Dat klopt ook wel. VVD is ook naar links opgeschoven, ze zijn meer liberaal.
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Hoe gaat het in de Nederlandse politiek?
Collapse
X
-
De gemiddelde kiezer bestaat niet. Je kiest een partij. Afhankelijk vd uitslag moeten ze dan onderling kijken hoe ze aan een werkbare meerderheid komen. Daarom heeft deze formatie zolang geduurd. En dan nog is er onderling nu een andere machtsverhouding qua zetels. Vvd is minder machtig wat ook te zien is aan de vrij progessieve plannen. Daarnaast gaat dit kabinet het meeste geld ooit uitgeven. En met grotendeels andere bewindslieden waarvan nu ook 50% vrouwen
Comment
-
dat ook en de helft van nederland stemt nu eenmaal links, de andere kant rechts, echter VVD is in dat oog, de enige normale rechtse partij te noemen, Baudet zijn gekkies daar zal nooit mee te regeren zijn, PVV wordt uitgesloten om mee te regeren, zijn rechts teveel op Islam en vluchtelingen gefocust en op sociaal gebied zijn ze linkser of even links als de SP.
En je moet toch geen Groenlinks aan de macht willen of een Dierenpartij, en zoveel andere smaken zijn er niet om aan 76 zetels te komen
Rekeningrijden gaan ze invoeren, nu dat was normaliter onder een VVD nooit gebeurd
2 kerncentrales gaan ze bouwen om de energie crisis te lijf te gaan en niet te afhankelijk te zijn van Putin, wie had dat gedacht dat er ooit nog kerncentrales gebouwd zouden worden
Geld naar justitie en politie, onderwijs, nieuwe studiebeurs, gratis kinderopvang etc. etc.
Comment
-
https://www.briefjevanjan.nl/aan-sigrid-kaag-26/
Mevrouw Kaag,
Gisterochtend vroeg iemand me om nou eens goed uit te leggen waarom ik zo’n intense hekel aan u heb.
Ik antwoordde dat ik wel een heel verhaal kon houden, maar dat ik me dan misschien teveel zou opwinden en mijn hele dag zou verpesten.
Dus dat ik het liever kort hield.
Ik legde uit dat u ooit een vertrouwensfunctie bij het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken had en dat u, om toegang te blijven houden tot vertrouwelijke informatie, in 1993 in het geheim trouwde met Anis al-Qaq. Anis al-Qaq was toen al betrokken bij de PLO van de door Israël en de Verenigde Staten als terrorist beschouwde leider Yasser Arafat en hij werd in 1994 zelfs minister van Planning in Arafats kabinet.
Dat u dat huwelijk geheim hield óm die vertrouwensfunctie te houden, maakte u, ik zeg het maar even zoals het is, een landverrader.
En ik zei er nog bij: “En hoe Kaag jaren later als minister van Ontwikkelingssamenwerking indirect de leden van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) sponsorde die in 2019 bij een terreuraanslag het 17-jarige Israëlische meisje Rina Shnerb vermoordden en loog over excuses aan de familie van dat meisje, moet je zelf maar even op internet opzoeken.”
Daarom dus.
Daarom heb ik zo’n intense hekel aan u.
Eens een landverrader, altijd een landverrader.
Gisteren zei u in het Tweede Kamerdebat over het coalitieakkoord dat we al bijna een jaar zonder missionair kabinet zitten, omdat er te veel kleine partijen zijn.
De waarheid is: omdat ú samenwerking met de meloenenslikkers van de Christenunie blokkeerde en ú zichzelf schromelijk overschatte toen u PvdA en GroenLinks in elkaars armen manipuleerde om een nóg linkser kabinet Rutte 4 te kunnen regelen (waardoor Jesse Klaver na de komende gemeenteraadsverkiezingen een ‘functie elders’ gaat zoeken).
Maar dat terzijde.
U stelde in een interruptie bij JA21-voorman Joost Eerdmans een kiesdrempel voor.
Nu u zelf 24 zetels heeft…
Ik ben voor.
Laten we, naar Duits model, een kiesdrempel van 5 procent instellen.
Maar dan wel met terugwerkende kracht.
Naar 2006. Of naar 2003. Of naar 1982. Of naar 1972. Of helemaal naar 1967.
Allemaal verkiezingen waarbij D66 minder dan vijf procent van de stemmen haalde.
Ondanks (op de Fortuyn-demoniseerder Thom de Graaf in 2003 na) behoorlijk aansprekende lijsttrekkers als Hans van Mierlo, Jan Terlouw en Alexander Pechtold.
Dan zou het land een hoop Toeslagenaffaire-, migratie- en andere ellende bespaard zijn gebleven en zaten we nu niet met Sigrid Kaag opgescheept als de feitelijke baas van Rutte 4.
Al had voor dat laatste niet ons hele kiesstelsel op de schop gehoeven.
Uw vader had eind januari 1961 ook gewoon een condoom kunnen gebruiken.
Groet,
JanD
UPDATE Ik ben die islamitische vredesgroet aan die engnek ook nog niet vergeten. Dat geheugen van mij ook…
Comment
-
Tja, we gaan het zien maar eigenlijk valt er voor te pleiten dat je het liefst een goede afspiegeling van de maatschappij wilt hebben.. dus fifty-fifty..(en ook dus een gedeelte niet NL-afkomst).. Daarom stem ik ook sinds een jaar of 16 op een allochtone vrouw van de partij van mijn voorkeur.. En nee, op DIE heb ik nog nooit gestemd, dat enge wijf...
Comment
-
Ja nu alles in kannen en kruiken is en hij z'n baan voorlopig weer even veilig gesteld heeft. Loze woorden zolang slachtoffers van de toeslagenaffaire nog steeds niet gecompenseerd zijn en Rutte nog steeds geen echt ontslag neemt.
Comment
-
nou ik zie niets in kannen en kruiken, te beginnen met coronabestrijding, het is slechter dan ooit, en klimaat is geld weggooien aangezien we als landje niets voorstellen in de wereld en het klimaat net als corona grensoverschrijdend is.
Komen sombere tijden aan, ongeacht welke premier of partij de grootste is, de problemen zijn namelijk te groot voor wie dan ook
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/9627...-te-corrigeren
’Any minute bereid naar Enschede te rijden voor Pieter Omtzigt’
Rutte na roerig jaar: ’Fouten heb ik te corrigeren’
Premier Mark Rutte staat na een slepende formatie aan de vooravond van zijn vierde kabinet. In het kerstinterview met De Telegraaf erkent hij opnieuw dat hij fouten heeft gemaakt, in de formatie en in de corona-aanpak. Of hij het helemaal anders gaat doen? „Ik kan mezelf niet helemaal opnieuw uitvinden.”
Het is fris in het Torentje van de premier. De ramen staan open. Ventilatie, verklaart Rutte. Zojuist heeft hij bezoek gehad van de ’toeslagmoeder’ die de premier op tv had ingepeperd dat hij haar in de steek had gelaten. Straks vergadert hij met de meest betrokken ministers over corona. „Hoe laat was de Noor nou?”, vraagt hij aan een naaste medewerker. „Misschien kan dat een kwartiertje later.”
Rutte heeft z’n agenda niet helemaal scherp. ’De Noor’ blijkt de nieuwe Zweedse premier Magdalena Andersson, met wie een kennismakingsgesprek staat ingepland. De Noorse premier, ook net aangetreden, spreekt hij pas een dag later.
Uw Europese collega’s zullen wel vragen: wat is er met het georganiseerde Nederland gebeurd dat het weer in lockdown moet?
„We zitten in Europa allemaal in hetzelfde schuitje. In Engeland en Duitsland adviseren hun OMT’s ook aanscherpingen. Het heeft alles te maken met de opkomst van omicron.”
Dus de ontwikkeling van het virus gaat u gelijk geven bij het zetten van deze vergaande stap?
„Dat weet ik niet helemaal zeker. Ik hoorde een van de buitenlandse Jaap van Dissels zeggen: wat omicron betreft hebben we nu 20 procent van de kennis. Ik denk dat dat te weinig is, maar feitelijk zitten we wel weer een beetje in maart vorig jaar: dat je in de mist vaart.”
Hoe bestaat het dat Nederland wéér als laatste is begonnen met prikken?
„Terecht zegt u dat wij eerder hadden kunnen beginnen met boosteren. Ik denk ook dat je moet vaststellen dat het eerste coronapakket van november niet stevig genoeg was, het tweede pakket wel. Nu hebben we met omicron een heel nieuwe situatie. Onder de radar zien we een enorme golf op ons afkomen. Zouden we wachten tot we alles weten, dan zijn we mogelijk te laat.”
Het vertrouwen in het coronabeleid is gekelderd. Hoe zou dat komen?
„Mensen zijn helemaal klaar met corona, al is dat een te makkelijke verklaring. Ik heb fouten gemaakt, in de communicatie. Ik heb in het begin te veel nadruk gelegd op de eigen verantwoordelijkheid van mensen en te weinig op de verplichte maatregelen. Het tweede is dat het me niet gelukt is om in voldoende mate mensen te overtuigen van de basismaatregelen.”
Dus dit gaat u anders doen? Zijn mensen daar ontvankelijk voor nu het vertrouwen zo laag is?
„De paradox is gelukkig dat het vertrouwen laag is, maar de bereidheid groot om nu te doen wat noodzakelijk is. Ik denk dat mensen zich realiseren dat ze zelf een groot risico lopen en dat ze bezorgder zijn over hun naasten.”
Zelf lijkt de premier soms wat minder opgewekt en fit dan voorheen. „Ik vermoeid? Word ik dan tóch ouder”, grapt Rutte als hem ernaar wordt gevraagd. Zijn gewoontes zijn onveranderd: gezond eten, goed slapen, zich omringen met vrienden van buiten de politiek waarvan de meesten niet eens VVD stemmen. Maar inderdaad: er ís nogal wat gebeurd: overstromingen in Limburg, de moord op Peter R. de Vries, de lockdowns, avondklokrellen. „Dit is een jaar dat we snel achter ons willen laten.”
We zouden bijna vergeten dat u Mona Keijzer als staatssecretaris van Economische Zaken heeft ontslagen. Dat is toch ook zelden vertoond.
„In de jaren zeventig een keer. Maar we hebben binnenkort een eetafspraak. Ik weet niet of ze mij als haar grootste vriend beschouwt, maar we zijn totaal on speaking terms.”
Zo’n coronapas en 2G is toch heel on-liberaal, zo veel overheid in het leven van mensen?
„Je hebt een stroming binnen het liberalisme die zegt dat de vrijheid stopt als je een ander raakt. En ik zeg: die stopt iets eerder. Bolkestein zei: juist vrije mensen zullen zich om elkaar bekommeren. Die sociale verantwoordelijkheid mag ik ook aanspreken als er een gezondheidscrisis is.”
Niet alleen in de corona-aanpak is het vertrouwen gedaald, maar ook in de politiek. Hoe komt dat?
„Wat niet heeft geholpen, is de extreem lange formatie. Gelukkig staat er straks een sterk team op het bordes. Ik ga niet tegen Nederland zeggen dat ze daar maar vertrouwen in moeten hebben. Want Nederland zal zeggen: laat het eerst maar eens zien.”
Hoe gaat u dat doen?
„Het is onmogelijk om jezelf opnieuw uit te vinden. Als een soort slang je huid afwerpen, daar geloof ik helemaal niet in.”
Maar mensen verwachten misschien juist wél dat u zichzelf opnieuw uitvindt? Dat er geen mensen meer worden vermorzeld in de raderen van de overheid. Dat u in een formatie niet praat over ’een functie elders’ voor een kritisch Kamerlid?
„Als dat opnieuw uitvinden is, dan kan ik dat. Maar ik bedoel dat ik mezelf niet als een soort hele nieuwe Rutte kan presenteren. Mensen kennen mij. Ze weten dat ik bereid ben een moeilijke boodschap te brengen en verantwoordelijkheid te nemen. De vermorzeling van de ouders in de kinderopvangtoeslagaffaire is verschrikkelijk. Daar neem ik verantwoordelijkheid voor. Dat geldt ook voor corona. Maar daar zeg ik wel bij dat het een pandemie is, daar vraag ik wel begrip voor. En als ik fouten maak, dan heb ik die te corrigeren.”
Heeft u Pieter Omtzigt nog wel eens gesproken?
„Ik heb hem een berichtje gestuurd dat ik het fijn vond dat hij bereid was tot een gesprek. Toen zei hij: toch even op een later moment. Daar heb ik verder nooit meer wat op gehoord.”
Had u niet het initiatief moeten nemen toen u hem weer zag verschijnen in de Tweede Kamer?
„Ik denk echt dat bij hem het signaal ligt dat ik bereid ben om any minute naar Enschede te rijden om met hem te praten. Maar ik vind het passend dat ik mezelf nu niet opdring. Ik laat het nu aan hem.”
Het was toch uw fout dat u een functie elders voor Omtzigt had bedacht?
„Het was op een manier dat hij wat de VVD betreft minister kon worden, omdat het CDA dat in de campagne had gezegd.”
Uw leugen vormde het startschot voor een roerige formatie. Hoe typeert u die tijd?
„Het was lang, te lang. En dat is natuurlijk niet goed. Het begon met die fout van mij. Bovendien hadden partijen posities met wie ze wel en niet wilden. Ik sta achter de lijn die we als VVD kozen. Maar elke partij heeft er een verantwoordelijkheid in. Die ga ik niet in mijn eentje nemen.”
Moet de formatie op de schop?
„Wat volgens mij niet heeft geholpen, is dat de koning uit de formatie is gehaald. Het is niet dat als je de koning terughaalt dat de formatie opeens drie maanden korter duurt, maar het zou wel helpen.”
Nu ligt er een regeerakkoord. Het beeld is: de VVD het Torentje, D66 het regeerakkoord.
„Dat beeld is niet juist. Ik vind het alleen niet zo gepast om bij de presentatie van een regeerakkoord mezelf op de borst te kloppen door te zeggen: ’Kijk eens wat de VVD allemaal heeft geregeld’.”
Er gaat wel erg veel geld tegenaan. De VVD was altijd tegen potverteren. Nu gaan alle registers open.
„Ik denk dat het akkoord een degelijk financieel fundament heeft. Voor klimaat en stikstof vormen we grote fondsen. Dat betekent dat structureel de uitgaven teruglopen naar nul.”
Belooft u dat de vergroening betaalbaar blijft voor mensen?
„Beloven… Wat ik kan zeggen is dat dit akkoord zoveel geld vrijmaakt voor die klimaattransitie dat het gaat op een manier waarmee we ons leven zo goed mogelijk kunnen blijven leven.”
Vindt u het stiekem niet heel gaaf om de langstzittende premier te worden?
„Dat is geen doel op zich. Het is een voetnoot. Deze baan vraagt enorm veel energie – die heb ik gelukkig. Als dan je enige doel is een record te breken, dat zou dan wel heel mager zijn.”
Tot slot, een beetje een traditie. Heeft u nog een kerstboodschap?
„Ik hoop dat we in het land elkaar in deze moeilijke tijd niet uit het oog verliezen. Dat we voor elkaar het licht proberen te zijn in deze donkere tijden.”
Comment
-
Originally posted by Amazing! View Postnou ik zie niets in kannen en kruiken, te beginnen met coronabestrijding, het is slechter dan ooit, en klimaat is geld weggooien aangezien we als landje niets voorstellen in de wereld en het klimaat net als corona grensoverschrijdend is.
Komen sombere tijden aan, ongeacht welke premier of partij de grootste is, de problemen zijn namelijk te groot voor wie dan ook
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1940...nieuwe-kabinet
Verdeling posten Rutte IV bekendgemaakt
De Jonge en Hoekstra moeten wijken voor D66-minister in nieuwe kabinet
DEN HAAG - D66 heeft als tweede partij de ministerspost op Financiën geclaimd. Het betekent dat CDA-leider Wopke Hoekstra, nu nog minister van Financiën, elders in het kabinet terecht gaat komen. D66 heeft ook de plek van huidig coronaminister Hugo de Jonge geclaimd.
Dat blijkt uit de verdeling van de posten onder de partijen. Daarbij zijn nog niet de namen van de beoogde ministers en staatssecretarissen bekendgemaakt. Formateur en beoogd premier Mark Rutte gaat volgende week praten met de aanstaande bewindspersonen, wier namen zondag bekend worden gemaakt. Maandag 10 januari moet het kabinet volgens planning dan op het bordes staan.
De VVD mag naast Rutte als premier onder meer de minister van Economische Zaken, Justitie & Veiligheid en Natuur & Stikstof leveren. Ook voor het zware toeslagendossier moet de grootste partij een staatssecretaris aandragen.
D66 heeft een aantal prominente posten binnengesleept. Naast de minister van Financiën gaat de partij een opvolger voor coronaminister De Jonge leveren. Ook de ministers van Defensie en Onderwijs komen van de democraten, die wel ook een staatssecretaris moeten vinden voor de aardbevingsproblematiek in Groningen.
Het CDA heeft niet langer een post op het ministerie van Justitie en Veiligheid, waar nu nog minister Ferd Grapperhaus zit. De partij levert wel twee ministers op het ministerie van Binnenlandse Zaken, waaronder één voor het woondossier. Ook die van Sociale Zaken en Buitenlandse Zaken komen van de christendemocraten.
Op Sociale Zaken krijgt het CDA gezelschap van CU, dat de minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen gaat leveren. De partij behoudt daarnaast de huidige posten van de minister van Landbouw en de staatssecretaris op het ministerie van Volksgezondheid.
Comment
-
De hele verdeling van de posten per partij
Algemene Zaken
VVD: Minister-president, tevens minister van Algemene Zaken
Buitenlandse Zaken
CDA: Minister van Buitenlandse Zaken
VVD: Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
Justitie en Veiligheid
VVD: Minister van Justitie en Veiligheid
D66: Minister voor Rechtsbescherming
VVD: Staatssecretaris Asiel en Migratie
Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
CDA: Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
CDA: Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening
D66: Staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering
Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
D66: Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
VVD: Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs
D66: Staatssecretaris Cultuur en Media
Financiën
D66: Minister van Financiën
CDA: Staatssecretaris Fiscaliteit
VVD: Staatssecretaris Toeslagen en Douane
Defensie
D66: Minister van Defensie
VVD: Staatssecretaris van Defensie
Infrastructuur en Waterstaat
VVD: Minister van Infrastructuur en Waterstaat
CDA: Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat
Economische Zaken en Klimaat
VVD: Minister van Economische Zaken
D66: Minister voor Klimaat en Energie
D66: Staatssecretaris Mijnbouw
Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
ChristenUnie: Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
VVD: Minister voor Natuur en Stikstof
Sociale Zaken en Werkgelegenheid
CDA: Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
ChristenUnie: Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen
Volksgezondheid, Welzijn en Sport
D66: Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
VVD: Minister voor Langdurige Zorg en Sport
ChristenUnie: Staatssecretaris Jeugd en Preventie
Comment
Comment