen wordt dat ’de methode Rutte’ genoemd. Of, zoals senator Mei Li Vos zegt: „Frans Timmermans is leider, totdat hij wat anders wil doen.”
Comment
-
Ik vrees dat je gelijk hebt. Dat gekissebis tussen allerlei ego-tjes werkt erg vertragend op beslissingen nemen.. en als dit kabinet valt, dan wordt er voorlopig he-le-maal niks opgelost.. Dat geouwehoer tussen pvv'ers onderling en bbb'ers onderling werkt erg averechts, zeker met wat dwarsliggende nsc'ers..
Comment
-
Al die jaren met steeds meer partijen waardoor coalities er nog amper uit komen met elkaar en dan zijn EU regels en stikstofregels funest , dan kan je ook niets meer, links is verdeeld, rechts is verdeeld en het midden moet steeds keuze maken met wie ze dan meewaaien
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/video/12770...ppositiepartij
Na interview Timmermans: ‘Totaal amateurisme bij grootste oppositiepartij’
07:31Video
Wouter de Winther bespreekt de houding van Frans Timmermans de afgelopen week. Hij bekritiseert met name de nasleep van het beruchte plan van Habtamu de Hoop om een nieuwe partij op te richten.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/7446...-onze-beweging
Rood Vooruit
Bijeenkomst met partijprominenten PvdA: ’Kiezers van Geert Wilders willen ons niet, maar we moeten ze terugwinnen voor ónze beweging’
Den Haag - Is het sociaaldemocratische geluid bij PvdA/GL nog wel hoorbaar? Die vraag stond centraal bij een bijeenkomst van Rood Vooruit, een platform voor discussie voor de sociaaldemocratie dat zijn eigen waarden ziet vervagen. „Ik wil de ziel terug.”
© ANP/HH
Ad Melkert (PvdA) ziet een samengaan met GroenLinks niet zitten, de Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman wel.
Veel partijprominenten rukten zaterdag uit naar een Utrechtse school om te discussiëren over de toekomst van de sociaaldemocratie. Van PvdA-mastodonten als Hans Spekman, Ad Melkert en Gerdi Verbeet, die kritisch tegenover de fusie met GroenLinks staan, tot de Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman die juist positief staat tegenover de rood-groene versmelting.
Als het aan Moorman ligt, is het immers helder. „Een linkse doorbraak”, die moet er komen om ’de macht van rechts’ te breken. „Ik constateer dat de PvdA en GroenLinks heel erg hetzelfde nastreven. Nu heel veel grondrechten onder druk staan, staat ons maar één ding te doen: ons niet uit elkaar laten spelen.”
’Kiezers van Geert Wilders willen ons niet’
Volgens een aanwezig partijlid is dat niet ’het begin van een oplossing’. „Keer op keer blijkt dat de kiezers van Geert Wilders ons niet willen, maar ik hoor geen begin van een antwoord om ze terug te winnen. We moeten mensen terugwinnen voor ónze beweging.”
Toch is het de vraag of dit wetenschappelijk klopt, veronderstelt politicoloog Menno Hurenkamp. „Het is een misverstand dat de PvdA-kiezer massaal naar de PVV is vertrokken. De PvdA-kiezer is overal naartoe vertrokken, ook naar de VVD en naar progressieve partijen als D66 en de Partij voor de Dieren. Het idee van de gewone man die met zijn pakje shag naar zijn werk fietst, is achterhaald. Die gewone Nederlander is tegenwoordig vaak ook een alleenstaande vrouw of iemand met een migratie-achtergrond.”
Al is het ’onzin’ dat er geen arbeidersklasse meer bestaat, beweert arbeidssocioloog Fabian Dekker, die veel onderzoek naar deze groep verricht. „Ongeveer 25 procent van de Nederlanders beschouwt zichzelf nog steeds als arbeider, variërend van koeriers tot fabriekswerkers”, benadrukt hij het voortbestaan van de arbeidersklasse. „Ze stemmen alleen niet allemaal meer op de PvdA, maar bijvoorbeeld op partijen als PVV of BBB, of helemaal niet.”
PvdA/GL laat het liggen ’nét buiten steden’
Momenteel schommelt de gefuseerde fractie PvdA/GL in peilingen rondom de 25 zetels. Volgens electoraal geograaf Josse de Voogd laat PvdA/GL het vooral liggen nét buiten de grote steden. „De tegenstelling stad-platteland is een vertekend beeld”, stelt De Voogd.
„De meeste Nederlanders wonen in plaatsen als Spijkenisse, Zoetermeer en Nieuwegein. Partijen onderschatten vaak deze middencategorie die niet heel conservatief is, maar wel behoudender dan de kiezers in de grote steden. Vroeger werd daar meer PvdA gestemd, maar net als in oude bolwerken in het noorden verliest de partij daar haar achterban.”
Bij het platform Rood Vooruit bestaat zaterdag de vrees dat de nauwe samenwerking met GroenLinks het contact met dergelijke kiezers helemaal verbreekt. Een aanwezige vrouw voelt zich ’geschoffeerd’ door de wensen van fractievoorzitter Frans Timmermans (PvdA/GL) die wil aansturen op een nieuwe linkse partij. Ze betwijfelt zelfs of ze haar lidmaatschap van de PvdA niet opzegt. „Ik ben vijftig jaar lid, maar ik sluit niet uit dat ik de eenenvijftig jaar niet haal.”
Kansengelijkheid en betaalbare woningen
Met het plan ’Partij voor de Aandacht’, dat zaterdag werd gepresenteerd, poogt Rood Vooruit het sociaaldemocratische geluid in ieder geval terug te brengen binnen de PvdA. Zo is er veel aandacht voor zorg, kansengelijkheid voor kinderen en betaalbare woningen in het plan. Daarnaast moet de PvdA meer de wijken in.
Met de leden van PvdA en GroenLinks is afgesproken dat beide partijen in 2026 een besluit nemen over de toekomst van de partij. Er zijn momenteel drie mogelijke routes: de huidige weg bewandelen met twee losse partijen die nauw samenwerken, fuseren, of een nieuwe partij oprichten.
Tekst gaat verder onder de foto.
© ANP/HH
Ruud Koole, voormalig voorzitter van de PvdA.
Oud-partijvoorzitter Ruud Koole wil koste wat het kost ’een sociaaldemocratische partij’ overhouden. „Wat voor constellatie het ook wordt, of er nu een oude partij blijft of er een nieuwe komt: het moet een sociaaldemocratische partij zijn die links van het centrum staat en verantwoordelijkheid kan nemen.”
Volgens Ad Melkert ligt de ’doorbraak’ bij de ’gewone mensen’. „Zijn we bereid een tandje minder te doen op stikstof? Zijn we bereid een discussie over immigratie te voeren? Daar moeten we wel over nadenken”, zegt Ad Melkert als laatste spreker van de zaterdagmiddag. „PvdA is een ideologische partij, terwijl GroenLinks een partij is met idealen. We moeten de kiezer voorop stellen die we willen aanspreken, diegenen die afhankelijkheid zijn van solidariteit.”
Comment
-
https://www.parool.nl/columns-opinie...elf~b754cd972/
Opinie: ‘Beste Frans Timmermans, als u werkelijk verandering wilt, begin dan bij uzelf’
De oprichting van een nieuwe, linkse partij vindt Sam Roos geen slecht idee, maar dat Frans Timmermans deze zelf wil leiden, laat zien dat links er niet in slaagt om in de spiegel te kijken.
Jesse Klaver en Frans Timmermans (rechts) (GroenLinks/PvdA)Beeld ANP / ANP
Beste Frans Timmermans,
Het zal u niet ontgaan zijn dat het slecht gaat met links, of beter gezegd, dat het goed gaat met rechts. En ook niet dat het vertrouwen in de politiek historisch laag is en het belang van een fris en verenigd links nog nooit in mijn leven, maar ook in dat van u, zo belangrijk is geweest. In de Kamer wordt wat mij betreft sterke oppositie gevoerd tegen een zeer zwak kabinet en uw bijdrage daarin is naar mijn idee goed en van groot belang.
Dit gezegd hebbende, schrijf ik deze brief niet omdat ik tevreden ben. Terwijl uw keuze en die van uw partijgenoten om een nieuwe linkse partij te beginnen allerminst als een verrassing komt, verraste het mij wel degelijk dat u uzelf, zeker na het gigantische debacle van de vorige verkiezingen, nog steeds als de juiste persoon ziet om links te verenigen. Het bevestigt wederom dat het bord voor de hoofden van linkse politici nog even groot is als voor de vorige verkiezingen, en dat er nog steeds geen blijk is van het nakomen van de beloften om beter naar het potentiële electoraat te luisteren.
Want waar deze groep wél inziet dat links een nieuwe weg in moet slaan, dringt het bij de uwe nog niet helemaal door. In plaats van rechts van alles de schuld te geven, is het tijd dat deze gevestigde orde bij zichzelf nagaat wat er allemaal mis is gegaan en hoe het zover heeft kunnen komen dat we nu met dit kabinet opgescheept zitten.
Plato beschrijft in De Staat (of Politeia) dat de beste leiders degenen zijn die helemaal niet naar leiderschap verlangen. Hij gelooft dat de ideale leiders degenen zijn die kennis hebben van het goede, en die in staat zijn om een rechtvaardige samenleving te leiden zonder hun eigen belangen voorop te stellen. Plato beschrijft een samenleving waarin leiders niet met elkaar concurreren om de macht, maar juist degenen die de verantwoordelijkheid het meest ontwijken, het beste in staat zijn om die verantwoordelijkheid op zich te nemen. Wellicht was uw oppositievoering daarom zo sterk de afgelopen tijd. Maar tegelijkertijd wilt u helemaal niet in de oppositiebank zitten. U wilt koste wat het kost een kabinet leiden.
Er zijn genoeg andere geschikte kandidaten. Neem Marjolein Moorman, wier overweging om het lijsttrekkerschap op zich te nemen in de zomer van 2023 weg werd genomen doordat u zich kandidaat stelde. Of Esmah Lahlah, die als geen ander weet hoe het is om niet tot ‘de norm’ te behoren. Want dat is wat uw grootste opgave lijkt te zijn: u behoort zelf tot de norm. Wat mij betreft wordt er gekozen voor Habtamu de Hoop, die misschien wat aan de jonge kant is, maar van wie de campagneposters met een knipoog naar die van Obama in 2008 als bijna kant-en-klaar naar de drukker kunnen.
Het wordt tijd dat het bord wordt ingeruild voor een spiegel. Als u werkelijk verandering wilt, begin dan bij uzelf. Luister naar de zorgen en frustraties die spelen onder linkse kiezers en voer hier een open debat over. Baseer daarop wie de nieuwe leider moet worden. Anders ben ik bang dat we geen meter opschieten met deze nieuwe partij waar volgens u, maar ook volgens onverenigd links, zo veel behoefte aan is.
Comment
Comment