Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Hoe gaat het in de Nederlandse politiek?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Ik mag die van Gaal wel, slimme goede onderneemster met veel ervaring en realistische kijk op zaken.

    Comment


    • Politici praten te veel en doen te weinig, en er wordr meer op uitspraken gelet dan naar oplossingen gezocht.

      Comment


      • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/61...eid-werkt-niet

        Column Afshin Ellian
        Zijn progressieven nu wakker? Vervalsing of ontkenning van de werkelijkheid werkt niet

        Westerse progressievelingen zijn de weg kwijt. Progressieve mensen hebben blijkbaar niets geleerd van het verlies van hun geestverwanten in Amerika. De progressieve politici en media proberen de ernstigste antisemitische gebeurtenis na de Tweede Wereldoorlog in Nederland om te buigen in een verhaal over slachtofferschap van een bepaalde minderheid. In werkelijkheid gaat en ging het om een groep van radicale moslims die niet de westerse waarden maar die van Gaza als richtsnoer neemt.




        Deze vervalsers van de realiteit raad ik aan om de indringende persoonlijke column van Kamran Ullah te lezen: ‘In de avonduren kreeg ik Koranles. (…) Voorafgaand aan het gebed hoorde ik preken waarin ’ongelovigen en Joden’ ervan langs kregen.’

        Ullahs conclusie toont de ongecensureerde contouren van de werkelijkheid: ‘Politici die aanzien hebben binnen de islamitische gemeenschappen kijken weg. Media die invloed hebben op groepen die dicht bij deze gemeenschappen staan, publiceren desinformatie om de aandacht af te leiden. Gezagsdragers bevestigen met hun gedrag – bijvoorbeeld door demonstranten die door de rechter bevestigde regels overschrijden weg te laten komen – de deloyale jongeren in hun gelijk. Zo ondermijnen ze hun eigen gezag. En de Haagse politiek? Die keert zich weer naar binnen.’



        Hebben de progressieve politici en media echt niets geleerd van de Amerikaanse verkiezingsuitslag?

        Democraten hebben massaal verloren. Donald Trump wist op een miraculeuze wijze de burgers te mobiliseren voor zijn standpunten. Trump won 312 kiescolleges. Dit is zonder een mits of maar een verpletterende overwinning. Ook won hij de zogeheten ‘popular vote’: 73.734.285 stemmen voor Harris en 76.427.168 stemmen voor Trump. Hij won nog meer. Met 53 zetels in de Amerikaanse senaat en 218 zetels in het Huis van Afgevaardigden wist hij een meerderheid in beide Kamers achter zich te scharen. Zou het alarm afgegaan zijn bij de progressievelingen?

        Iedereen was voor Harris



        Progressieve media en politici zouden naar aanleiding van de uitslagen van de Amerikaanse verkiezingen kritisch naar eigen opvattingen en handelen moeten kijken. De meeste Amerikaanse media waren voor Harris. De meeste intellectuelen en de invloedrijke universitaire kringen waren voor Harris. Zelfs waren de grote multinationals voor Harris. Multinationals zijn niet gek om voor iemand te kiezen, die mogelijkerwijs een handelsoorlog gaat ontketenen. Ten slotte waren de meeste Europese politici en regeringen voor Harris. Zelfs hoopte het Iraanse regime dat Harris gaat winnen. Daarom staakte Teheran zijn agressieve militaire activiteiten in de laatste dagen van de Amerikaanse verkiezingen om niet per ongeluk bij te dragen aan de populariteit van Trump.

        Ook moeten we niet uit het oog verliezen dat Trump van top tot teen gecriminaliseerd was en is. Er lopen nog steeds minstens zestien strafzaken tegen Trump: van omverwerpen van het democratische bestel (rebellie tegen de staat) tot aanranding. Al bij al is Trump geen ideale schoonzoon. Toch is hij de schoonzoon van de republiek geworden. Niet door een staatsgreep, maar door de stem van de Amerikaanse kiezers werd de meest gecriminaliseerde presidentskandidaat ooit verkozen tot 47e president van Amerika.

        Identiteitspolitiek en wokisme



        Hebben 76.427.168 Amerikanen bewust voor het omverwerpen van de democratie gekozen? Nee, de Amerikaanse kiezers gaan ervan uit dat over vier jaar weer verkiezingen worden gehouden. Hebben 76.427.168 Amerikanen voor het racisme gekozen? Nee, ook de minderheden hebben op Trump gestemd. De progressievelingen moeten zich dus de vraag stellen wat deze kiezers eigenlijk hebben afgewezen.



        Ik noem een lijstje van afgewezen zaken: identiteitspolitiek, radicaal wokisme, onbeperkte immigratie en grenzeloos internationalisme. Amerikanen willen dat hun rechtsorde op een ‘wij’ en niet op clans met hun eigen private identiteit wordt gebaseerd.



        Amerikanen willen niet dat een taal- en gedachtepolitie de publieke en private ruimte controleert, ordent en tiranniseert.Enorme schok



        De zittende regering en media negeerden de reële problemen. Amerikaanse zender CNN peilde de opinies van kiezers gedurende een week tot de dag van de verkiezingen. De uitkomst van deze opiniepeiling bracht een enorme schok teweeg bij de CNN-commentatoren: Een meerderheid van 58% van de ondervraagden wees de regering Biden af. De economische vraagstukken voerden de boventoon bij de kiezers: 35% van Amerikanen vond dat het niet goed gaat met de economie en 45% van de ondervraagden vond dat het nu met zijn financiële situatie in vergelijking met vier jaar eerder (toen Trump aan de macht was) aanzienlijk slechter gaat.

        Slechts 4% vond de buitenlandse issues belangrijk.



        De vervalsing of ontkenning van de werkelijkheid werkt niet.

        Comment


        • Minister Heinen ontkent met klem racistische uitlatingen te hebben gedaan.

          Comment


          • Achabar heeft het woord racisme niet genoemd, wel het woord polarisatie

            Comment


            • Omtzigt keert morgen toch nog niet terug in de Kamer.

              Comment


              • Dat is maar beter ook,

                Comment


                • die hele NSC is niet mee te regeren, helft wil niet met PVV en ze lekken steeds info, zeer onbetrouwbare regeringspartner, en als het kabinet valt blijft er van die partij niets over

                  Comment


                  • En nu 2 NSC kamerleden opgestapt. Kabinet gaat door.

                    Comment


                    • De racismekaart trekken zij ook weer, terwijl Achabar dat niet genoemd heeft inderdaad

                      Comment


                      • Evenals 'veranderende demografie' is 'polarisatie' een 'verdekt' synoniem geworden voor racisme (en alles wat tegen ongelijkheid is 'woke' wordt genoemd).

                        Comment


                        • Kan zo misbruikt worden bedoel je. Als je zaken niet meer kan benoemen omdat het racisme genoemd kan worden komen we geen steek verder om problemen te benoemen en daarna om oplossingen te vinden en beleid te maken. Niets doen is dan het gevolg met een probleem wat alleen maar groeit.

                          Oftewel wegkijken
                          Last edited by frankkinky; 1 week ago.

                          Comment


                          • Ik kijk zeker niet weg van racisme..de maatschappij loopt er van over dus dat valt niet te ontkennen. Je komt het veel te veel tegen in mijn ogen, zelfs in het kabinet...

                            Comment


                            • Lol jij was erbij?

                              Comment


                              • Uiteraard niet, die lui zijn veel met hun smoel op TV en kramen vaak zat 'veranderende-demografie-taal' uit.

                                Comment


                                • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1117...ijk-stappen-op

                                  NSC-Kamerleden Hertzberger en Zeedijk stappen op

                                  Den Haag - Opnieuw tegenslag voor de partij van Pieter Omtzigt: NSC-Kamerleden Rosanne Hertzberger en Femke Zeedijk leggen hun Kamerlidmaatschap neer. Aanleiding is de onrust die vorige week ontstond in het kabinet, nadat NSC-staatssecretaris Nora Achahbar opstapte. Dat deed zij naar eigen zeggen vanwege de ’polariserende omgangsvormen’ in het kabinet. Elders in de coalitie wordt er vol verbazing gereageerd.

                                  © ANP / Fotopersburo Dijkstra bv

                                  Rosanne Hertzberger en Femke Zeedijk.




                                  Interim-fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven noemt het een ’pittige dag’ vandaag voor NSC. „Twee fractieleden besloten na alles wat de afgelopen tijd gebeurd is, om hun lidmaatschap neer te leggen.” Het gaat om Hertzberger en Zeedijk, die dinsdag na afloop van de wekelijkse fractievergadering meteen een statement gaven.

                                  Zeedijk zegt in haar verklaring zich te storen aan ’het gebrek aan fatsoenlijke omgangsvormen’. Ze zegt reflectie te missen bij de minister-president en van het kabinet. Voor haar is dat in strijd met de rechtsstaatverklaring. „Discriminatie heeft een gezicht gekregen en ik trek hier mijn grens.” Zeedijk vindt dat er een beeld is geschetst dat ’een vrouw met Marokkaanse afkomst’ niet welkom is, na het vertrek van Nora Achahbar (Toeslagen).



                                  Ook Hertzberger vindt het opstappen van Achahbar duidelijk worden dat de grens over is gegaan. „Er zijn volstrekt ongepaste uitspraken gedaan, zowel voor als achter de schermen van deze regering.” Volgens haar gaat dat over basale normen van fatsoen, beschaving, omgangsvormen en hoe je spreekt over collega’s, die worden geschonden. „Dat is onaanvaardbaar.”

                                  Elders in de coalitie wordt met verbazing gekeken naar de bokkesprongen bij NSC. VVD-leider Dilan Yesilgoz wist nog van niks als ze er dinsdagmiddag in de Tweede Kamer naar gevraagd wordt. „Dat is voor mij nieuw.” Ze moet eerst nog maar ’eens kijken wat er waar van is’, zegt ze cynisch na de vele ’leugens’ die volgens haar de wereld in zijn geholpen na de kabinetscrisis afgelopen vrijdag. „Er is een totaal verkeerd beeld neergezet. Het gaat over mijn mensen. Ik kan u verzekeren dat het leugens zijn”, zegt de VVD-voorvrouw. Voorlopig houdt ze zich vast aan het hernieuwde vertrouwen van afgelopen vrijdag en is, als het aan haar ligt, de laatste crisis, maar: „Ik ben niet degene die ze veroorzaakt.”



                                  „Heel vervelend als mensen je fractie verlaten, ook van een coalitiegenoot”, zegt Geert Wilders. „Dat betreur ik natuurlijk.” De PVV-leider hoopt dat de coalitie nu de gelederen kan sluiten en over kan gaan naar de inhoud. „Wat mij betreft nu.”



                                  Caroline van der Plas (BBB) noemt het ’kwalijk’ dat Zeedijk spreekt over dat discriminatie een gezicht heeft gekregen. „Daarmee spreken ze mij aan als partijleider van een coalitiepartij, mijn Kamerleden en mijn bewindspersonen. Daar ga ik nog wel even met ze over spreken.” De BBB-voorvrouw vindt dat er mensen beschadigd zijn. „Er worden nu weer mensen neergezet als racist, terwijl we vrijdag hebben vastgesteld met z’n allen, inclusief Eddy van Hijum en Nicolien van Vroonhoven, dat er geen sprake was van racisme.” Ook Wilders erkent ’dat gezicht’ niet te kennen.

                                  Over wat er precies is gezegd in het kabinet, waardoor Achahbar aftaaide, bestaan nog steeds vraagtekens. Bronnen waarvan gezegd wordt dat ze uit NSC-hoek kwamen, deden er vrijdag tijdens het crisisberaad op het Catshuis een boekje over open. Zo wordt door de anonieme bronnen beweerd dat Asielminister Marjolein Faber heeft gezegd dat ’antisemitisme in de genen, of in het DNA van Marokkanen’ zou zitten. Financiënminister Eelco Heinen (VVD) zou hebben gezegd dat antisemitisme zich moeilijk laat verdrijven en niet als ‘een puist met pus’ uitgeknepen kan worden. Bewindspersonenen en minister-president Dick Schoof geven aan dat ze deze verwijten niet herkennen. „In het kabinet is geen sprake van racisme”, herhaalde de premier vrijdag herhaaldelijk.
                                  Per direct



                                  Achter de schermen wordt duidelijk dat voor de fractievergadering het nog niet zeker was dat de NSC’ers zouden opstappen, dat werd pas tijdens de bijeenkomst duidelijk. NSC is een piepjonge partij. In augustus 2023 opgericht wachtte de partij van Pieter Omtzigt na de Kamerverkiezingen van november 2023 meteen al kabinetsdeelname. Duidelijk werd al gauw dat de NSC-Kamerleden, waarvan er veel een CDA-achtergrond hebben, lang niet altijd op één lijn zitten. Zeedijk en Hertzberger worden tot de linkerflank gerekend. Die vleugel is met hun vertrek minder sterk geworden.



                                  Zowel Zeedijk als Hertzberger geven per direct hun Kamerzetel terug. De net vertrokken staatssecretaris van Financiën Folkert Idsinga komt in elk geval terug in de NSC-fractie. Hij neemt de zetel in van zijn opvolger op Financiën, Tjebbe van Oostenbruggen. Al doet hij dat niet helemaal van harte. Hij laat weten al voor de crisis van afgelopen vrijdag te hebben beloofd terug te komen in de Kamer, maar dat nu wel moelijk te vinden.



                                  Achahbar, de andere vertrokken staatssecretaris, is nu als eerste aan de beurt om een van de door Zeedijk en Hertzberger verlaten zetels in te komen. Daarna zijn Willem Koops uit Den Haag en Sander van Waveren uit Utrecht de eerstvolgenden op de NSC-lijst.



                                  Hoewel het ’pijn doet en het ons raakt’, wil interim-fractievoorzitter Van Vroonhoven wel doorgaan met de overige NSC’ers. „De rest van de fractie zegt volmondig dat we doorgaan. We hebben nog heel veel dingen neer te zetten en een missie te vervullen, een rol te spelen in deze coalitie”, houdt zij de moed erin.

                                  Intussen zit partijleider Pieter Omtzigt nog steeds thuis. Zijn partij liet vandaag weten dat hij ’in een burn-out-achtige situatie’ zit. De ene dag voelt hij zich beter dan de andere, wordt gemeld. Officieel heeft de voormalige CDA’er zich nog steeds niet ziek gemeld en bemoeit hij zich op de achtergrond nog steeds met politieke besluitvorming.



                                  Zaterdag houdt NSC een partijcongres in Nieuwegein. Onzeker is of Omtzigt daarbij wel aanwezig zal zijn.

                                  Comment


                                  • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/90...an-het-kabinet

                                    ’Emotioneel amateurisme’ van NSC verwoest vertrouwen van het kabinet



                                    Tijdens de coalitieruzie rond asiel van vorige maand liet een machthebber zich een gedenkwaardige uitspraak ontvallen. „Quote me er niet op: maar we hebben nu een Mark Rutte nodig.” Het was niet eens een VVD’er die dit zei.




                                    Nog maar een paar weken later was het alweer bonje, nu vanwege de nasleep van de Jodenjacht in Amsterdam. Een crisissfeer die volgde op een aftreden van NSC-staatssecretaris Nora Achahbar zorgde voor het bizarre circus dat het hele kabinet tot in de late uurtjes gegijzeld werd op het Catshuis en ook de partijleiders moesten aanschuiven om de boel te redden. Zo ziet ’goed bestuur’ er kennelijk uit.

                                    De beschuldiging van racisme in zijn ploeg is vrijdagavond door premier Dick Schoof met klem tegengesproken, niet bevestigd door enig kabinetslid en zelfs door de opstappende Achahbar niet (publiekelijk) uitgesproken. Toch duurde het zo’n twaalf uur om een crisis te beslechten over iets dat niet gebeurd zou zijn.

                                    Uitspraken over pus en dna zijn wel gedaan, maar volgens aanwezigen in een andere vorm en context dan uitlekte. Ze zouden in ieder geval niet racistisch zijn. Het zou ook bizar zijn als racisme van een kabinetslid niet tot eerdere, brede verontwaardiging zou hebben geleid onder de andere bewindspersonen, inclusief die van NSC.

                                    NSC in minderheid



                                    Wel is duidelijk dat vorige week maandag het NSC-smaldeel qua opvattingen duidelijk in de minderheid was toen de kabinetsreactie op de Jodenjacht in de ministerraad besproken werd. Het was naar verluidt een pittige, soms emotionele rondgang, waarbij ook de ervaringen uit het privéleven van bewindspersonen merkbaar een rol speelden.



                                    Opmerkelijk is dat Achahbar, als ze op die maandag al niet kon leven met de gedachtegang van haar collega’s, vier dagen nodig had om het besluit te nemen te vertrekken. De bewering dat een veronderstelde etnische achterban druk op haar zou hebben uitgeoefend waar ze door beïnvloed is, schuurt met het stevige cv in het justitiële apparaat dat Achahbar heeft.Geen natuurlijk huwelijk



                                    Wel klinkt vanuit haar partij dat de ex-staatssecretaris moeite had met de harde tekst die waarnemend NSC-fractieleider Nicolien van Vroonhoven woensdag in het debat over de Jodenjacht uitsprak. Ook is in het kabinet en daarbuiten bekend dat Achahbar en de politiek geen natuurlijk huwelijk bleken. Wie de debatten met de NSC’er zag, kan daar ook moeilijk omheen.

                                    Dat de coalitie afgelopen vrijdag opnieuw langs de afgrond scheerde, kwam door de aan haar aftreden gekoppelde onderbouwing van racisme in de ministerraad. Als de aantijging niet waar is, is de vraag waarom en hoe die dan toch met tal van veronderstelde voorbeelden kon worden uitvergroot.
                                    Relevantie willen uitstralen



                                    In kabinet en coalitie weet men het wel: NSC. Een bewindspersoon wijst direct naar de communicatie-afdeling van die partij én een aantal politiek assistenten van haar bewindspersonen. Zij zitten geen van allen in het kabinet, maar krijgen hun informatie wel van betrokken NSC-kopstukken. Nuance kan het bij die groep nog wel eens verliezen van de behoefte om bij journalisten relevantie uit te stralen, zeker als de druk hoog is en het onverklaarbare verklaard moet worden.



                                    Ook de naam van de afwezig geachte NSC-voorman Pieter Omtzigt wordt nadrukkelijk genoemd. „Nicolien zei: Pieter is erbij betrokken”, vertelt een aanwezige, die zich herinnert dat de NSC’er zei dat de voorman naar het Catshuis wilde en misschien al onderweg was. Dagblad NRC meldde inderdaad dat Omtzigt vrijdag naar het Catshuis zou komen, wat ook niet door de kaboutertjes werd ingefluisterd.



                                    Wel werd het even later door NSC weer ontkracht. Want in het Catshuis was afgesproken dat het ingelaste crisisoverleg met de premier, de vicepremiers en de fractieleiders zou zijn. Het was niet de bedoeling dat een partij drie gesprekspartners zou afvaardigen.



                                    In dit overleg, waar volgens een deelnemer ’soms stevige woorden zijn gewisseld’, werd duidelijk dat het niet daadwerkelijk om racisme ging, maar om de belevingswereld van Achahbar.’Het gevoel van Nora’



                                    Van Vroonhoven zou de hele tijd over ’het gevoel van Nora’ hebben gesproken, terwijl VVD’er Dilan Yesilgöz naar verluidt zei dat er ook veel mensen met een migratieachtergrond zijn die zich’ helemaal niet aangesproken voelen als benoemd wordt dat integratie bij sommigen niet goed gaat’. En dat de Joodse gemeenschap ziet hoe na de klopjacht in Amsterdam ’alles weer lijkt te kantelen en zich tegen hen keert’. PVV-leider Geert Wilders stelde zich intussen opvallend terughoudend op, alsof hij vooral het kabinet overeind wilde houden.



                                    Een coalitiekanon spreekt van ’emotioneel amateurisme’ dat het toch al broze kabinet verder beschadigt. De vraag is niet óf maar wanneer NSC daar de rekening voor krijgt gepresenteerd. Want de woede over de gang van zaken bij alleen al de van racisme beschuldigde ministers is enorm.



                                    Hoe precair de situatie is, blijkt wel uit het voornemen dat volgens politici uit twee partijen is uitgesproken dat de coalitie geen debat wil steunen over de kwestie. Tenzij NSC die afspraak weer schendt, verzucht een bron.



                                    Premier Schoof probeerde het vrijdagavond nog met de bezwering dat je ’altijd sterker uit een crisis komt’. Het optimisme van zijn voorganger probeert hij in ieder geval over te nemen. Maar het is moeilijk voor te stellen dat zelfs Mark Rutte deze puinhoop nog had kunnen redden.

                                    Comment


                                    • https://www.telegraaf.nl/video/39252...zet-als-racist

                                      ‘We worden opnieuw neergezet als racist’

                                      15:30Video



                                      Twee Kamerleden van NSC stappen op. ‘Discriminatie heeft een gezicht gekregen’, gaf er één als reden. Geert Wilders en Caroline van der Plas, de partijleiders van PVV en BBB, reageren.

                                      Comment


                                      • NSC staatssecretaris Idsinga eerder opgestapt, keert terug in het kabinet

                                        Comment


                                        • https://www.parool.nl/nederland/twee...rlid~b64d5445/

                                          Twee NSC’ers verlaten Tweede Kamerfractie om racisme, opgestapte staatssecretaris Idsinga keert terug als Kamerlid


                                          De NSC-Kamerleden Rosanne Hertzberger en Femke Zeedijk stappen uit hun fractie en treden terug als Tweede Kamerlid. De opgestapte NSC-staatssecretaris Folkert Idsinga keert als gevolg van het vertrek van de twee leden van de NSC-fractie terug in de Tweede Kamer.

                                          Nicolien van Vroonhoven (NSC) maakt bekend dat partijleden Rosanne Hertzberger (tweede van links) en Femke Zeedijk-Raeven (links) de Tweede Kamerfractie van haar partij verlaten.Beeld REMKO DE WAAL/ANP

                                          Femke Zeedijk verlaat de Kamer omdat zij zich stoort aan een ‘gebrek aan fatsoen’. Ze haalt ook uit naar het kabinet, de coalitie en de partijleiding van de NSC. “Onze Tweede Kamerfractie is onvoldoende in staat gebleken normerend op te treden. Ik mis zelfreflectie bij de premier en het kabinet. Voor mij heeft discriminatie een gezicht gekregen, hier trek ik een grens.”

                                          Rosanne Hertzberger vindt dat het opstappen van staatssecretaris Nora Achabar vrijdag duidelijk maakt ‘dat het in dit kabinet ernstig uit de hand loopt’. “In juli uitte ik mijn zorgen al over de neiging van de PVV om op te hitsen, te generaliseren en extreme tweets te plaatsen. Het is erger geworden en niet beter, de remmen zijn los.”

                                          Ze wijst naar diverse coalitiepartijen: “Helaas moeten we constateren dat bij meer partijen de remmen los zijn. Er worden volstrekt ongepaste uitspraken gedaan, zowel voor als achter de schermen van deze regering.”

                                          Volgens de oud-columniste worden daarbij ‘basale normen van fatsoen’ ver overschreden. “Hoe men spreekt over Nederlanders, is onaanvaardbaar.”

                                          Het tweetal wilde na hun verklaringen geen nadere toelichting op hun vertrek geven. Ze willen dus ook niet precies zeggen welke uitlatingen in hun ogen ‘ongepast’ of zelfs racistisch waren.

                                          Geen zetelverlies


                                          Het tweetal geeft hun zetel wel terug aan de fractie, waardoor de coalitie dus geen Kamerzetels verliest. De coalitiepartners werden dinsdagochtend al, nog voor de fractievergadering van NSC, ingelicht tijdens het wekelijks beraad van de fractieleiders.

                                          Opmerkelijk gevolg van het vertrek de twee NSC’ers is dat de aangewezen opvolgers voor hun Kamerzetels onder meer de opgestapte staatssecretaris Nora Achahbar en de afgetreden staatssecretaris Folkert Idsinga zijn. De Kiesraad heeft dinsdagmiddag laten weten dat Idsinga een van de twee plekken zal innemen.

                                          Idsinga laat in een reactie weten: “Ik heb anderhalve week geleden op zondag een indringend gesprek gehad met Pieter (Omtzigt, red.). Ook met Nicolien (van Vroonhoven, red.). En zij hebben mij gevraagd terug te komen en te helpen. Ik ben bereid dat te doen. Dat was wel vóór de ontwikkelingen van afgelopen dagen, moet ik erbij zeggen. Ik vind het wel heel moeilijk. Het is een nieuwe ontwikkeling. Maar ik heb het Pieter beloofd.”

                                          Voor NSC is de klap hoe dan ook enorm. Tijdelijk fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven spreekt van een verdrietige dag. “Met verdriet moeten we ze laten gaan.”

                                          Ze benadrukt dat de rest van de fractie doorgaat. “Met volle kracht vooruit. Want we hebben nog heel veel dingen neer te zetten. We hebben een rol te spelen in deze coalitie. Het doet ons veel pijn, het raakt ons als heel team, maar we hebben nog zo veel dingen, ideeën, gedachten. Dat gaan we samen doen.”

                                          Op de vraag of partijleider Pieter Omtzigt in alle consternatie reden ziet om naar Den Haag terug te keren zegt ze: “Pieter kijkt dit even aan.”

                                          Moment


                                          Een NSC’er die wél in de fractie blijft zitten, zegt op voorwaarde van anonimiteit: “We hebben verschillende persoonlijkheden. Dan moet iemand aangeven wat er dan precies is gebeurd. Wat voor racistische teksten zijn er dan geuit? Die zijn niet gebezigd. Nora (Achabar, red.) zegt dat ook. Nora vindt dat ook. Zij trekt een lijn voor zichzelf. Ik trek ook een lijn voor mijzelf. Mijn grens is nog niet bereikt.”

                                          Deze NSC’er denkt niet dat er meer zullen volgen. “Als iemand had willen opstappen, dan had die dat vandaag moeten doen. Dit was het moment.”

                                          PVV-leider Geert Wilders zegt in reactie op het vrtrek van de twee Kamerleden: “Ik betreur hun aftreden. Maar ik hoop dat we nu de gelederen kunnen sluiten. Het wordt nu gewoon tijd om inhoudelijk aan het werk te gaan en het prachtige hoofdlijnenakkoord uit te gaan voeren. Ik heb er zin in.”

                                          Dat de twee spreken van discriminatie? “Ik weet het niet. Ik ben er wel een beetje klaar mee. Iedereen die betrokken was, heeft gezegd dat er van racisme geen sprake was, dus ja?”

                                          BBB-leider Caroline van der Plas denkt dat de coalitie voort kan, maar vindt dat Hertzberger en Zeedijk ‘onterecht spreken van racisme’. “Dat ze weggaan moeten ze helemaal zelf weten, maar we hebben uitgesproken dat er géén sprake was van racisme. Dus ja... Maar ik vind het wel kwalijk dat nu wel weer mensen worden neergezet als racist. Dat is een mening, dat mag, maar ik vind dat gewoon niet oké.”

                                          BBB’er Henk Vermeer zegt in een reactie dat er ‘geen sprake is geweest van racisme. Hij wil dat de twee opgestapte NSC’ers komen met ‘concrete voorbeelden’. “De verklaringen waren duidelijk afgelopen vrijdag: er is geen sprake van racisme. Daar hebben we het gewoon mee te doen. Ik weet niet wat er is gezegd in de ministerraad.”

                                          Hij accepteert verder het besluit, zegt hij: “Ik vind NSC tot nog toe een stabiele partij. Dat mensen opstappen is niet fijn voor ze. We hebben het ermee te doen. Als ik het goed begrijp komen er gewoon opvolgers.”

                                          De stelling dat ‘discriminatie een gezicht gekregen heeft’ in deze regering heeft ook partijgenoten van Zeedijk verrast, zo blijkt dinsdag. NSC-Kamerlid Isa Kahraman zegt dat voor hem ‘geen rode lijnen overschreden zijn’. “Voor mij niet. Ik ben hier gekomen om mijn idealen te verwezenlijken.”

                                          Onrust


                                          Binnen NSC is het sinds vrijdag onrustig. In de achterban vragen leden zich af of de partij wel moet blijven deelnemen aan dit kabinet. Het vertrek van Achahbar heeft een diepe wond geslagen in de partij. Ze vertrok vanwege de ‘polariserende omgangsvormen’ in de coalitie. Achahbar vindt dat collega’s in het kabinet en fractieleiders álle moslims en migrantenkinderen verantwoordelijk maken voor de antisemitische aanvallen in Amsterdam. Als Nederlandse met Marokkaanse wortels wil ze niet meer in die vijandige omgeving werken.

                                          De andere NSC-bewindspersonen overwogen urenlang om óók op te stappen en daarmee het kabinet te laten vallen. ‘Samen uit, samen thuis’, was het devies. Maar Achahbar vond dat niet nodig. “Laat mij maar een statement maken en doe er je voordeel mee,” zei ze volgens een ingewijde tegen haar collega’s. “Misschien verandert de toon.”

                                          Daarmee bleef NSC in het kabinet. Veel partijleden snappen dat niet. De druk is bovendien hoog: in de peilingen staat NSC op dit moment op vier zetels, tegen de twintig zetels die de partij nu in de Tweede Kamer heeft.

                                          Comment


                                          • https://www.parool.nl/nederland/mini...omen~b86fef9b/

                                            Minister Eelco Heinen emotioneel over aantijgingen racisme: ‘Ik zag flagrante leugens voorbijkomen’


                                            Minister Eelco Heinen (VVD) van Financiën zegt dat er ‘flagrante leugens’ over hem zijn verspreid. Staatssecretaris Nora Achahbar is opgestapt vanwege een racistische uitspraak die Heinen gedaan zou hebben, zeiden bronnen vrijdag. Heinen ontkent.

                                            De minister van Financiën staat normaal gesproken vrij stoïcijns voor de camera, maar maandagmiddag is hij zichtbaar geëmotioneerd: “Ik lag er dit weekend even af omdat ik vrijdag al die leugens voorbij zag komen. Ik herken mij daar totaal niet in. Dat raakt mij persoonlijk.”

                                            Op dat moment krijgt hij tranen in zijn ogen en zegt hij: “We hebben belangrijke zaken met elkaar op te lossen, dus ik heb besloten hier de wijste te zijn. Ik vind het heel erg dat Nora is vertrokken.”

                                            Hij doelt op Nora Achahbar, de voormalige NSC-staatssecretaris van Toeslagen. Zij stapte vrijdag op als staatssecretaris, officieel vanwege de ‘polariserende omgangsvormen’ in het kabinet. Ze vindt dat bewindspersonen en fractieleiders alle moslims en migrantenkinderen verantwoordelijk maken voor de antisemitische aanvallen. Als Nederlandse met Marokkaanse wortels wil ze niet meer in deze ‘vijandige omgeving’ werken.

                                            ‘Puist met pus’


                                            Achter de schermen viel vrijdag te horen dat het haar ook om uitspraken van Eelco Heinen te doen was, de minister met wie zij samenwerkte op het ministerie van Financiën. Hij zou hebben gezegd dat antisemitisme zich moeilijk laat verdrijven en ‘niet als een puist met pus uitgeknepen kan worden’. Zij heeft dit volgens bronnen beschouwd als racistisch.

                                            Later is door premier Schoof hard ontkend dat er sprake is van racisme in het kabinet. Maar of er racistische uitspraken zijn gedaan, daar is vooralsnog geen helder antwoord op gekomen.

                                            Heinen laat in het midden of hij deze uitspraak heeft gedaan, maar hij zegt wel stellig dat hij ‘de termen’ die voorbij zijn gekomen ‘afgrijselijk’ vindt. Hij wil niet benoemen op welke uitspraken hij doelt: “Ik ga niet elke term nu aflopen. Ik ga niet leugen per leugen alles analyseren.”

                                            De minister zegt het daarbij vervelend te vinden dat er nu mensen op zijn ministerie en in de samenleving denken ‘dat dit misschien waar is’.

                                            Notulen


                                            Om de beschuldigingen uit de wereld te helpen kan Heinen aan premier Schoof vragen de notulen van de ministerraad van afgelopen maandag openbaar te maken. Maar daar twijfelt hij over.

                                            Het is volgens hem een dilemma: “Enerzijds zeg je: kom maar in de keuken kijken, want het slaat allemaal nergens op. Anderzijds heb je ook te maken met een goed landsbestuur waar je in vertrouwen met elkaar moet kunnen spreken.” Hij vervolgt: “En wat er in de ministerraad wordt besproken is staatsgeheim.”

                                            Achahbar is de tweede staatssecretaris van Financiën die in korte tijd vertrekt. Twee weken daarvoor stapte Folkert Idsinga op, de NSC-staatssecretaris van Fiscaliteit. Heinen noemt dat ‘zeer ongelukkig.’ “Ik baal daar ook enorm van,” aldus de VVD’er.

                                            Comment


                                            • Achabar ontkent zelf nu ook dat ze opstapte vanwege racisme, kijk aan , daar gaat het hele linkse circus op hun muil

                                              Comment


                                              • https://www.ad.nl/politiek/opgestapt...raad~aad9bfcd/


                                                Nora Achahbar geeft een toelichting nadat zij als staatssecretaris van Financiën is opgestapt. © ANP

                                                Opgestapte Achahbar verklaart: Er was helemaal geen racisme in de ministerraad


                                                De opgestapte staatssecretaris Nora Achahbar (NSC) weerspreekt dat er racistische uitlatingen zijn gedaan in de ministerraad. ,,Ik lees bizarre uitspraken die niet kloppen. Ik ben niet weggegaan vanwege racisme. Het is beschadigend”, zegt ze tegen Hart van Nederland.

                                                Volgens Achahbar zijn er talloze ‘onwaarheden’ verkondigd tegen journalisten. ,,Onwaarheden, die werden overgenomen in kranten en op sociale media. De beschuldigingen en het lekken naar de pers ondermijnen het vertrouwen in de overheid. En ook beschadigt het personen”, zegt ze. ,,Ik lees bizarre uitspraken die niet kloppen. Ik ben niet weggegaan vanwege racisme. Het is beschadigend.”


                                                Haagse bronnen vertelden dat ministers zouden hebben gesproken van ‘halalvreters’ en ‘kutmarokkanen’. Ook zou er zijn gezegd dat antisemitisme ‘diep in het dna’ zou zitten van moslims. Ook zou antisemitisme niet ‘als een puist met pus uitgeknepen’ kunnen worden. Daarbij werd met een beschuldigende vinger gewezen naar VVD- en PVV-bewindslieden, maar de VVD ontkende met klem dat zulke woorden zouden zijn gevallen. Hooguit zou een ander ‘verkeerd begrepen’ kunnen zijn.

                                                Achahbar zegt tegen Hart van Nederland: ,,Ik heb geen idee wat daar gebeurd is. Het lijkt wel op het spel van vroeger waarbij je iets in elkaars oor fluistert, aan het einde van de kring komt er dan een heel ander woord uit. Er is iets niet goed gegaan.” Op de vraag wat er dan wel gezegd is in de ministerraad, wil ze niet reageren. ,,Ik wil niet ingaan op specifieke woorden, dan geef ik het zuurstof. Ik kan alleen zeggen dat ik verbijsterd was over de berichtgeving.”

                                                Omgangsvormen

                                                Nicolien van Vroonhoven (NSC) staat de pers te woord na crisisoverleg op het Catshuis na afloop van een ministerraad waarin Achahbar haar vertrek aankondigde. © ANP
                                                In haar verklaring bij haar afscheid sprak ze wel van ‘polariserende omgangsvormen’. Maar, licht ze nu toe: ,,Daarmee bedoel ik de felheid binnen de ministerraad, maar met name ook wat bewindspersonen en Tweede Kamerleden naar buiten toe zeggen.”

                                                Ze lijkt te duiden op staatssecretaris Jurgen Nobel (Integratie, VVD), die sprak van een ‘groot probleem’ met de intergratie van moslimjongeren. Achahbar: ,,Als zij zeggen dat een groot deel van islamitische jongeren onze waarden niet onderschrijft of dat er gezegd wordt dat we een integratieprobleem hebben, dan drijf je een wig tussen mensen. Je geeft een groep de schuld, terwijl het Nederlanders zijn. De verschillen werden alleen maar uitvergroot.”

                                                Ze wijst wel direct naar Chris Jansen, staatssecretaris namens de PVV, die zei nog steeds achter de ‘minder Marokkanen’-uitspraak van Geert Wilders te staan. ,,Wilders is daarvoor veroordeeld voor groepsbelediging. Dit soort teksten kwetsen mensen. Telkens als er een grens overgegaan werd, vroeg ik me af: kan ik me hier overheen zetten? Ik heb het met hem uitgepraat, maar er was wel een grens overschreden.”
                                                Exit


                                                Wonderlijk genoeg komt de nadere toelichting van Achahbar juist op de dag dat twee collega-NSC’ers de Tweede Kamer hebben verlaten vanwege ‘discriminatie’. Femke Zeedijk en Rosanne Hertzberger hekelden het optreden van hun eigen partij én het kabinet. ,,Voor mij heeft discriminatie een gezicht gekregen, het gezicht van onze eigen Nora (Achahbar, red.). Hier trek ik een grens.”

                                                Hertzberger zegt in een interview met NRC dinsdagavond dat ze juist hoopte dat de hele fractie in opstand zou komen. „Ik wilde dat we met zijn allen naar de uitgang gingen. Of dat er op zijn minst zicht zou komen op een uitweg. Ik heb tot maandagavond geprobeerd te zoeken naar gezamenlijkheid. Maar die kwam niet.”

                                                Ze zegt niet te weten wat er tijdens de ministerraad is gezegd. ,,Maar over alles wat er gezegd is, waren Nora, maar ook andere NSC-bewindspersonen echt geschokt. Ik heb het bewindspersonen gevraagd, maar kreeg geen antwoord. Ze zijn roomser dan de paus, hè? Ze klappen niet uit de school over de ministerraad. Maar ze waren visueel geschokt. Laat ik het daarop houden.”

                                                Comment


                                                • Staan die 2 NSC kamerleden die opgestapt zijn vanwege racisme voor schut zeg. En de linkse opositie ook...

                                                  Comment


                                                  • Originally posted by vuurwants View Post
                                                    Ik kijk zeker niet weg van racisme..de maatschappij loopt er van over dus dat valt niet te ontkennen. Je komt het veel te veel tegen in mijn ogen, zelfs in het kabinet...
                                                    Mis dus, zoals kabinetsleden zelf ook al zeiden en nu de vertrokken Achabar ook verklaart, ze had ook nooit over racisme gehad, mensen lezen dingen die er niet staan.

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X