Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Hoe gaat het in de Nederlandse politiek?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • https://www.ad.nl/politiek/twee-paki...-cel~af5aaf3a/

    Hoppa, 14 en 4 jaar celstraf voor de 2 Pakistanen die opriepen tot vermoorden van Geert Wilders

    Comment


    • Krijgen 0 straf, ze zitten in Pakistan, geen uitleveringsverdrag mee.

      Comment


      • Intern weer strijd binnen PvdA/Groenlinks over of Hamas wel of geen terroristen zijn. Als je dat niet vindt snap je echt niet hoe dingen in elkaar zitten.

        Comment


        • Zat er aan te komen, op doktersadvies doet Omtzigt een stapje terug en gaat vanuit huis werken.

          Comment


          • De man is te netjes en te perfectionistisch om in de politieke slangenkuil te werken

            Comment


            • De man is te netjes en te perfectionistisch om in de politieke slangenkuil te werken

              Comment


              • Wellicht toch maar een functie elders?

                Comment


                • Tijdelijk thuis toch? Rutte zal wel stiekum lachen.

                  Comment


                  • Omtzigt komt op voor mensen en vecht tegen de fouten in het systeem vd overheid en het ambtenarenapparaat. Zijn karakter help hem niet. En nu heeft Wilders meer ruimte qua uitvoer plannen waar met name Omtzigt dwars lag

                    Comment


                    • Algemene beschouwingen komen direct na Prinsjesdag er weer aan, dat had Pietertje niet aangekund, wijs besluit, je gezondheid gaat voor.

                      Comment


                      • https://www.telegraaf.nl/nieuws/6884...er-asielbeleid

                        Koning Willem-Alexander in troonrede: ‘Sneller, strenger en soberder asielbeleid’

                        Den Haag - Koning Willem-Alexander leest de troonrede voor aan het kabinet en alle Eerste en Tweede Kamerleden in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. In de troonrede bespreekt het staatshoofd alle regeringsplannen voor het komende jaar.




                        De troonrede werd eerst kort uitgesteld in verband met een onwelwording in de zaal. De schorsing duurde ongeveer een minuut of twee. De koning nam uiteindelijk om 13.24 uur plaats om zijn verhaal te vertellen. Vervolgens begon het staatshoofd over het succes tijdens de Nederlandse sportzomer. Zo was hij lovend over de prestaties van TeamNL op de Olympische Spelen in Parijs. Willem-Alexander vond dat Nederland zich mag spiegelen aan het voorbeeld dat de Nederlandse sporters hebben gegeven.

                        De troonrede nam daarna een toer richting de bestaanszekerheid van Nederlanders. Ook ging de koning in op de nationale en internationale veiligheid, evenals de migratieproblematiek. Daarnaast sprak Willem-Alexander over regeldruk, waardoor mensen het gevoel hebben de regie te hebben verloren. Hij ziet daardoor een gebrek aan saamhorigheid. „Dat wil het kabinet verbreken.” Dat moet gebeuren middels uitvoerbaar beleid en met oog op de rechtstaat. En belangrijk: het moet wel kunnen.
                        Dienstbare overheid



                        Ook moet er ecologische en financiële ruimte zijn om zaken te regelen. „Deze andere manier vraagt om een meer dienstbare overheid die meer ruimte geeft aan burgers.” Koning Willem-Alexander ging in op het regeerprogramma, waarin ook werd benoemd dat burgers beschermd moeten worden en niet meteen bestraft worden bij fouten. Hij benadrukte daarmee het doel voor betere bestuurbaarheid van de overheid.



                        De koning ging later nog verder in op de asielproblematiek in Nederland. Zo bevestigde hij de komst van een strenger, sneller en soberder asielbeleid. Daarna sprak hij over het personeelstekort in verschillende sectoren. Het kabinet komt daarom met minder regels, lagere lasten en financiële steun voor innovatie.



                        Koning Willem-Alexander besprak later het klimaatbeleid van Nederland. Zo houdt het land zich ook onder dit kabinet zich aan het Parijs-akkoord en wordt er volop ingezet op groene groei. Op het gebied van landbouw benadrukte het staatshoofd het belang van onze boeren, maar gaf hij ook toe dat er een nieuw en efficiënt beleid nodig is. Er zal geen gedwongen bedrijfseinde plaatsvinden, wat de deur lijkt te sluiten voor uitkoop van boeren. Ook komt er een apart budget voor agrarisch natuurbeheer.

                        Troonrede in Koninklijke Schouwburg




                        Voor het derde jaar op rij is de troonrede tijdens Prinsjesdag in de Koninklijke Schouwburg en niet in de Ridderzaal op het Binnenhof. Dat heeft alles te maken met de verbouwing die daar al even plaatsvindt, waardoor er moet worden uitgeweken naar een andere locatie.



                        Voor hun aankomst bij de Schouwburg, rond de klok van 13.15 uur, reed de koning met zijn familie in de Glazen Koets langs honderden toeschouwers. Ze vertrokken vanaf Paleis Noordeinde, waar de koninklijke familie vanaf 14.00 uur de balkonscène zal houden.

                        Comment


                        • https://www.nu.nl/prinsjesdag/632851...troonrede.html

                          NU+Wat zei de koning? Een begrijpelijke samenvatting van de troonrede

                          Door onze nieuwsredactie

                          Koning Willem-Alexander heeft dinsdag de troonrede uitgesproken. Daarin maakte hij namens de regering bekend wat voor beleid er gevoerd gaat worden in Nederland. Dit is wat hij zei, samengevat in begrijpelijke taal.
                          Leden van de Eerste en Tweede Kamer,

                          De Olympische en Paralympische Spelen van deze zomer zijn een mooi voorbeeld van waarom we trots mogen zijn op Nederland. De sporters hebben laten zien waar talent, hard werken en volhouden toe kunnen leiden. Daar kunnen we allemaal een voorbeeld aan nemen. Dan kunnen we veel bereiken.

                          De regering wil de komende jaren uw problemen aanpakken. U heeft zorgen over mensen die naar Nederland komen, wonen en geld. En ook over de zorg, het onderwijs, het klimaat en onze veiligheid. Die zorgen kunnen ertoe leiden dat we het vertrouwen in elkaar en in de overheid kwijtraken.

                          Veel zorgen ontstaan doordat de regels te ingewikkeld zijn geworden. Het is steeds vaker onduidelijk waarom iets niet kan. Bijvoorbeeld een huis of genoeg geld hebben. Die onzekerheid zorgt voor ergernis.

                          'Wat kan wél?'


                          Het kabinet wil de problemen op een haalbare manier aanpakken. De belangrijkste vraag moet zijn: wat kan wél? Hoe kunnen we zaken makkelijker maken en mensen weer vertrouwen geven? Dat is de belangrijkste taak van de overheid. In het regeerprogramma staat hoe de overheid dat wil doen.

                          Het belangrijkste is dat burgers geen last hebben van moeilijke regels. Een enkel foutje mag er niet voor zorgen dat je in de problemen komt. Daar spelen ook gemeenten een belangrijke rol in. Burgers moeten ook zelf snel kunnen laten weten wanneer iets misgaat.

                          De overheid mag niet te veel geld uitgeven en moet daarom keuzes maken. Maar iedereen krijgt komend jaar meer geld. We willen ervoor zorgen dat steeds minder mensen arm zijn en schulden hebben. Slachtoffers van het toeslagenschandaal en de gaswinning in Groningen krijgen voorrang.

                          Bevolking, werk, energie en boeren


                          De bevolking is sneller gegroeid dan verwacht door mensen die naar Nederland zijn gekomen. Dat brengt problemen met zich mee. We moeten strenger zijn voor mensen die hier niet kunnen blijven. Zeker als ze overlast veroorzaken.

                          Op veel plekken is niet genoeg personeel. Mensen hebben soms hulp nodig om aan het werk te gaan. Werk moet genoeg geld opleveren. En er mag geen misbruik gemaakt worden van mensen die werken.

                          Het is belangrijk dat alles in Nederland goed bereikbaar blijft. Wegen, vaarwegen en spoorlijnen worden de komende jaren opgeknapt. Dat geldt ook voor het stroomnet, kerncentrales en windparken. Zo blijft er genoeg energie voor iedereen.

                          We moeten voedsel verbouwen, maar ook natuur behouden. Dat kan allebei, daar staat Nederland om bekend. We moeten eten hebben en mogen trots zijn op onze boeren. Zij moeten hun werk kunnen blijven doen. Daarvoor is een potje van 5 miljard euro beschikbaar, plus nog eens 0,5 miljard euro per jaar.
                          Premier Dick Schoof en zijn ministers luisteren naar de koning, terwijl hij de troonrede voorleest.Foto: ANP

                          Veiligheid, wonen, onderwijs en gezondheid


                          Mensen moeten zich veilig voelen in Nederland. Dat is een van de belangrijkste taken van de regering. Om dat voor elkaar te krijgen, werken we samen met andere landen. Zo is Oekraïne steunen ook belangrijk voor de veiligheid in Nederland. Er gaat ook meer geld naar de politie.

                          Iedereen moet een dak boven zijn hoofd hebben. Maar Nederland is te klein om alles te bouwen wat we willen. We moeten de ruimte die we hebben zo goed mogelijk verdelen.

                          De komende jaren gaat er 5 miljard euro naar het bouwen van nieuwe huizen. Ook is er 2,5 miljard euro om wijken op te knappen. Het is belangrijk dat overal in Nederland dezelfde regels gelden.

                          Op school ligt de nadruk op lezen, schrijven en rekenen. Dat blijft zo. Voor mensen die studeren is het belangrijk om te weten wat Nederland nodig heeft. Er worden minder buitenlandse studenten toegelaten en de meeste studies worden weer in het Nederlands gegeven.

                          De gezondheidszorg in Nederland is zeer belangrijk. Vanaf 2027 gaan Nederlanders maximaal 165 euro per jaar betalen als ze naar het ziekenhuis moeten. Er wordt niet bespaard op de zorg voor oudere mensen. Mensen die in de zorg werken, moeten veel tijd overhouden voor hun patiënten. Uiteindelijk is voorkomen beter dan genezen.


                          Comment


                          • https://www.instagram.com/reel/DABTiUyoPr_/

                            Comment


                            • https://www.ad.nl/politiek/reken-het...nnee~ae024c52/


                              © ANP / Laurens van Putten


                              Reken het hier uit: dit betekenen de prinsjesdagplannen voor jouw portemonnee


                              Op de eerste Prinsjesdag van het nieuwe kabinet wordt iedereen ‘een plusje’ in de portemonnee beloofd. Maar minder dan eerder was voorspeld, want aan de horizon dreigen bezuinigingen. Bereken hier wat de prinsjesdagplannen voor jouw portemonnee betekenen.

                              De optelsom van de honderden pagina’s aan rijksbegroting: de doorsnee Nederlander heeft volgend jaar 0,7 procent meer te besteden. Het kabinet belooft bepaald geen gouden bergen. Sterker nog, het had meer kunnen zijn, maar de lastenverlichting waar PVV, VVD, BBB en vooral NSC nog goede sier mee maakten in verkiezingstijd, wordt nu uitgesmeerd over meerdere kabinetsjaren.

                              Wel zorgt het kabinet dat de lagere middeninkomens tot bijna 50.000 euro bruto per jaar er gemiddeld het meeste op vooruitgaan, met zo’n 1,1 procent.

                              Machinekamer


                              Hoe die doorsnee van 0,7 procent koopkrachtstijging tot stand komt? In de machinekamer grijpt het kabinet naar een deel van bekende gereedschappen. De huurtoeslag bijvoorbeeld: huurders komen eerder in aanmerking voor huurtoeslag. En wie meer gaat verdienen, raakt minder snel die toeslag kwijt. Vanaf 2026 wordt ook de eigen bijdrage verlaagd met 11,58 euro.

                              En het kindgebonden budget gaat ook omhoog. Het bedrag kan oplopen tot maximaal 75 euro per kind per jaar extra, terwijl er ook 425 miljoen euro extra gaat naar de kinderopvangtoeslag. Vooral ouders met een hoog inkomen profiteren daarvan, overigens.

                              Voor mensen met een kleinere beurs wordt extra geld uitgetrokken. Zo zijn de gratis schoolmaaltijden gered, waardoor kinderen op 2200 scholen, zo’n 350.000 leerlingen in totaal, één gratis maaltijd per dag krijgen. En ook in 2025 en 2026 kunnen mensen die hun energierekening niet kunnen betalen een beroep doen op steun. Om verdere schulden te voorkomen wordt 75 miljoen uitgetrokken om schulden eerder te signaleren, zodat ze zich minder snel opstapelen.

                              Dat wil niet zeggen dat álle problemen worden opgelost. Het aantal Nederlanders dat onder de armoedegrens leeft daalt, van 4,5 naar 4,4 procent. Maar het aantal kinderen in armoede blijft gelijk, op 4,7 procent.

                              Belasting


                              Nieuw is dat het kabinet minder belasting gaat heffen op het eerste deel van ons inkomen, doordat er een nieuwe belastingschijf komt. Met een nieuwe schijf in de inkomstenbelasting zorgt het kabinet ervoor dat we minder afdragen over het eerste deel van ons inkomen. We betalen dan een lager percentage: 35,82 procent over het inkomen tot 38.441 euro. Tegelijkertijd gaat de maximale algemene heffingskorting met 335 euro omlaag.

                              Daarnaast verhoogt het kabinet twee sociale verzekeringspremies voor werkgevers. Zij gaan dus meer premie betalen voor hun werknemers. En het draait de plannen terug om het tarief voor vermogensbelasting te verlagen.

                              Overigens is iedereen volgend jaar gemiddeld wel 156 euro per maand kwijt aan zijn zorgverzekering, dik 6 euro meer dan vorig jaar in de Miljoenennota stond. Om lagere inkomens daarvoor te compenseren, gaat de zorgtoeslag wel met 6,50 euro per maand omhoog. Het eigen risico blijft in 2025 op 385 euro per jaar. Het is de bedoeling dat dat bedrag in 2027 wordt verlaagd naar 165 euro per jaar.

                              Wat verder opvalt: Heinen doet alvast een handreiking naar de oppositiepartijen in de Tweede Kamer, met name de christelijke. Het kabinet was van plan om de giftenaftrek te versoberen. Met die aftrek konden donaties aan goede doelen worden afgetrokken van het belastbare inkomen. De christelijke partijen zagen de bui al hangen: dat zou giften aan goede doelen en kerken afremmen. Door die versobering gaat een streep.

                              Comment


                              • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/16...zelf-verprutst

                                Gouden bergen gloren voor deze coalitie, zolang ze het niet zelf verprutst

                                Rond het aantreden van het kabinet-Schoof keek Den Haag op van de positieve peilingen die de nieuwe coalitie oogstte. Ook deze week blijkt uit een onderzoek in opdracht van de NOS dat sinds het einde van de periode-Rutte veel meer mensen vertrouwen hebben in de politiek. Met name de lager opgeleiden zijn positiever.




                                Het is winst, zeker omdat de landelijke politiek de verwijdering tussen Den Haag en de rest van het land steeds groter zag worden. Men wist zich er geen raad mee.

                                Des te triester is dat de zeldzame meewind die de huidige machthebbers in het land ervaren niet ten volle wordt benut door krachtdadig het roer van het land ter hand te nemen. De nieuwsberichten worden wekelijks gedomineerd door de interne kift tussen de coalitiepartijen, eindeloze muggenzifterij om onwelgevallige berichtgeving en domweg amateurisme van hen die verantwoordelijkheid dragen voor het landsbestuur.

                                Kabinet-Schoof dreigt goodwill onder bevolking rap te verspelen



                                Hierdoor vervallen de hemelbestormers, de coalitieleiders in het bijzonder, in een oude fout. Te lang is men in Den Haag te veel met elkaar bezig geweest in plaats van met het land. Aan die periode leek een einde te komen, maar na ruim twee maanden kabinet-Schoof dreigt de hervonden goodwill onder de bevolking rap verspeeld te worden.

                                Dat het volgens een minister al ’heel spannend’ is geweest in het kabinet bij de totstandkoming van de asielplannen en ook een ander coalitiekopstuk ’kantje boord’ beschrijft over deze gesprekken, geeft aan hoe hard het kan gaan.

                                Ambitieuze agenda PVV, VVD, NSC en BBB



                                Het contrasteert met de ambitieuze agenda die PVV, VVD, NSC en BBB voor Nederland hebben opgesteld. De koning benoemde in de troonrede tal van knelpunten, zorgen en frustraties die veel Nederlanders de afgelopen jaren hebben ervaren. Migratie, veiligheid, bestaanszekerheid en woningbouw; het kabinet heeft haarscherp voor ogen waar het mee aan de slag moet.



                                De komende tijd zal moeten blijken of de rechtse coalitie de hooggespannen verwachtingen ook waar kan maken. Veel dingen moeten anders. En waar ministers tegen het onmogelijke aanlopen is het hun verantwoordelijkheid dat ook eerlijk aan de achterban uit te leggen. Immers, dat sommige zaken door vorige kabinetten niet zijn opgelost heeft voor een belangrijk deel te maken met het feit dat de werkelijkheid zich niet altijd laat veranderen door ergens over met de vuist op tafel te slaan.

                                Profileringsdrang




                                Maar de grootste opgave voor de rechtse coalitie – Kamerleden én kabinet – is om voorbij de profileringsdrang en het opmaken van de onderlinge winst- en verliesrekening te handelen. Kalmte, professionaliteit en geloofwaardigheid zijn noodzakelijke ingrediënten voor ieder landsbestuur. Zonder deze basis komt men de startblokken amper uit.



                                De komende twee dagen moet blijken wie beseft dat de Tweede Kamer weliswaar een theater is, maar geen circus. Met een ambitieuze agenda, steun vanuit de bevolking, meevallende economische vooruitzichten en een zwakke, verdeelde oppositie gloren gouden bergen voor deze coalitie om Nederland te veranderen. Zolang ze het niet zelf verprutst.

                                Comment


                                • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1217...cieel-probleem

                                  Minister Heinen (Financiën): ’Asielinstroom moet echt omlaag, anders hebben we ook een financieel probleem’

                                  Den Haag - In zijn eerste begroting wil minister Eelco Heinen (Financiën) de teugels aantrekken en afrekenen met ’een miljardje hier en daar’. Maar de VVD-bewindsman ziet dat de buffer nog altijd klein is en waarschuwt dat de asielinstroom nu echt een keer substantieel omlaag moet. „Als dat niet lukt, hebben we een maatschappelijk en financieel probleem.”

                                  © Serge Ligtenberg

                                  Minister van Financiën Eelco Heinen waarschuwt dat de asielinstroom nu echt substantieel omlaag moet: 'Als dat niet lukt, hebben we een maatschappelijk en financieel probleem'




                                  De werkkamer van minister Heinen is op het oog het eerste slachtoffer geworden van de zuinige wind die hij voorstaat. Veel meer dan een grote werktafel, een bankstel en een tv staat er niet in. De boekenkast is helemaal leeg, aan de muur hangt enkel een klok. Van de Blokker, vertelt de VVD-minister: „Van mijn eigen centen gekocht. Anders moest het aanbesteed worden. Dat vond ik zonde.”


                                  Schrok u eigenlijk, toen u begon en de schatkist opende?




                                  „Op zich waren er geen grote verrassingen, maar het valt altijd tegen. Ik had gehoopt op meer meevallers, maar er zaten vooral tegenvallers in.”En hoe vindt u dat er de afgelopen jaren met de schatkist is omgegaan?



                                  „Wat ik zelf belangrijk vind is dat we terugkeren naar begrotingsdiscipline. Want wat je de laatste jaren wel zag als er tegenvallers waren: laat het maar in de schuld lopen. We raakten wat gewend aan een miljardje hier en een miljardje daar. Die ruimte was er en die ruimte is er nu echt niet meer.”Zit u comfortabel op uw stoel met dit begrotingstekort dat alsnog vrij dicht tegen de 3 procent zit?



                                  „We hebben nog een kleine buffer, maar ik zal gelijk toegeven: we doen een eerste stap, in de toekomst zal er meer nodig zijn.”Is die strenge boodschap vol te houden in dat niet al te stabiele politieke verband? Het knetterde al meteen tijdens de nachtelijke begrotingsonderhandelingen.



                                  „Toen ik de begroting in het kabinet rond had, zijn we ook gaan kijken naar de politiek leiders: het is jullie hoofdlijnenakkoord, voldoen de keuzes die wij maken aan de doelen die jullie hebben afgesproken? Dat hebben we die nacht gedaan.”In hoeverre was dit traject extraparlementair te noemen?



                                  „Die duiding laat ik aan politicologen. Wat ik wel snap is dat politiek leiders vijf maanden lang over een hoofdlijnenakkoord hebben onderhandeld, dat eigenlijk uit handen geven aan het kabinet, dat ze dan op het einde nog even een check willen.”Volgend jaar dus weer op deze manier?



                                  (Lachend: „Ik hoop dat we het volgend jaar sneller kunnen doen.”Maar komt er weer een uitnodiging aan de fractieleiders?



                                  „Nou, de fractieleiders hebben zelf aangegeven dat ze behoefte hadden aan toelichting. Daar ben ik altijd toe bereid. Als die behoefte er volgend jaar weer is, staat mijn deur altijd open.”U bekijkt de cijfers tot achter de komma, behalve het beperken van de asielinstroom. In hoeverre zijn de huidige aantallen nog financieel verantwoord?





                                  „Het is een belangrijke zaak dat we asielinstroom naar beneden krijgen. Dat heeft een financiële component, maar ook een maatschappelijke. Mensen mogen verwachten dat we grip hebben op wie ons land binnenkomt.”

                                  U noemt die financiële component, want het kost miljarden. U vat graag alles in cijfers, welke instroom is financieel te dragen voor Nederland?




                                  „Ik wil geen overheid zijn die een huishoudboekje bijhoudt van mensen.”Wel een eigen huishoudboekje hopen we toch?



                                  „Zeker, ik vind het belangrijk dat het totale plaatje sluit. Asiel is daar een component in, zoals u terecht opmerkt. Als die asielinstroom hoog is komen daar ook kosten bij.”Met hoeveel moet die instroom dan worden verlaagd?



                                  „Substantieel.”Wat is substantieel?



                                  „Ik vind het lastig om daar nu een getal aan op te hangen. Dat is aan minister Faber.”U merkt zelf op dat het ook een financiële component heeft, dat gaat toch ook u aan?



                                  „Zeker, dus het moet ook substantieel naar beneden. Sterker nog, als dat niet lukt hebben we los van een maatschappelijk probleem ook nog een financieel probleem en die rekening moet betaald worden.”Premier Schoof zei met een uitgestoken hand in gesprek te gaan met de oppositie, stopt u daar ook nog wat geld in?



                                  „Ik heb niks in de binnenzak. Het zou flauw zijn te doen alsof het op is terwijl ik nog wat heb. Dit is wat het is, maar ik heb goed geluisterd naar de Kamer. Er kwamen drie zaken naar voren: de schoolmaaltijden, de giftenaftrek en compensatie voor duurder wordende schoolboeken. Daar ben ik mee aan de slag gegaan. Daar heb ik naar geluisterd en heb ik ook een oplossing voor.”En daar moeten ze genoegen mee nemen?



                                  „Dat is aan hen. Maar ik denk dat hier een mooie begroting ligt, ook voor de oppositie. En anders kijk ik uit naar hoe ze hun voorstellen gaan dekken.”

                                  Comment


                                  • Timmermans ligt nu onder vuur bij een groot deel met name het linkse deel van zijn fusiepartij PvdA/GL, nadat ie na de troonrede verklaarde dat hij zich wel kon vinden in de assielplannen van de regering.... dat wordt nog wat.

                                    Comment


                                    • Hij is zo slecht bezig als leider vd grootste linkse partij en oppositie. Die partij ligt al in 2 delen door de pro terroristen houding van de linkerflank qua sympathie voor Hamas en Hezbollah, en nu dit erover heen. Voer voor Wilders in de Algemene beschouwingen later vandaag.

                                      Comment


                                      • 1e dag algemene beschouwingen best goed verlopen, ,nhoudelijk, alleen Timmermans die paar x op de man speelde viel uit de toon.

                                        Comment


                                        • Opt-out van Faber gaat vooralsnog niet door. Ook PVV moet zich aan asielregels houden van Brussel. Maar ja, da's logisch op dit moment..wellicht over -tig jaar nog eens proberen..

                                          Comment

                                          Working...
                                          X