Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Hoe gaat het in de Nederlandse politiek?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • https://www.telegraaf.nl/financieel/...ssing-regeling

    Onderzoek in opdracht Kamer
    ’Toestroom expats neemt flink af door aanpassing regeling’

    -- dat gaat dus al verkeerd...

    Comment


    • Tja, 'we' wilden toch minder migranten... wie zijn billen brandt....

      Comment


      • asielzoekers zijn wat anders slimmerd

        Comment


        • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/85...en-voor-beleid

          Ambtenaar moet maar zin maken voor beleid

          Er komt een kabinet met PVV-ministers en dat zint ambtenaren op ministeries niet. Al na de verkiezingsuitslag organiseerden departementen aparte bijeenkomsten waarin de vrees werd geuit voor ‘rechts beleid’. Dat zegt veel over het functioneren van de overheid en de kennis van en begrip voor de samenleving. Het dringt niet tot deze bezwaarambtenaren door welke schade de kabinetten Rutte hebben aangericht en hoe gedupeerd en moedeloos diverse groepen burgers zijn.

          Nausicaa Marbe




          De vrees voor ‘de rechtse wind’ suggereert dat alle ambtenaren links zouden zijn. Maar de afgelopen vier kabinetsperiodes hebben ambtenaren meegewerkt aan de rabiate afbouw van wat er van de verzorgingsstaat over was. De neoliberale politiek van Rutte is geruisloos uitgevoerd en dat was een affront tegen linkse idealen. De toeslagenaffaire, wellicht de meest inhumane tragedie in onze naoorlogse geschiedenis, is door ambtenaren aangericht die zich lieten leiden door racistische vooroordelen. De staat werd opgezet tegen kansloze gezinnen, waarbij duizenden ouders hun kinderen verloren en andersom, soms met de dood tot gevolg. Niet bepaald links beleid of je moet de vergelijking met Stalin en Mao niet schuwen. Opvallend dat er toen geen gewetensbezwaren waren of niet genoeg om voor de deur van het ministerie te gaan liggen, zoals ambtenaren dat na 7 oktober deden, uit haat jegens Israël.

          Nog eentje om nooit te vergeten: koopkrachtcrisis, inflatie het hoogst sinds de jaren vijftig, vijf miljoen Nederlanders in de problemen, maar de ministeriele computers zeggen ‘nee’ tegen maatregelen voor koopkrachtbehoud. Ineens wist de ambtenarij niet meer wat groente en fruit was om de btw erop te kunnen verlagen. Kaag weigerde de verlaging van de btw op elektriciteit en aardgas, op de energiebelasting, de verhoging van de zorgtoeslag, de eenmalige uitkering van 500 euro, de verhoging van het minimumloon, de verlaging van huur en collegegeld: de computers van de overheid konden dat zogenaamd niet aan. De gewetens van de ambtenaren vonden deze schoffering van kwetsbaren prima.



          Ook het regieverlies over het asielbeleid was een politieke keuze gesteund door ambtenaren die adviseerden dat een koersverandering niet uitvoerbaar zou zijn. De bekende kan-niet-mentaliteit. Een opengrenzenbeleid voor de hele wereld kun je nog als links zien, maar hoe zit het met het besef dat daarmee rechts-extremisme en racisme gegarandeerd oplaaien? Dat negeerden de ambtenaren die nu moord en brand schreeuwen over verrechtsing.

          Waarom is er nu wel bezwaar tegen ‘de rechtse wind’, terwijl ambtenaren doorgaans vlijtig onder rechtse ministers werken? Dat komt doordat vrijwel alle rechtse kabinetten linkse taboes koesterden. Ontwikkelingssamenwerking, asielbeleid en het recentere klimaatbeleid zijn heilige huisjes. Terwijl ze in de samenleving, door urgente crisissen, polariserende onderwerpen zijn geworden die de verkiezingen beïnvloeden. Populistische partijen halen ze van hun voetstuk af en beloven radicale koersveranderingen, terwijl aan de ambtelijke kant de gewenning aan de onaantastbaarheid ervan groter is dan de acceptatie dat beleid soms niet meer houdbaar is.

          Hoe de tijden veranderen blijkt ook uit de reactie van het koninklijke huis op gewetensnood. Terwijl Beatrix tijdens het eerste kabinet Rutte in haar kersttoespraak het verzet uit de Tweede Wereldoorlog aanhaalde, toont Willem-Alexander nu de bevreesde ambtenaren de consequenties van hun opstelling. In 2010 ging de kersttoespraak volledig over medemenselijkheid en verbinding in tijden waarin ‘verschillen worden uitvergroot’. Het gedoogkabinet met de PVV was nog maar twee maanden aangetreden, ruim 11% van de ambtenaren verwachtte volgens een enquête in gewetensnood te komen. Beatrix filosofeerde over ‘steun’ in tijden van ‘onbestemde veranderingen’ en ‘onrust’ waarin ‘het maatschappelijk weefsel onder spanning komt’. In verhalen over WOII vond ze mensen die ‘voor hun principes bleven staan.’ Nederland was niet in oorlog noch in een noodtoestand. De somberheid van Beatrix kwam door de gedogende PVV; uit haar woorden sprak solidariteit met hen die daardoor in morele nood kwamen.
          Nuchtere koning



          Niks daarvan bij de nuchtere, verrassend uitgesproken koning. Hij reageerde op de bezwaren van ambtenaren tegen de PVV door het Nederlandse systeem te prijzen waarin ambtenaren ongeacht hun opvattingen loyaal zijn aan ‘de politieke baas.’ Zijn advies: ‘Het staat iedereen vrij om, als dat niet met zijn of haar geweten overeenkomt, een andere baan te zoeken.’



          Verreweg de meesten ambtenaren doen hun werk keurig, zonder ideologische bezwaren. Behalve de lui die tegen deze krant over PVV-ministers zeiden: ‘Waarom zouden we zin hebben om voor ze te werken?’. Het antwoord is kort: ‘Omdat dat je opdracht is.’ Deze verwende houding zou in het dagelijks leven voor niemand werken: in vrijheid is er verschil van mening, ook op de werkvloer, je kunt niet altijd gelijk hebben en gelijk krijgen en als dat aan je vreet ga je voor een andere baas werken of begin je voor jezelf. Ambtenaren zijn geen sneeuwvlokken, bovendien hebben zij behoorlijk veel macht om beleid te beïnvloeden. Geen zin? Maak er zin, want je bent niet aangenomen voor politieke opinies en ideologisch activisme. Rechtse wind? Koop een dikke trui en ga aan het werk, zoals de rest van Nederland.

          Comment


          • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/68...ldaten-spreken

            In het Vizier
            Nieuwe staatssecretaris Gijs Tuinman vertelt zoals soldaten spreken

            Vanaf volgende week is Gijs Tuinman staatssecretaris op het ministerie van Defensie. Nu is hij nog Kamerlid namens de BBB, maar voor mij als voormalig defensieverslaggever vooral bekend als met de Militaire Willems-Orde onderscheiden officier bij de Koninklijke Landmacht. In die rol gaf hij collega Silvan Schoonhoven en mij een gedenkwaardig interview.




            Het gebeurt niet vaak dat je na een vier uur durend gesprek teleurgesteld naar buiten komt. Maar dat was Silvan wel nadat we Tuinman hadden geïnterviewd voor ons boek Schaduwoorlog Uruzgan. Nooit een man om zijn emoties te verbergen, mopperde mijn gewaardeerde coauteur dat dit dus helemaal niks was.

            Zelf zag ik het rooskleuriger in. De commando had enorm veel verteld over zijn uitzendingen naar Afghanistan en wat er tijdens zijn vaak geheime missies was gebeurd. Inclusief een adembenemend oogverslag van de actie waarvoor hij de Willems-Orde kreeg. Alleen leek hij last te hebben van een denksnelheid die geen gelijke tred hield met wat er aan woorden uit zijn mond kwam. Daardoor bleef je als gesprekspartner nogal eens achter met de vraag wat Gijs nu precies bedoelde.



            Een eigenschap die ook Gijs’ studenten en collega’s opmerkten. Was het een kwaal of een bewuste tactiek om zijn leerlingen aan de Nederlandse Defensie Academie aan te zetten zelf na te denken en niet klakkeloos over te nemen wat de docent voorhield? Ik ben er eigenlijk nog steeds niet uit.Open eindjes



            Nadat Silvan de gespreksopname had uitgewerkt, zag hij ook in dat het allemaal zo slecht nog niet was. De overste had alleen links en rechts open eindjes gelaten. Daarover kunnen we hem toch gewoon bellen, opperde ik. Zo gezegd, zo gedaan. We belden nog een paar keer met Tuinman en kregen overal, nou ja bijna overal, antwoord op.



            Het resultaat was naar mijn bescheiden mening een van de meest openhartige inkijkjes in het werk van het Korps Commandotroepen diep in vijandelijk Afghaans gebied ooit. Verteld zoals soldaten spreken. Geen wollig ambtelijk jargon, maar gewoon een officier die met vuur vertelt hoe het landingsgebied waar zijn eenheid met de helikopter werd afgezet ’shit hot’ was en dat de eerste tegenstanders al ’snel uit de voeding waren geschoten’.

            In het Haagse zorgen dit soort citaten vaak voor gedoe. Voor woordvoerders die toegeven dat het is gezegd, maar vragen of die quote er misschien toch uit kan. Militairen doen meestal niet zo moeilijk. De officier Gijs Tuinman was geen uitzondering. Op de mail waarin we onze concepttekst aan hem hadden voorgelegd, kwam een tweeregelig bericht terug. „Leuk gedaan mannen, zo met die anekdotes. Succes! Groet, Gijs.”



            Ik wens mijn parlementaire collega Valentijn Bartels een staatssecretaris toe die weinig verandert aan zijn communicatieve omgangsvormen. En als je het een keer niet snapt wat de excellentie zegt: gewoon even bellen.

            Comment


            • https://www.ad.nl/commentaar/nu-al-r...lijk~a6ece4c6/


              Minister-president Dick Schoof neemt de voorzittershamer van de ministerraad over van zijn voorganger Mark Rutte. © ANP

              Nu al roepen dat het niks wordt met dit kabinet is te makkelijk


              COMMENTAARHet vertrouwen in de overheid is gestegen door het aantreden van het nieuwe kabinet. Uit onderzoek van I&O blijkt dat vooral lager opgeleiden hoge verwachtingen hebben dat hun problemen nu worden opgelost. Dat is een positieve ontwikkeling na al het wantrouwen en chagrijn van de afgelopen jaren, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar.

              De nieuwe premier Dick Schoof zal woensdag en donderdag worden getest in het debat over de regeringsverklaring. De verleiding bij oppositiepartijen zal groot zijn om snoeihard van leer te trekken. Dat is wat de PVV altijd deed toen die partij in de oppositie zat, waarbij volop werd beledigd en al direct moties van wantrouwen werden ingediend nog voor een nieuw kabinet ook maar iets had kunnen laten zien. Het is te hopen dat die kermis ons bespaard blijft nu de PVV zelf deelneemt aan een kabinet. De meeste oppositiepartijen lijken zich overigens constructief te willen opstellen.

              Neemt niet weg dat Schoof kritische vragen hoort te krijgen. Hij stond nooit op een stembiljet en niemand weet waar de man voor staat. Zijn opstelling telt mee als het kabinet straks oplossingen moet verzinnen voor problemen die zich voordoen.

              Zo moeten er pijnlijke financiële keuzes worden gemaakt. Uit het eindverslag van formateur Richard van Zwol blijkt dat het hoofdlijnenakkoord dat PVV, VVD, NSC en BBB in mei presenteerden nu al deels achterhaald is. Zo was tijdens de formatie vergeten om afspraken te maken over de toekomst van de regeling voor arbeidsongeschikten, waar extra geld voor nodig is. Er moet meer geld naar de afhandeling van de toeslagenaffaire en ook is er de financiële tegenvaller door de rechterlijke uitspraak over belasting op vermogens. Schoof en zijn collega-ministers zullen moeten bepalen hoe de pijn verdeeld gaat worden, want er is amper ruimte om tegenvallers op te vangen.

              Zoals elk nieuw kabinet verdienen ook Schoof en de zijnen daarbij vooraf het voordeel van de twijfel. Roepen dat het allemaal niks zal worden, is te makkelijk. Herstel van vertrouwen is een opdracht voor álle partijen, ook als die in de oppositie zitten. Geen kiezer schiet iets op met goedkope retoriek voor de bühne. Wel met het samen zoeken naar oplossingen voor de problemen waar het land mee kampt.

              Comment


              • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1469...ar-huis-sturen

                Eerste optreden premier
                LIVE | Timmermans wil PVV-ministers Faber en Klever meteen naar huis sturen

                DEN HAAG - PvdA/GL-leider Timmermans en PVV-leider Wilders zijn meteen flink gebotst bij het debat over de regeringsverklaring. Wilders verdedigde PVV-ministers Faber (Asiel) en Klever (Buitenlandse Handel) nadat Timmermans eerdere uitspraken van hen racistisch noemt. PvdA/GL gaat daarom een motie van wantrouwen tegen de twee bewindspersonen indienen.

                © ANP/HH




                Onze parlementair verslaggevers doen live verslag van dit eerste debat. Kijk voor hun berichten onderaan dit artikel.



                Timmermans refereerde onder meer aan de omvolkings-uitspraken die Faber en Klever in het verleden deden. „Hoe haalt de heer Timmermans het in zijn hoofd om onze mensen voor racist uit te maken?”, foetert PVV-leider Wilders. Hij riep de PvdA/GL-voorman op om dan ook meteen moties van wantrouwen in te dienen: „Als u een vent bent, dient u nu moties van wantrouwen in en gaan we daar meteen over stemmen.”

                Dat is Timmermans ook van plan, al dient hij de moties wel donderdag pas in. „Ik hanteer de term racisme en dat zal ik blijven onderstrepen”, zegt de PvdA/GL-voorman. Hij hoopt dat ook Kamerleden van coalitiepartijen zich achter die moties van wantrouwen zullen scharen.

                De clash tussen Timmermans en Wilders volgde op de regeringsverklaring van Schoof. Die vergeleek zijn klus onder meer met een marathon, noemde migratie een ’springend punt’ voor zijn kabinet en deed juist een oproep aan de oppositie om met zijn ploeg samen te werken. „Mijn kabinet zal een hand uitsteken naar alle fracties”, zegt Schoof: „Beoordeel ons op onze daden.”

                "Dit kabinet kan niet rekenen op vertrouwen van mijn fractie", zegt Timmermans na zijn opsomming. Daarom kondigt hij een motie van wantrouwen aan tegen ministers Klever en Faber. De PvdA/GL-leider heeft dus geen vertrouwen in het hele kabinet, maar dient de motie van wantrouwen specifiek tegen Klever en Faber in. Hij hoopt dat de motie daardoor meer steun krijgt.

                Timmermans vindt dat een mens niet opeens los kan worden gezien van eerdere uitspraken, tenzij daarvoor excuses worden aangeboden. "Wij zijn geen racisten en we hebben niks met nazi theorieën", briest Wilders. "Dan duwt u half Nederland in een racistische hoek." Het gaat nu ook over Zwarte Piet tijdens het debat over de regeringsverklaring. "Dat past niet bij gevoeligheden in de samenleving", zegt Timmermans. Wilders heeft er geen moeite mee.

                Wilders interrumpeert fel: "Hoe haalt de heer Timmermans het in zijn hoofd om onze mensen voor racist uit te maken?" Timmermans noemt uitspraken van ministers Klever en Faber uit het verleden, onder meer over omvolking. "Ik hanteer de term racisme en dat zal ik blijven onderstrepen", zegt Timmermans. "Hoe durft u dat ons in onze schoenen te schuiven, u houdt het mes op tafel terwijl we er wat over hebben gezegd", zegt Wilders. "U zegt gewoon dat hier halve nazi's in de zaal zitten. U noemt niemand van ons zo, of u verbindt daar nu politieke consequenties aan!"

                Volgens de PvdA/GL-leider 'sluit het akkoord Nederland op binnen de eigen landsgrenzen'. "De toekomst, dat zien we dan later wel." Timmermans was 'de afgelopen jaren soms optimistisch over een andere koers voor dit land'. "Maar de vier partijen in het kabinet houden alles bij het oude." Timmermans richt zijn pijlen op Wilders. "Wilders zingt al twintig jaar hetzelfde valse lied."

                Het akkoord biedt volgens Timmermans 'valse hoop'. "Omdat men doet alsof je problemen kunt ontkennen of negeren. Wat in het hoofdlijnenakkoord staat over asiel is juridisch niet haalbaar."

                Comment


                • zo dom dit, hou toch eens op met dit kinderachtige gedoe, het volk heeft gekozen, en laat ze nu maar zien wat ze kunnen behalen, en ga zelf nadenken waarom niet voldoende mensen op jouw stemde.

                  Dit soort gedoe maak je ze alleen maar groter mee

                  Comment


                  • Goed afgekeken van Wilders, die deed haast standaard een motie van wantrouwen op dag 1 van een nieuw kabinet.

                    Comment


                    • ze zijn dus geen haar beter, straks kunnen we weer stemmen en ontevreden zijn, herhaling van zetten

                      Comment


                      • En verder lijkt het me een fair punt voor een motie van wantrouwen.

                        Deze mensen hebben het over omvolkingstheorie,dat is geen klein dingetje. Behalve dat het ontegenzeggelijk racistisch is, is het ook een complottheorie dat een keiharde leugen is. Dat is genoeg grond om hun bekwaamheid ernstig te wanttrouwen.

                        Dan kunnen ze nu doen alsof ze het niet zo bedoelde, maar elke kleuter kan zien dat dat gelul is zodat ze in het kabinet konden plaatsnemen.
                        Last edited by Scuderia; 03-07-2024, 13:17.

                        Comment


                        • maar de kiezer kiest toch?

                          kreeg veel apjes van roemeense dames of er nog een Nederlands volk bestond toen ze maar 2 of 3 blanke spelers in Oranje zagen, maar ja bij Zwitserland waren er dat maar 2 , dat de rassen gemengd worden in multiculti samenlevingen is logisch en dat gebeurt er ook, alleen het woord omvolking is voor velen gerelateerd aan de Nazi's wat natuurlijk fout is, maar het woord zelf wordt door anderen weer anders gebruikt zie ook https://www.trouw.nl/binnenland/wat-...ww.google.com/

                          Echte Nederlanders bestaan ook niet echt, wij zijn ook een mix van verschillende volkeren die vroeger onze kant op kwamen en hier vestigde van Russische volkeren tot Zuid Europese, en nu hebben we heel veel rassen waarvan een deel ook gemixt een relatie met elkaar krijgt en kinderen krijgen, dus ja het is logisch en normaal dat zo rassen gemixt worden, maar dat is wat anders dan dat er een complot achter zit, dat was een oude gedachte van Hitler, maar men gaat dat woord nu ook anders gebruiken en dat is gewoon niet handig omdat de link naar die complottherie dan weer in leven wordt geroepen, oliedom en fout.

                          Comment


                          • je moet ver van dat nazi gedachtengoed weg blijven, vergeet niet dat die democratisch aan de macht gekomen zijn, al was dat natuurlijk niet te vergelijken met een PVV nu en hun gedachtengoed, maar goed mensen gebruiken nu eenmaal argumenten om de tegenpartij in een kwaad daglicht te stellen en dan te gaan overdrijven. Maar op onze hoede blijven is niets verkeerds aan.

                            Comment


                            • Wel komisch volksvermaak, dat debat, of eerder klucht.. Die blondie probeerde alles recht te ouwehoeren wat krom is aan (veel) uitspraken van zijn teamgenoten. HHH Ach ja, we gaan het merken hoever dit kabinet komt.

                              Comment


                              • Dat zijn al jaren die debatten omdat ze altijd tegen elkaar ingaan, ongeacht wie aan de knoppen zit, niets nieuws hoor.

                                Comment


                                • Dar ben ik volledig met je eens...ik vind het ook al jaren erg leuk volksvermaak. Ook wel een kunst om consequent antwoorden te omzeilen op concrete vragen..zoals de vraag of Sifan Hasan of bepaalde voetballers hier wel welkom zijn.

                                  Comment


                                  • https://www.parool.nl/columns-opinie...lgen~ba8aa35f/

                                    Opinie: ‘De demografie van Nederland verandert snel, en dat blijft niet zonder gevolgen’


                                    Kandidaat-minister Marjolein Faber (PVV, Asiel en Migratie) heeft het in het verleden over de ‘omvolkingstheorie’ gehad. Volgens Paroollezer Dave Boots is het niet héél gek dat sommigen gaan flirten met de omstreden terminologie.

                                    Hoe meer diversiteit er is bij een club, hoe meer leden stoppen, zo bleek vorig jaar.Beeld Floris Lok
                                    Terwijl alle ogen wat voetbal betreft nu gericht zijn op Duitsland, wordt het meeste voetbal nog altijd gespeeld bij de ‘gewone’ voetbalclub in stad of dorp. Maar met dat amateurvoetbal is iets opvallends aan de hand. Hoe meer diversiteit er namelijk is bij een club, hoe meer leden stoppen, zo was vorig jaar in het nieuws. Iets soortgelijks speelt ook in woonwijken: als deze diverser worden, voelen bewoners zich onveiliger en neemt de sociale samenhang af, aldus de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

                                    Deze berichten zijn in lijn met wat de onlangs overleden primatoloog Frans de Waal schreef in zijn boek De aap in ons. Volgens hem zijn we ‘niet geëvolueerd om te leven in steden [...] waar we overal tegen vreemden opbotsen’. Een beetje herkenbaarheid is waar we ons evolutionair gezien het prettigst bij voelen. Het is een voor sommigen wat ongemakkelijke waarheid, maar in het licht van de recente ophef over de term ‘omvolking’ zijn het interessante feiten.

                                    Autochtoon is minderheid in stad


                                    Er is veel woede over dat woord, maar vaststaat dat in Nederland een snelle demografische verschuiving gaande is. Terwijl de eigen bevolking krimpt, groeit het totaal fors als gevolg van immigratie. De autochtone Nederlander is een minderheid geworden in grote steden, en ook buiten die steden verandert de bevolking razendsnel.

                                    Deze ontwikkeling is niet zonder gevolgen. Volgens emeritus hoogleraar demografie Jan Latten en cultureel antropoloog Jan van de Beek heeft de veranderende bevolkingssamenstelling ‘voor de sociale samenhang verregaande consequenties’. Van verhitte discussies over slavernij en racisme tot fundamentele meningsverschillen over Mohammedcartoons en hoofddoeken bij de politie: divers samenleven gaat bepaald niet vanzelf.

                                    Of zoals Volkskrantcolumnist Arie Elshout ooit schreef: ‘De multiculturele samenleving werkt vooralsnog niet als smeltkroes, maar als vervaarlijk trillende en sissende snelkookpan.’

                                    Dit alles is misschien geen omvolking, maar het verklaart wel waarom veel kiezers hun buik vol hebben van alle immigratie en gaan flirten met dat omstreden woord. Je gaat het pas zien als je het doorhebt, zei een beroemde voetballer ooit. Maar getuige de ophef heeft nog niet iedereen het door.

                                    Comment


                                    • https://www.telegraaf.nl/nieuws/2054...broze-coalitie

                                      Analyse
                                      Oppositie mist scherpte in debat met broze coalitie

                                      Het was tien over vijf woensdagmiddag toen de eenheid in de prille coalitie ineens flinterdun bleek. NSC-voorman Pieter Omtzigt zat midden in zijn gebruikelijke college tot de Kamer, toen hij ineens begon commentaar te geven op de PVV. De partij met maar één lid moest maar wat democratischer worden ingericht, vond Omtzigt, want dan werd onder meer tegenspraak binnen de PVV beter gewaarborgd.


                                      Wouter de Winther




                                      Geert Wilders was duidelijk geïrriteerd. „Ga weg, ga weg”, riep hij buiten de microfoon naar Omtzigt. „Waar bemoei je je mee?”

                                      De giftige reactie legde voor het eerst in maanden de onmin bloot die de afgelopen formatie vooral intern zo vaak de kop op stak in de coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB.

                                      Kabinetten en coalities laten zich niet wegjagen door moties van wantrouwen. Het zijn de interne verhoudingen die de betonrot veroorzaken en uiteindelijk het bouwwerk laten instorten. Aan de oppositie de taak om de barsten in het broze coalitiebolwerk met goede vragen onherstelbaar te maken.

                                      Frans Timmermans



                                      Maar behalve de wel scherpe SP-voorman Jimmy Dijk, liet de rest van de Kamer het passeren. Liever wilden alle oppositiepartijen hun plasje doen over de aanstelling van de PVV-bewindspersonen Marjolein Faber (Asiel) en Reinette Klever (Ontwikkelingshulp). PvdA/GL-voorman Frans Timmermans kondigde zelfs alvast een motie van wantrouwen aan tegen de dames.

                                      Wilders nam afstand van omstreden uitspraken over omvolking en hoofddoekjes van zijn PVV-collega’s, maar benoemde keer op keer dat veel Nederlanders zich grote zorgen maken over de gevolgen van een onbeheerste migratie.

                                      Dick Schoof



                                      Ook premier Dick Schoof noemde in de regeringsverklaring migratie ’het springende punt’ voor de komende jaren, net als asielminister Faber in haar hoorzitting sprak over ’zorgelijke demografische ontwikkelingen’.

                                      Het is een tot nu toe effectieve tactiek van de coalitie. Door onderlinge gevoeligheden te mijden en te beloven dat problemen die de bevolking ervaart eindelijk worden aangepakt, zoekt men een onderling bindmiddel.

                                      Dat peilingen nu een stijgend vertrouwen in de overheid laten zien, geeft aan dat veel mensen de poppetjes wellicht minder belangrijk vinden dan de noodzaak problemen op te lossen. Daar kan de oppositie nog wat van opsteken; een eigen verhaal ontbreekt op links nog steeds. En intussen wakker blijven als de coalitiegelederen pardoes kwetsbaar blijken.

                                      Comment


                                      • Wilders moet heel snel zijn toon matigen anders is het binnen no time klaar. Ze kunnen nu ff op vakantie en zich gaan bezinnen.

                                        Comment


                                        • https://www.buttkicken.nl/briefje-va...hie-hermans-3/

                                          Briefje van Jan – aan Sophie Hermans


                                          Beste Sophie,

                                          Eerst regelde papa Loek een baantje voor je bij Mark Rutte; je mocht zijn tassen dragen.

                                          Daarna mocht je de Tweede Kamer in voor de VVD.

                                          Toen mocht je fractievoorzitter worden van de VVD.

                                          En nu mag je zelfs minister van Klimaat en Groene Groei worden namens de VVD.

                                          En wat gebeurt er bij jouw hoorzitting met de Tweede Kamer?

                                          Je toont meteen wat een ongelooflijk stuk onbenul je bent.

                                          “Wat ik vind van de klimaatverandering? Ja, dat is aan de gang, dat is aan de orde. We gaan een heel warme week tegemoet… We kennen allemaal de verhalen van droogte, afgelopen jaar.”

                                          Weer is geen klimaat, dombo!

                                          Maar goed, als ik dan even meega in je redenering…

                                          Ik heb er de voorspellingen van Weeronline voor Eesterga even bijgepakt.

                                          Dinsdag 25 juni: 27 graden.

                                          Woensdag 26 juni: 28 graden.

                                          Donderdag 27 juni: 27 graden.

                                          Vrijdag 28 juni: 20 graden.

                                          Zaterdag 29 juni: 21 graden.

                                          Zondag 30 juni: 20 graden.

                                          Maand….

                                          Moet ik doorgaan?

                                          Drie dagen ‘zomers’ weer.

                                          Weet je wanneer?

                                          In de zómer.

                                          De zomer die volgt op een kleddernat voorjaar.

                                          Weet je wat ik dacht toen ik je hoorde ratelen?

                                          De fabrikanten en handelaren in de klimaatsector zochten een nóg grotere nitwit om hun belangen in het kabinet te behartigen dan Robbie ‘koken op kernenergie’ Jetten.

                                          En dat is ze gelukt.

                                          Groene Groei in je broekje.

                                          Groet,

                                          JanD

                                          Comment


                                          • https://www.buttkicken.nl/99-woorden-verzet/

                                            99 woorden: Verzet


                                            De Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink gaat in ‘verzet’.

                                            Als minister Marjolein Faber van Asiel en Migratie hem belt… neemt-ie de telefoon niet op.

                                            De GroenLinks-wethouder weigert namelijk samen te werken met een kabinet waar de PVV in zit.

                                            Ik vind het smullen.

                                            Een wethoudertje dat zelf wel even bepaalt of er zaken wordt gedaan met het nieuwe kabinet. Dat democratie met verkiezingen enzo op zich wel wil gedogen, mits de uitkomst maar is dat de met afstand grootste partij van het land voor altijd wordt uitgesloten van deelname aan het bestuur…

                                            Het is weer zo typisch Amsterdams.

                                            En er nog trots op zijn ook.

                                            Comment


                                            • We hebben afgelopen 2 dagen kunnen zien dat Wilders en de PVV het niet aankunnen dit wordt een drama, en een kabinet wat snel zal vallen. Overigens Timmermans is ook niet serieus te nemen die zal het linkse blok ook niet sterker maken. En zo'n Jetten ook niet

                                              het is armoe in Nederland, alleen de SP kwam goed tevoorschijn en het CDA, maar dat zijn partijen in de marges.

                                              Comment


                                              • Nu nog gelookf ik een vakantiereces voor de meeste kabinetsleden, eens kijken daarna hoe het gaat functioneren.

                                                Comment


                                                • https://www.ad.nl/politiek/eerste-re...amen~a28decd3/


                                                  Caspar Veldkamp, minister van Buitenlandse Zaken (links), met Ruben Brekelmans, minister van Defensie (rechts) op bezoek in Kiyv bij Dmytro Kuleba, de minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne. © Ministerie van Buitenlandse Zaken

                                                  Eerste reis nieuw kabinet zou Navo-top zijn, maar werd Oekraïne: ‘Zelensky waardeerde dat we zo snel kwamen’


                                                  Oekraïne kan op Nederlandse steun blijven rekenen, óók nu er een nieuw kabinet zit. Daarom ging de eerste buitenlandse reis dit weekend meteen naar Kyiv en havenstad Odessa. ,,Ik ben blij dat we ook president Zelensky persoonlijk van onze steun kunnen verzekeren.”

                                                  Eigenlijk stond er een andere eerste reis in de agenda’s van ministers Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) en Ruben Brekelmans (Defensie, VVD): de Navo-top in Washington, komende week. Maar de allereerste reis zit er dan al op: de twee ministers waren dit weekend in Oekraïne. Het paste precies tussen de eerste vrijdagse ministerraad en hun vertrek naar de Verenigde Staten.

                                                  Een nieuwe minister van Buitenlandse Zaken brengt normaal gesproken als eerste een bezoek aan alle hoofdsteden om ons land heen: Brussel, Parijs, Berlijn en Londen – niet per se in die volgorde. Alleen al het feit dat daar nu van wordt afgeweken, is diplomatiek betekenisvol.

                                                  ,,De oorlog in Oekraïne is heel belangrijk, ook voor onze veiligheid”, zegt Veldkamp via de telefoon vanuit Oekraïne. ,,De collega’s in landen als België en Duitsland begrijpen heel goed dat ik dit als eerste doe.”

                                                  Oekraïne kon sinds de Russische invasie van februari 2022 op de onvoorwaardelijke steun van Nederland rekenen. Alleen in militair materieel heeft het kabinet-Rutte IV 10,4 miljard euro toegezegd, waarvan tot deze maand al 3 miljard is geleverd.

                                                  Minister van Buitenlandse Zaken, Casper Veldkamp, (links) en minister van Defensie, Ruben Brekelmans (rechts), met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. © Min BuZa

                                                  Niet vanzelfsprekend


                                                  Maar die steun leek niet meer vanzelfsprekend toen PVV en BBB met VVD en NSC gingen onderhandelen over een nieuw kabinet. ‘Ons geld en Defensie-materiaal’ mocht volgens het PVV-verkiezingsprogramma ‘niet naar Oekraïne’ worden gestuurd. In februari, toen de coalitiegesprekken al bezig waren, zei PVV-Kamerlid Joeri Pool nog in een Kamerdebat dat de Nederlandse regering met alle wapenleveringen bezig was met ‘een voortdurende provocatie’ richting Rusland. Collega-PVV’er Raymond de Roon floot hem een week later terug: de uitspraken waren ‘te kort door de bocht’.

                                                  BBB leek in het verkiezingsprogramma niets te zien in de Nederlandse voortrekkersrol en pleitte voor ‘evenredige steun’. Toenmalig Kamerlid, nu minister, Mona Keijzer vroeg zich in mei nog af of Oekraïense vluchtelingen terug konden naar het westen van het land. Maar voor de VVD en NSC was steun aan Oekraïne een breekpunt.

                                                  Dus werd in het hoofdlijnenakkoord van half mei aan steun voor Kyiv niet gemorreld. PVV, VVD, NSC en BBB schreven daar op dat Nederland ‘Oekraïne politiek, militair, financieel en moreel [blijft] steunen tegen de Russische agressie’.

                                                  Die afspraak is ‘duidelijk’, stelt Brekelmans, eveneens telefonisch. ,,Maar je kunt dat steeds zeggen, maar het is belangrijk om dat kracht bij te zetten door meteen langs te gaan.” De reis is niet vooraf besproken met de PVV, zegt de minister van Defensie. ,,Wij bepalen zelf waar we naartoe gaan.” Volgens Veldkamp is het hoofdlijnenakkoord in Kyiv ook gelezen. ,,Maar het persoonlijk vertellen en laten zien dat je er snel bent, wordt enorm gewaardeerd.”

                                                  Trein


                                                  Dus stapten de twee ministers een uur na hun eerste vrijdagse ministerraad in het vliegtuig naar Polen. Daar stapten ze in bij de grens in een trein die hen naar Kyiv bracht, waar zij op zaterdagochtend onder andere spraken met ministers Kuleba van Buitenlandse Zaken en Umerov van Defensie.

                                                  Ook werden er bloemen gelegd bij de herdenkingsmuur. ,,Die muur is lang, helaas", zegt Brekelmans. Met daarop foto’s vooral veel slachtoffers van de afgelopen twee jaar. Maar Kuleba vond het ook belangrijk om met zijn Nederlandse bezoek helemaal naar het begin van de muur te lopen, naar waar het allereerste slachtoffer staat: een militair die zich in 2014 verzette tegen de annexatie van de Krim. ,,De oorlog is al tien jaar gaande.”
                                                  Caspar Veldkamp, minister van Buitenlandse Zaken, en Ruben Brekelmans, minister van Defensie, bij de herdenkingsmuur in Kyiv. © Min BuZa
                                                  Een bezoek aan door zes Russische raketten kapotgeschoten elektriciteitscentrale maakte de bewindslieden duidelijk dat Oekraïne méér luchtverdediging nodig heeft: ,,Ze kunnen nu wel die hele elektriciteitscentrale repareren, maar als er vervolgens geen luchtafweer is dan gebeurt het dus opnieuw.”

                                                  Brekelmans kon beloven dat de Nederlandse F-16’s snel worden geleverd, ook Nederlandse onderdelen voor een Patriot-luchtafweergeschut gaan ‘op heel korte termijn’ naar Oekraïne. Veldkamp nam geld mee: er wordt 8 miljoen euro extra gestoken in een VN-fonds dat martelingen, verkrachtingen en kinderontvoeringen onderzoekt en 2 miljoen voor het verzamelen van forensisch bewijs van oorlogsmisdaden.

                                                  Aanjager


                                                  Zondag reisde het ministersduo per auto naar havenstad Odessa, waar zij president Volodymyr Zelensky spraken. Die ontving daar ook leden van de net aangetreden Britse regering. ,,Zelensky waardeerde het echt dat we razendsnel naar Oekraïne zijn gekomen”, merkte Brekelmans. Veldkamp: ,,Dat twee ministers van een nieuw kabinet dat Nederland meteen door de president worden ontvangen, dat is ook wel een teken dat men ziet dat Nederland internationaal dingen voor elkaar krijgt.”

                                                  Want Brekelmans, die als Kamerlid al twee keer eerder in Kyiv was, hoorde bij zijn gesprekspartners geen ‘expliciete zorgen’ over de Nederlandse steun, wel willen de Oekraïeners dat Nederland ook de rol van ‘aanjager’ blijft spelen. ,,Dat zeggen ze ook: help ons andere landen te overtuigen sneller te leveren.”

                                                  De afgelopen jaren zocht Nederland vaak de samenwerking met andere landen: met Duitsland als het gaat om tanks, een coalitie met Denemarken en de Verenigde Staten voor de F-16’s. Veldkamp: ,,Nederland is een bruggenbouwer. Daar gaat heel veel invloed van uit.”

                                                  Casper Veldkamp, minister van Buitenlandse Zaken op bezoek in Kyiv bij Dmytro Kuleba, de minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne. © Min BuZa

                                                  Navo-top


                                                  Maandag reizen Veldkamp en Brekelmans vrijwel meteen door naar de Navo-top in Washington, waar premier Schoof ook Zelensky voor het eerst ontmoet. In de Amerikaanse hoofdstad, zegt Veldkamp, is ‘de veiligheid in Europa en Oekraïne’ een belangrijk gespreksonderwerp. ,,Het is daarom goed om hier nu te zijn.”

                                                  Veldkamp werkte voor zijn Kamerlidmaatschap bij een bank die ervoor zorgde dat de Oekraïense spoorwegen financieel konden blijven draaien. ,,Dat ik nu in de nacht van vrijdag op zaterdag zelf met zo’n trein van de Oekraïense spoorwegen van Polen naar Kyiv ben gereden, vond ik heel bijzonder. De trein rijdt en hij rijdt op tijd – ondanks de oorlog. Ik vind dat echt knap.” Het toont volgens de NSC-minister ‘de weerbaarheid’ van Oekraïners. ,,Het leven gaat door, de economie draait gewoon. Maar daar is wel heel veel creativiteit, moed en veerkracht voor nodig.”

                                                  Comment


                                                  • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/16...digt-is-bedrog

                                                    Column Assita Kanko
                                                    Bewering van Lahlah dat hoofddoek vrijheid vertegenwoordigt, is bedrog

                                                    Ik kreeg last van stijgende misselijkheid bij het luisteren naar politica Lahlah van PvdA/GL, die een misplaatst pleidooi hield voor haar hoofddoek en vrijheid in de Tweede Kamer. Ze ’vergat’ natuurlijk erbij te zeggen - en met evenveel passie te specificeren - waar ze precies voor kiest: namelijk voor het idee achter de hoofddoek die zij vurig verdedigt in het huis van de democratie, waar je juist wetten zou moeten maken om vrouwen te beschermen.




                                                    Wat betekent de hoofddoek? Dat mannen superieur zijn en dat vrouwen weggestopt moeten worden. Dat het lichaam van de vrouw een bedreiging is voor de man, die zijn seksuele lust niet kan controleren. Dat de onderdanigheid van de vrouw systemisch is. Dat vrouwen die zich niet bedekken waardeloos zijn en een open bar voor radicale moslimmannen.

                                                    Vanuit dat perspectief zijn vrouwen en mannen nooit gelijk en dragen zelfs kleine meisjes een hoofddoek. De onderwerping van de vrouw is waar dit Kamerlid voor heeft gekozen. In Nederland. In Europa.

                                                    Religieus fanatisme



                                                    Het kan zijn dat het haar vrije keuze is. Dat ze dit doet omdat ze de hoofddoek graag draagt en graag verkondigt wat de hoofddoek betekent. Uiteraard in het veilige Nederland waar zij als vrouw met hoofddoek in een parlement mag zetelen en het woord nemen om te zeggen wat ze denkt, al is het onzin.



                                                    Hoeveel vrouwen mogen dat doen in moslimlanden? In Afghanistan mogen ze zelfs niet naar school, mogen ze niet werken en mogen ze niet aanwezig zijn bij gesprekken met de VN over hun land. Met andere woorden: zelfs de VN heeft zich aangepast aan de eisen van het religieus fanatisme.Uitgehuwelijkt of vermoord



                                                    Hier kunnen vrouwen naar school, kunnen ze politiek opkomen en bedrijven leiden. Iets anders doen dan kinderen baren en gehoorzamen. Die vrijheid is hier. Niet dankzij mensen die de hoofddoek promoten. Uiteraard staat het dit Kamerlid vrij om de hoofddoek zelf te dragen.



                                                    Maar in de Tweede Kamer komen roepen dat het om vrijheid gaat is bedrog. Bedrog voor alle vrouwen die op dit moment niet naar school mogen, niet mogen werken, uitgehuwelijkt worden of vermoord worden. Hoe kan je zo blind zijn?Vrijheid waarborgen



                                                    Terwijl vrouwen in Iran stikken onder de druk van de sluier, terwijl ze in bepaalde buurten in Europa als tweederangsburgers worden behandeld, zijn er hier in Europa serieus vrouwen die het dragen van de islamitische sluier buiten de privésfeer krachtig verdedigen en het misogyne karakter ervan ontkennen.

                                                    In een land waar vrouwen en mannen wettelijk gelijk zijn, waar rechten universeel zijn, moeten we deze vrijheid waarborgen. De kansen die je krijgt in Europa zijn uniek. Die moeten we grijpen en zorgen dat wij als burger emanciperen. Kritisch denken.
                                                    Seksuele lust



                                                    Moet een god jou als meisje niet net zo liefhebben als een jongen die geen hoofddoek draagt? Waarom zou een god willen dat meisjes zich met een hoofddoek afsluiten om beschermd te worden tegen jaloezie, intriges en schandalen of seksuele lust van mannen?



                                                    Is het jouw verantwoordelijkheid als sommige mannen zich gedragen als roofdieren? Het gedeeltelijk afsluiten van de buitenwereld door het dragen van een hoofddoek staat haaks op het concept van vrijheid. Waarom mag je je niet laten zien?



                                                    Mijn dochter moet haar lijf bedekken als het koud is buiten, maar dat is voor haar gezondheid, om niet ziek te worden. Is het dragen van een hoofddoek een kwestie van veiligheid? Ik geloof niet dat welke god dan ook kledingeisen stelt.



                                                    Blindelings religieuze regels volgen zonder kritisch na te denken, ondermijnt je als meisje. Je mag jezelf laten zien en je mag voor jezelf opkomen, je eigen mening vormen maar zeker intellectueel eerlijk zijn.Onderwerping



                                                    Het verontrust mij enorm om te zien hoe onze vrijheden worden gebruikt om onze vrijheid te beperken. Hoe kunnen vrouwen hier vandaag dit middel verdedigen om vrouwen onder druk te zetten en te onderwerpen, terwijl ze diep van binnen weten dat ze in bepaalde landen waar hun visie wordt toegepast wegens hun vrouwelijk geslacht en mondigheid nergens toegelaten zouden worden?



                                                    In Afghanistan of Iran kunnen we duidelijk zien welk lot vrouwen is beschoren. Waarom hier geleidelijk aan mogelijk maken wat hun daar wordt aangedaan? Die ondermijning moet stoppen.Gelijkheid tussen mannen en vrouwen



                                                    Vrijheid zonder gelijkheid tussen mannen en vrouwen is onmogelijk. Vanuit mijn verleden en jeugd begrijp ik hoe cruciaal vrijheid is. De mogelijkheid om je eigen keuzes te maken en als meisje beschermd te worden, om onafhankelijk te mogen denken en te bepalen wat je echt belangrijk vindt, is de kern van persoonlijke vrijheid.



                                                    Beweren dat de hoofddoek vrijheid vertegenwoordigt is bedrog. Zelfbedrog én ook bedrog van alle meisjes.



                                                    Als we dit accepteren, zal ons volk op termijn op de knieën gaan.

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X