Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Nieuwe politieke structuur nodig in Nederland?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Originally posted by Scuderia View Post
    Mja, zijn toch juist opvallend veel stemmen naar 4 partijen gegaan?

    Als je de kiesdrempel op 3 zetels zou zetten, dan zou je nu alleen zetels extra te verdelen hebben die nu naar Volt (2) en JA21 (1) zijn gegaan.

    Als je de kiesdrempel op 5 zetels zou zetten, zouden er 7 partijen afvallen die totaal 18 zetels hebben. Denk dat die redelijk evenredig bij de grote 4 terecht zouden zijn gekomen. FvD naar PVV, PvdD naar GL/PVDA. Alleen CU en SGP zou dan naar CDA of BB zijn gegaan.
    waarom de stemmen van de FVD naar de PVV ? De PVV is super links op asiel en migratie na.

    Comment


    • veel mensen hebben tactisch gestemd en veel mensen weten niet eens de inhoud van partijen, PVV wordt rechts of extreem rechts genoemd door velen, maar inderdaad op vele punten 1 van de meest linkse partijen, maar als iemand anders dat niet weet en op immigratie en klimaat als punten stemt zijn een PVV en FvD weer vrij gelijk

      Comment


      • VVD verkoopt zijn huid ook duur nu. Zij hebben de meeste ervaring en ook bewindslieden met ervaring. Voor eventueel kabinetsdeelname zullen dan ook veel dingen eisen. Deed het CDA aant jaren geleden ook,hoort bij het spel

        Comment


        • Er is op EU niveau vooral nieuwe structuur nodig

          Comment


          • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...-cultuuroorlog

            Het vertrek van Sigrid Kaag maakt deel uit van een cultuuroorlog




            Dom Nederland doet aan stemverheffing en niet zo’n klein beetje ook.

            Het valt nog mee hoeveel waardering Sigrid Kaag krijgt nu zij Nederland verlaat omdat de Verenigde Naties haar hebben aangesteld als coördinator voor de humanitaire hulp aan en de wederopbouw van Gaza. Uit die lof concludeer je dat haar vertrek een groot verlies voor Nederland is en dat zij in het Midden Oosten nuttiger dingen kan doen dan in onze door chagrijn en misplaatste zelfvoldaanheid overwoekerde polder.

            Niettemin wordt er ook op grote schaal gesmaad en gescholden. Dom Nederland doet aan stemverheffing en niet zo’n klein beetje ook. Consequentie is daarbij ver te zoeken. Jarenlang werd zij uitgekreten voor een heks, die maar snel haar bezem moet pakken. Nu zij het dóet en haar ministerszetel ontruimt, wordt haar vaandelvlucht verweten, zelfs door types die beter moesten weten. Opeens wordt van mevrouw Kaag verwacht dat zij blijft hangen tot het bittere einde van het demissionaire kabinet.


            Daar pást zij voor en terecht. Over het algemeen heeft mevrouw Kaag de aan haar toevertrouwde departementen voortreffelijk beheerd. Haar enig falen was de ontruiming van Kaboel door de daar aanwezige Nederlanders. Zij trok daaruit de consequentie en deed amende honorable door als minister van Buitenlandse Zaken af te treden. De vaderlandse financiën draagt zij dezer dagen in perfecte orde over aan haar opvolger. Dit alles dankzij voorzichtig en zuinig beleid, althans volgens de normen die rechts beweert uit te dragen.

            De voortdurende campagnes tegen Kaag waren dan ook niet inhoudelijk van aard maar onderdeel van een cultuuroorlog. Kwaadsappig, kleinsteeds en xenofoob Nederland kan een grande dame, tot in de toppen van haar tenen geciviliseerd, haar talen sprekende, belezen en gestudeerd, niet verdragen. Ook als dit allemaal niet aangeboren is maar aangeleerd want Sigrid Kaag groeide in een goedkoop Zeister flatje op als dochter van muziekdocenten. Kaags politieke standpunten deden er niet toe. Het ging om haar levenshouding waaruit onwil bleek met Jan en Alleman de polonaise te lopen. Zo werd zij ongewild een icoon in de strijd tussen beschaving en barbarij. Het ongewassen deel des volks vond dat ze maar verbeelding had met haar air van voornaamheid, dit in tegenstelling tot toffe grieten zoals Caroline van der Plas. Demagogen maakten daarvan gebruik om voor zichzelf populariteit te zoeken. Zij behaalden in de Kamerverkiezingen van november een grote zegepraal.

            Nu verlaat zij het land terwijl een kongsi van kleingeestigen onder leiding van een mad scientist “lastige” grondwetgesprekken voert – dixit Nathalie Righton in de godvergeten Volkscourant. De goede wil blijkt volgens haar uit de vaste wil van de deelnemers er met zijn allen uit te komen. Kortom: de wraak wordt voorbereid en wij achterblijvers kunnen ons alleen maar schrap zetten. We moeten zijn als Fred en Ginger: Let’s face the music and dance.


            Het is een treffend slotakkoord voor 2023.

            Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke opinie mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

            Beluister Het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van John Knieriem en Han van der Horst over politiek en geschiedenis. Nu: wat als we Oekraïne laten verliezen?
            Last edited by Johan Geluk; 31-12-2023, 17:19.

            Comment


            • het wordt er helaas niet beter op, eerder slechter

              Comment


              • Dilan vertelt...

                Comment


                • met al die partijen waaronder ook steeds nieuwe, zullen ze nooit zelf de grondwet met betrekking tot hun eigen voortbestaan met een nieuwe kieswet, gaan aanpassen.

                  Comment


                  • En er zijn teveel partijen , moeilijk dan om beleid te voeren en zeker als de EU veel bepaalt en vaak in het nadeel voor ons land.

                    Comment


                    • https://www.ad.nl/politiek/omtzigts-...t-op~a4d886f1/


                      PREMIUM© Joost Hoving / ANP
                      Omtzigts nieuwe kiesstelsel lost onvrede over de politiek niet op


                      haagse zakenKiezers zijn ontevreden over wat Den Haag doet. NSC denkt dat op te lossen met een nieuw kiesstelsel met twaalf regionale lijsten. Maar dat zal de onvrede alleen maar doen groeien. Politiek verslaggever Hans van Soest schrijft wekelijks over Haagse zaken die ons allemaal aangaan.

                      Dat nieuwe kiesstelsel van minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken), dat gaat er niet komen. Van haar collega-ministers kreeg ze te horen dat ze bezig is het verkiezingsprogramma van haar partij NSC er doorheen te drammen en veel verder gaat dan de afspraken die zijn gemaakt in de formatie. Dat er op de rem wordt getrapt, is maar goed ook.

                      In de formatie was afgesproken dat er een kiesstelsel komt waarbij ‘de regionale band tussen kiezers en gekozenen’ moet worden versterkt. Dat kan op allerlei manieren, bijvoorbeeld door bij verkiezingen meer gewicht toe te kennen aan voorkeursstemmen. Maar Uitermark kwam met een veel verregaander voorstel: ons hele politieke stelsel moet op de schop! De rest van het kabinet wil daar zijn handtekening niet onder zetten. Ga eerst maar aan de regeringspartijen in de Tweede Kamer vragen wat ze willen, kreeg Uitermark te horen. En die staan niet bepaald te juichen. Want waar is dit NSC-plan nou eigenlijk een oplossing voor?

                      Voor wie het niet heeft meegekregen deze week: Uitermark wil dat straks per provincie een aparte kieslijst wordt opgesteld. Kandidaten kunnen maar op één lijst staan. Provincies met veel inwoners krijgen meer zetels, kleinere minder. Op die manier worden 125 van de 150 Kamerzetels ingevuld. De overige 25 worden verdeeld via een ander systeem. Stel dat het CDA in de districten 23 zetels behaalt, terwijl de partij op basis van landelijke evenredigheid 25 zou moeten halen, dan krijgt de partij er nog twee extra toebedeeld.

                      Het idee achter dit alles: door die regionale kieslijsten voelen kiezers zich meer betrokken bij hun politici. Want die beruchte kloof tussen kiezers en gekozenen waar iedereen elkaar over napraat, die moet gedicht. Alleen: lukt dat met een ander kiesstelsel? Dat er grote onvrede is over de politiek, is niet uit onvrede met ons stelsel. Wel omdat kiezers boos zijn over het onvermogen van politici om problemen op te lossen, blijkt uit al die onderzoeken die het SCP houdt over wat er leeft onder burgers.

                      ,,Zo’n districtenstelsel kan de afstand tussen kiezers en gekozene juist vergroten’’, zegt Nora Vissers van de Universiteit Maastricht. Zij is gespecialiseerd in Europese kiesstelsels. ,,In dit voorstel hebben dunbevolkte provincies zoals Zeeland straks recht op twee of drie zetels. Op basis van de afgelopen verkiezingen zouden de PVV en VVD die winnen. Voelt de Zeeuwse kiezer die op GroenLinks-PvdA stemde zich dan beter of slechter vertegenwoordigd dan nu? Ik denk dat laatste.’’ Ook kunnen mensen in bijvoorbeeld Limburg niet meer stemmen op die ene bekende politicus die ze goed vinden wanneer die op de lijst van Brabant staat.

                      NSC-leider Pieter Omtzigt liet deze week direct weten dat het ‘goed is dat de regering een nieuw kiesstelsel voorstelt’. Dat is feitelijk onjuist, want het is alleen een idee van Uitermark, géén plan namens het kabinet. Ook wees Omtzigt erop dat Nederland het enige land in Europa is – naast Slowakije – met een landelijke kieslijst. Een raar argument. Nederland is ook het enige land dat waterschappen kent, schaffen we die dan ook maar af?

                      NSC wijst in haar verkiezingsprogramma bijvoorbeeld naar Zweden, waar het door Uitermark bepleite stelsel al bestaat. Dat is geen bananenrepubliek of zo. Maar wel een heel ander land dan het onze. ,,De Nederlandse politieke cultuur is ook heel anders’’, betoogt Vissers. ,,Onze grondwet stelt dat volksvertegenwoordigers opkomen voor het algemeen belang.’’

                      Vissers waarschuwt voor meer verdeeldheid in Den Haag. ,,Het gevaar is groot dat Kamerleden straks vooral opkomen voor het deelbelang van Overijssel of van Zuid-Holland in plaats van het algemeen belang, omdat die Kamerleden graag weer herkozen worden.’’

                      En verdeeldheid, daar hebben we al genoeg van. Als de grote klacht van de kiezer is dat problemen niet worden opgelost (woningnood, migratie), waarom dan een nieuw stelsel waarbij de kans dat dat straks wel gebeurt alleen maar kleiner wordt?

                      NSC heeft haast. Het wil nog voor de volgende verkiezingen (wanneer de partij dreigt te verschrompelen) een nieuw kiesstelsel hebben ingevoerd. Voor een partij die altijd roept dat gevolgen van beslissingen beter moeten worden doordacht, is dat een opmerkelijke gejaagdheid.

                      Comment

                      Working...
                      X