Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Nieuwe politieke structuur nodig in Nederland?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • https://www.telegraaf.nl/nieuws/3307...afkeer-vandaan

    'Gevestigde orde kijkt neer op kiezer'

    Waar komt linkse BBB-afkeer vandaan?


    De kloof. Zelden was hij zichtbaarder dan in de geschrokken, verontwaardigde, boze en ook zure reacties op de monsteroverwinning van BBB bij de Provinciale Statenverkiezingen. Wat gaat er schuil achter die afkeer? „De gevestigde orde kijkt neer op de BBB-kiezer, die zich afvraagt waarom er niet wordt geluisterd.”

    Boze boeren en burgers op weg naar het Binnenhof. Dat schreeuwt om een satirische reactie, dachten ze bij Bnn-Vara. In het radioprogramma De Nieuws BV waagde Marcel van Roosmalen een poging. BBB is als de ’Joodse Raad 2.0’, mompelde hij. „Caroline van der Plas zal moeten meewerken aan de eliminatie van de eigen achterban.”



    Een dag later was een cabaretière te gast, die wegens de monsterzege van BBB bekende te ’verlangen naar een dictatuur’. „Ik doe mijn best om niet op de BBB-kiezer neer te kijken, maar ze maken het mij zo moeilijk.” In de Volkskrant concludeerde columnist Erdal Balci dat de ’onderontwikkelde massa’s’ hadden gesproken. Zorgelijk want: „De planeet is te prachtig om haar lot in hun handen te leggen.”

    Denigrerend


    Het zijn enkele voorbeelden uit de kakofonie aan denigrerende opmerkingen over Caroline van der Plas en haar aanhang. „Die enorme, openlijke afkeer in wat tegenwoordig ’rijk-linkse’ kringen wordt genoemd, vind ik schokkend”, zegt financieel geograaf Ewald Engelen (60). „Het is uitdrukking van de kloof tussen degenen die zichzelf verstandig en keurig wanen – vaak academisch geschoolden – en degenen die zij zien als ’niet netjes’ en ’dom’, meest praktisch opgeleiden. Wat hier achter zit, is de gedachte: ’Wij zijn fatsoenlijk, wij weten wat er moet gebeuren, wij hebben de wijsheid in pacht, maar we slagen er maar niet in om jullie ervan te overtuigen dat er maar één onweerlegbare waarheid is: de onze. Dus moeten we het jullie nóg beter uitleggen.’ De PvdA reageerde ook altijd zo na weer een verkiezingsnederlaag.”

    ’Zelfgenoegzame kaste’


    Historicus Coos Huijsen (84) neemt deze reflex in linkse milieus al waar sinds de jaren 60. Sindsdien houdt de voormalige PvdA-politicus een ’zelfgenoegzame kaste’ van hogeropgeleiden, die op zoveel terreinen – politiek, bestuur, media, wetenschap, de kunsten – de dienst uitmaakt, een spiegel voor, onder meer in zijn boek Ode aan het klootjesvolk. „Al tijdens mijn periode in de PvdA, in de jaren 80, merkte ik dat een nieuwe generatie van jonge, arrogante hoogopgeleiden de partij had overgenomen”, zegt Huijsen. „Die stelden de ervaring van de ’gewone man’ onder curatele: mensen uit de volksbuurten moesten hun mond houden want wat zij vertelden, was onkies. Dat is op links in al die jaren niet veranderd.”

    Hoon


    Iemand die weet hoe de hoon voelt, die nu Caroline van der Plas en haar aanhang ten deel valt, is christelijk politicus Kees van der Staaij (54). ’Vuile vieze Kees van der Staaij, brand toch in de hel’, beet cabaretière Claudia de Breij hem ooit toe op Twitter, als reactie op een haar onwelgevallig politiek standpunt. Van der Staaij zocht het contact en er ontlook een kortstondige vriendschap, die De Breij weer afbrak toen het SGP-Kamerlid opnieuw een standpunt innam dat haar niet beviel.

    „Er is in Nederland nauwelijks ruimte voor een conservatief verhaal”, zegt Van der Staaij. „De progressief-liberale visie wordt gezien als ’normaal’ en de druk om je daaraan te conformeren is heel erg groot. Je ziet het in de reacties op die seksuele voorlichtingsweek, Lentekriebels, op basisscholen. Je móet daar wel in meegaan, ruimte voor kritiek is er nauwelijks. Ik denk ook dat de onwrikbare stellingnames van Sigrid Kaags D66 het maatschappelijk verzet zeer hebben gevoed. Dat dwingende is heel bedrukkend.”

    Hoewel zijn vriendschap met De Breij strandde, blijft Van der Staaij erbij: om elkaar beter te begrijpen, moet je je politieke en ideologische tegenstanders in de ogen kijken en met elkaar in gesprek gaan. „Dat informele contact, ook onder Kamerleden, is in de politiek heel belangrijk. Maar ook politici sluiten zich steeds vaker op in de eigen bubbel. Helaas.”


    Compromis


    Dat laatste doet Caroline van der Plas niet, valt waarnemers op. „In tegenstelling tot bijvoorbeeld FvD, lijkt BBB geen antisysteempartij”, zegt de Tilburgse hoogleraar rechtsgeleerdheid Maurice Adams (58). „Met Van der Plas valt te praten en zaken te doen, begrijp ik. Dat is het meest wezenlijke aan de democratie: compromissen sluiten. Die noodzaak in ons systeem om naar consensus te zoeken, heb ik altijd als een grote deugd beschouwd. Ik denk dat we dit proces nu zien in de provincies.”

    Ook Kees van der Staaij, die wel wordt gezien als het geweten van de Tweede Kamer, ziet bij BBB de bereidheid om bij te dragen aan het democratisch proces. „Ik vind het positief hoe keihard Caroline van der Plas werkt in de Kamer en hoe zij de debatten serieus neemt. Dat doet niet elke nieuwe partij. Sommigen komen enkel een praatje houden, maken een filmpje en zetten dat op sociale media. Caroline laat zien dat zij beseft dat ons democratische systeem, met alle gebreken die eraan kleven, het alternatief is voor een burgeroorlog en dat die democratie onze verdediging en steun behoeft.”
    ’Op safe spelen’


    Het is nu aan BBB in de provincies om inhoud te geven aan dat democratische mandaat. Of er veel zal veranderen? Maurice Adams waarschuwt: „Straks zal BBB mede beleid moeten maken, en dat is echt een vak. Dan heb je een stabiele organisatie nodig en bekwame mensen. Of dat lukt, zal de toekomst uitwijzen.”

    Van der Staaij wijst op de recente geschiedenis van nieuwkomers in de politiek. „Leefbaar Rotterdam slaagde erin om ook daadwerkelijk bestuurskracht te ontwikkelen, maar dat is eerder uitzondering dan regel.”

    Ewald Engelen kijkt verder vooruit, naar eventuele Tweede Kamerverkiezingen.

    „Ik denk eerlijk gezegd niet dat er daar zoveel zal veranderen. De geschiedenis laat zien dat de kiezers bereid zijn om te experimenteren bij verkiezingen die er niet veel toe doen, maar bij verkiezingen voor de Tweede Kamer spelen ze weer op safe, daarbij enorm aangemoedigd door de meeste media.”
    ’Systeemcrisis’


    Het fascineert Engelen dat er een grote groep ’dakloze kiezers’ bestaat, die telkens weer hoopt op veranderingen door weer een nieuwe partij, van Fortuyns LPF en de PVV tot FvD en nu BBB. „Terwijl zittende politici, de technocraten die eigenlijk een broertje dood hebben aan de democratie, telkens aan de macht blijven hoewel ze er een klerezooi van maken.”

    „Kijk naar de mislukte onderwijshervormingen, de uitverkoop van de volkshuisvesting, de vermarkting van het zorgstelsel, de kinderopvang, de toeslagenaffaire, de banken- en eurocrisis, het klimaatbeleid, nu weer stikstof: het zijn vooral die dakloze kiezers, meest praktisch opgeleiden, die van al die mislukkingen de dupe worden”, aldus Engelen.

    „En als ze hun beklag doen, of zoals nu hun toevlucht zoeken bij BBB, worden ze belachelijk gemaakt en ’dom’ genoemd. Hoe vaak kan die cyclus nog worden herhaald? We zitten midden in een systeemcrisis. Wat gebeurt er als ook dit experiment met BBB mislukt? Lenin zei al: ’Er zijn decennia waarin niets gebeurt en weken waarin decennia gebeuren’.”
    Spanningen


    Net als Engelen waarschuwt ook Maurice Adams voor een situatie waarin de spanningen te hoog oplopen.

    „Die kan ontstaan als, onder druk van allerlei internationale ontwikkelingen die het Nederlandse debat overstijgen, de middenklasse nog verder uitholt en de flanken uitdijen. Om die middenklasse stabiel te houden, zijn grote hervormingen nodig: van het pensioensysteem en de gezondheidszorg tot het belastingstelsel. Daar hoor ik veel te weinig over.”

    Vooralsnog gaat het Haagse debat over de vraag hoe om te gaan met de spectaculaire opkomst van BBB. „Frans Timmermans heeft zich al bereid verklaard om Caroline van der Plas de Europese regels uit te leggen”, zucht Ewald Engelen. „Zij mag op audiëntie. Dat elitaire dedain sluit naadloos aan bij de aanname dat er maar één waarheid is, die in het geval van een verkiezingsnederlaag beter moet worden uitgelegd. De fout ligt altijd bij de kiezer, nooit bij de beleidsmakers.”

    Comment


    • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...aafde-politici

      Nederland is een gaaf land voor aan het pluche verslaafde politici

      In achterkamertjes kunnen coalitiepartijen nog steeds een gehele samenleving op slot zetten en houden.

      Het debat in de Tweede Kamer over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen 2023 illustreert voor iedere burger heel goed waarom premier Rutte kritiek vaak pareert met de opmerking dat Nederland een gaaf land is.

      In voornoemd debat werd al snel duidelijk waarom, voor aan het pluche verslaafde politici, Nederland als gaaf land kan worden gekwalificeerd. In dit gaaf landje kun je immers gewoon als coalitiepartijen aan de macht blijven ook al hebben alle coalitiepartijen bij voornoemde Provinciale Statenverkiezingen verloren met een tegelijkertijd historische winst van een nieuwe partij, BBB. Op die laatste partij hebben vooral veel tegenstemmers hun stem uitgebracht om aan Rutte IV een duidelijk signaal af te geven om gewoon op te stappen.

      In een democratische rechtsstaat mag het niet zo zijn dat alleen vanwege de angst om bij nieuwe vervroegde verkiezingen als coalitiepartijen nog eens veel stemmen te verliezen, een coalitie aanblijft terwijl het draagvlak ervoor in de samenleving volledig ontbreekt. Een regering waarvan de coalitiepartijen onderling al fikse meningsverschillen hebben over de oplossingen van diverse crisissituaties.

      In voornoemd debat spitste de discussie tussen oppositie en regering zich vooral toe op het al dan niet handhaven van het jaartal 2030 in het stikstofdossier. Een jaartal waar het CDA vanaf wil en de overige coalitiepartijen VVD, CU en D66 aan vast willen houden.

      Menig burger zal het debat in de Tweede Kamer als een kleuterklas van goed betaalde Kamerleden hebben ervaren. Maar dan wel een heel duur kleuterklasje als de jaarinkomens van al deze kleuters bij elkaar worden opgeteld.



      Nederland is zeker geen gaaf land voor alle burgers die slachtoffer zijn geworden van het beleid van de kabinetten-Rutte. Door die slachtoffers zal dit debat slechts als een schaamteloze vertoning kunnen worden gekwalificeerd. Een spelletje praten tegen beter weten in tot je erbij neervalt.

      In het debat werd als snel voor ieder burger en de gehele oppositie duidelijk dat tegen machtsmisbruik om toekomstig zetelverlies bij Tweede Kamerverkiezingen te voorkomen gecombineerd met een zware verslaving aan het pluche, in onze democratische rechtsstaat helaas niets te doen is. In achterkamertjes kunnen coalitiepartijen nog steeds een gehele samenleving op slot zetten en houden.

      Een uiterst treurige vaststelling in een volgens sommigen gaaf land!

      Comment


      • Laatste peiling van Maurice de Hond, zetels 2e Kamer;

        1. BBB 34 zetels
        2. VVD 18 zetels
        3 Groenlinks 14 zetels
        4. PvdA 11 zetels
        5. PVV 10 zetels
        D66 10 zetels

        Comment


        • Nu al 20 partijen in de kamer, onwerkbare situatie

          Comment


          • Alles ligt stil, alles wordt uitgesteld, er wordt amper geregeerd

            Comment


            • Originally posted by Zonnie View Post
              Laatste peiling van Maurice de Hond, zetels 2e Kamer;

              1. BBB 34 zetels
              2. VVD 18 zetels
              3 Groenlinks 14 zetels
              4. PvdA 11 zetels
              5. PVV 10 zetels
              D66 10 zetels
              ik tel 97 zetels, waar komen die andere 53 dan terecht?

              Comment


              • bij de andere 14 kleinere partijen natuurlijk maar dat is allemaal in de marge

                Comment


                • https://www.peilingennederland.nl/alle-peilingen.html

                  Laatste peilingen zijn nu van Ipsos, peilingsdatum 27 juni

                  VVD: 28 (-6)
                  BBB: 23 (+22)
                  PVV: 15 (-2)
                  D66: 12 (-12)
                  GL: 11 (+3)
                  PvdD: 10 (+4)
                  PvdA: 9
                  CDA: 8 (-7)
                  SP: 7 (-2)
                  JA21: 6 (+3)
                  CU: 5
                  ​Volt: 5 (+2)
                  ​FvD: 3 (-5)
                  SGP: 3
                  ​DENK: 3
                  ​50PLUS: 1
                  BIJ1: 1

                  ​+/- vs. Tweede Kamerverkiezingen 2021

                  Comment


                  • Nu weer zien hoeveel partijen in de 2e kamer worden gekozeb vermoedelijk in november. Nu ca 20, hopelijk worden het er minder om het regeerbaar te houden

                    Comment


                    • Pieter Omzigt zou er zomaar bij kunnen komen. Wellicht dat 50plus of Bij1 nog afvalt, maar betwijfel het. En er zullen vast weer wat single-issue partijtjes een poging gaan wagen.

                      Comment


                      • Knettergek word je toch van al die partijen? Pffff.
                        (FF offtopic; ik hoop voor Dilan dat ze even goed kan liegen en bedriegen als Marc, dan red ze het wel denk ik)

                        Comment


                        • Knettergek word je toch van al die partijen? Pffff.
                          hier heeft vuurwants gelijk partijen als pvda, groen links , denk , bij1 , volt en de partij voor de dieren hebben zeker geen bestaanrecht.

                          Comment


                          • Wat een gelul , partijen die 3 zetels of meer hebben hebben zeker bestasnsrecht, zo n Bij1 niet, Denk wellicht ook niet. Men zou eeb kiesdrempel moeten instellen, alleen waar gaan dan al die stemnenheen van die partijen die dan het vereiste aantal zetels niet halen?

                            Comment


                            • Lekker, weer een maandje of 4 doormodderen tot de volgende verkiezingen, daarna minimaal een half jaar wachten tot een nieuwe kabinetsformatie waarvan je nu al weet dat die de rit niet uit gaat zitten omdat er minimaal 4 partijen in zitten die allemaal hun achterban tevreden willen houden.
                              En daarna beginnen we weer van voren af aan.

                              Comment


                              • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...egenwoordigers

                                Het is nu tijd om onze democratie echt te vernieuwen, met minder partijen en meer volksvertegenwoordigers

                                Het vertrouwen in de politiek is op een dieptepunt gekomen. Een kabinetsformatie met een recordlengte en een regering die vrijwel geen enkel groot vraagstuk heeft kunnen oplossen en uiteindelijk gevallen is. De modernisering van het pensioenstelsel is het enige dat nu bereikt is, maar dat heeft dan wel 15 jaar geduurd. Dat ligt mede aan de manier waarop we in Nederland het landsbestuur hebben ingericht.

                                Iedere splintergroepering heeft maar 1 zetel nodig om in het parlement te komen. We zien nu dat de versplintering in de samenleving zich heeft vertaald naar de Tweede Kamer en andersom. Verder hebben we een paar achterhaalde regels in het stelsel zoals voorkeursstemmen en een nieuwe fractie vormen als je als Kamerlid de partij uitstapt. Niet van deze tijd. Kortom: het parlementair stelsel is toe aan een grondige revisie.

                                Dat is niet nieuw. De regering heeft in op 27 januari 2017 de Staatscommissie parlementair stelsel (SPS) ingesteld die op 13 december 2018 met het eindrapport kwam. Ik vind het rapport teleurstellend. Dit gaat niet de noodzakelijke revisie opleveren. Het is het product van de gevestigde politiek. Alles blijft in stand onder toevoeging van een extra instituut en meer procedures. Het landsbestuur wordt er nog ingewikkelder, stroperiger en moeizamer door en het werkt de versplintering nog meer in de hand. En dat is nu juist wat bij mij de meeste weerstand oproept.

                                We moeten versplintering tegengaan en niet in stand houden. Het duurt veel te lang voordat plannen en besluiten tot concrete uitvoerbare wetgeving leiden. Het aanpassen en repareren van wetgeving dus ook. We hebben slagvaardigheid nodig en dat bereiken we niet met pogingen draagvlak te creëren tot in het oneindige. Democratie blijft een zaak van de meerderheid. De instelling van een Constitutioneel Hof vind ik wel een goede stap, maar ik mis het burgerberaad in de conclusies. Dat het rapport na vier en een half jaar nog niet tot concrete stappen heeft geleid zegt genoeg.

                                Mijn voorstellen zijn:
                                1. Voer een kiesdrempel in van tenminste 5% van het aantal geldig uitgebrachte stemmen.
                                  De (te) kleine fracties kunnen onvoldoende aandacht geven aan alle onderwerpen. De hoge werkdruk zorgt voor veel uitval. Het is toch niet mogelijk iedere groepering in de samenleving een eigen stem in de Tweede Kamer geven. Voor een fractie in de Tweede Kamer moet je volgens mijn voorstel dus veel meer mensen achter je krijgen. Mijn verwachting is dat kabinetsformaties hierdoor ook eenvoudiger en vlotter zullen verlopen.
                                2. Breng het aantal zetels in de Tweede Kamer naar 259.
                                  Dit aantal is gebaseerd op de zgn. wet van de derdemachtswortel en is meer in verhouding met het aantal inwoners dat Nederland inmiddels heeft. Daarmee wordt beter voldaan aan de grondwettelijke eis van evenredige vertegenwoordiging. In samenhang met mijn 1e voorstel zorgt het voor fracties van tenminste 13 leden. Voldoende om ieder onderwerp de goede aandacht te geven zonder dat dit leidt tot een te zware belasting voor de Kamerleden.
                                3. We stemmen op partijen en niet op kieslijsten. De Kamerzetels behoren bij een partij. Wie zich afsplitst verliest zijn zetel aan de partij die op die zetel gekozen is en moet de Tweede Kamer verlaten. Wel moeten de partijen vooraf hun lijsten bekend maken en worden alleen Kamerleden toegelaten die vooraf op de lijst hebben gestaan; met name ook bij het wegvallen van Kamerleden.
                                  Wat moet ik met al die naamlijsten op het verkiezingsbiljet? Ik ken alleen de lijsttrekkers en dan nog niet eens allemaal. Vanwege het kunnen uitbrengen van een voorkeursstem sta ik daar met een formulier op A2 formaat met een heel klein lettertype. Het voordeel van de voorkeursstem weegt in het geheel niet op tegen de nadelen van deze onmogelijk grote kieslijsten en sluit ook niet aan bij de huidige praktijk. Wel wil ik kunnen toetsen welke personen de partijen in de fracties willen zetten. Verder wil ik heel graag af van de eenmansfracties die ontstaan door verstoorde verhoudingen met Kamerleden waar nauwelijks of geen daadwerkelijke stemmen op zijn uitgebracht; de zeer zeldzaam goede uitzonderingen daargelaten. Mijn sterke voorkeur gaat uit naar een stembiljet in A4 formaat met enkel de namen van de deelnemende politieke partijen.
                                4. Schaf de Eerste Kamer af
                                  De huidige Eerste Kamer vindt haar bestaansrecht, naar eigen zeggen van de Kamerleden, vooral in de toetsingsfunctie door ervaren politici die nog eens rustig over de zin en onzin van een wetsvoorstel kunnen nadenken. Maar er is daar helemaal geen ruimte voor de nuance. Ze kunnen alleen maar ja of nee tegen een wetsvoorstel zeggen. ‘Nee!’ horen we dan maar heel zelden. Men volgt in de regel de fractiediscipline die wordt gedicteerd door de partij vanuit de Tweede Kamer. De huidige zetelverdeling kan zelfs leiden tot een impasse tussen de twee Kamers. Bovendien hebben we voor advies over gewenstheid en uitvoerbaarheid al de Raad van State. Zonder deze Kamer komt wetgeving heel wat vlotter tot stand. Bovendien is het vreemd dat een getrapt gekozen Kamer de direct gekozen Kamer kan overrulen.
                                5. Stel een Constitutioneel Hof in. Dit Hof toetst de wetgeving aan de Grondwet en internationale verdragen en kan wet- en regelgeving op basis daarvan ongeldig verklaren.
                                  De toetsing op rechtmatigheid van wet- en regelgeving zie ik liever in de handen van de professionals van de rechtelijke macht en vrij van politieke kleur. Dat waarborgt ook dat de democratie niet met een simpele meerderheid van stemmen kan worden afgeschaft zoals dit in veel landen al is gebeurd.
                                6. Voer burgerberaad in voor de geschikte onderwerpen als onderdeel van de Raad van State.
                                  Het burgerberaad kan zeer wijze dingen zeggen over vraagstukken die politiek gezien controversieel zijn. De Raad van State kan de staatsrechtelijke kaders binnen het burgerberaad bewaken. Dit lijkt me beter dan het houden van een referendum achteraf. Die worden meestal gekaapt door de populisten en/of gaan over veel te complexe vraagstukken voor een ja-nee benadering. Bovendien kan een referendum het hele wetgevende proces aanzienlijk vertragen als de besluitvorming opnieuw moet worden gedaan door de uitslag van het referendum.

                                Ik ben een gewone burger. Gepensioneerd na een loopbaan bij de Douane als beleidsmedewerker en leidinggevende. Dit is dus niet het product van een afgestudeerde deskundige, maar van een burger met enige kennis van wet- en regelgeving en heel veel zorgen. Ik snap heel goed dat de mijn voorstellen niet alle problemen kan oplossen. Maar ik heb wel de verwachting dat het aanzienlijke verbeteringen zullen opleveren en het landsbestuur stukken slagvaardiger zal maken. Natuurlijk kan dit alleen tot stand komen via een ingrijpende wijziging van de Grondwet. Het zij zo. Ik zie daar geen reden in om mijn mening niet te ventileren. Als er hiervoor voldoende medestanders zijn kunnen we wellicht komen tot het indienen van een petitie in de Tweede Kamer. De huidige politiek wil toch graag het vertrouwen terugwinnen? Grijp je kans, zou ik zeggen.

                                Comment


                                • Zitten wel goede punten in dit artikel. Een hogere kiesdrempel zou inderdaad beter zijn. Het afschaffen van de 1e kamer is ook wel een interessante gedachte

                                  Comment


                                  • helaas zullen de huidige politici nooit aan hun eigen poten gaan zagen en die wetten dus gaan veranderen, dus gaat nooit gebeuren ben ik bang

                                    Comment


                                    • Komen dus best veel nieuwere gezichten straks op bepaalde posities bij VVD, CDA, en met de BBB.

                                      Op links zal Jetten dan weer de plaats innemen v Kaag, rest links vrij hetzelfde, en bij PVV weer Wilders. En wellicht zal JA 21 iets verder groeien?

                                      Comment


                                      • https://www.ad.nl/show/caroline-van-...open~ab7bebe3/

                                        Caroline van der Plas sprak zeer behartenswaardige woorden, die iedereen in zijn oren moet knopen


                                        ANGELA KIJKT TVAngela de Jong was van plan om van haar laatste column voor de vakantie een vrolijk stukje te maken. Maar dat lukte helaas niet.

                                        Het was de bedoeling dat dit een vrolijk stukje zou worden. De laatste column voor de vakantie, eruit met een lach, dat was het idee. Iets over aanstellerige BN’ers en zenderbazen die ook het afgelopen jaar weer onbegrijpelijke beslissingen namen. Of een paar lekkere kijktips om de zomer door te komen.

                                        Maar ik heb na donderdagavond slechts één kijktip voor u: Caroline van der Plas bij EenVandaag. Wéér Caroline? Jazeker. Want de BBB-voorvrouw sprak zeer behartenswaardige woorden.

                                        Onderwerp van gesprek was, hoe kan het ook anders op de dag dat Sigrid Kaag haar vertrek aankondigde, de impact van bedreigingen op een mens. Behalve Kaag kan Van der Plas daar helaas ook over meepraten. Wie niet in Den Haag? Of in het publieke domein?



                                        Er zijn mensen - ook in mijn omgeving - die er laconiek de schouders over ophalen.Het zal wel meevallen, wordt er dan gezegd. Je moet het allemaal niet zo serieus nemen, joh. Die dreigers roepen wat in een opwelling, bedoelen het niet zo. Het is toch ook heel normaal om in een talkshow te zeggen dat ze mensen moeten ‘afschieten’? Dat is gewoon een uitdrukking.

                                        Misschien moet je het een keertje hebben meegemaakt om te weten dat het in het hoofd van een bedreigd persoon, en in dat van zijn of haar dierbaren, toch net iets anders werkt. Maar omdat ik niemand bedreigingen gun, raad ik liever aan om naar Van der Plas te luisteren. Zij maakte in EenVandaag glashelder wat het betekent. Het altijd op je hoede zijn. Een terras oplopen en scannen wie er zitten, wat ze doen, of je makkelijk weg kunt. Ze vertelde dat ze het benauwd kreeg tijdens een bijeenkomst in maart, waar een ‘typisch uitziende’ man haar indringend aankeek, ging staan, weer ging zitten en zijn hand in zijn zak op zijn been hield. Alsof hij iets vasthield.

                                        Het ging over haar moeder, die bang is om nog een kind te verliezen. Ik dacht terug aan de dochters van Sigrid Kaag bij College Tour die hetzelfde zeiden, maar dan over hun moeder. En ik dacht weer: het is godgeklaagd dat we in dit land zover zijn afgezakt dat moeders en dochters moeten vrezen voor het leven van hun dierbare, alleen maar omdat ze democratisch gekozen is en wat wil bereiken in dit land. Ik kan er met mijn pet niet bij. En ik wíl dat ook niet snappen.

                                        Als de woorden van Van der Plas geen indruk maken, kijk dan Op1 terug. Waar Sigrid Kaag zelf zat. Zie de opluchting in haar ogen. In haar hele voorkomen. Er was zichtbaar wat van haar afgevallen. Dat zegt toch genoeg?

                                        Het spijt me dat dit geen vrolijk stukje is geworden. Maar het was donderdag dan ook een trieste dag.

                                        Comment


                                        • Denk dat Rob Jetten goede leider is voor centrumpartij D66. Is veel gegroeid de laatste jaren, en echt het gezicht aan het worden van maatregelen tegen klimaatverandering. Ondertussen is zo'n 40% voor meer maatregelen op dat gebied, dus daar zijn veel stemmen te winnen.

                                          Ben ook wel benieuwd naar Groenlinks/PvdA samenwerking. Denk dat ze er slim aan zouden doen als Jesse Klaver van die combinatie de leider noemt. Is toch het meest vertrouwde gezicht van 'links'.

                                          Ik zie Geert Wilders een stuk milder de laatste week, misschien dat hij kans ziet om in een coalitie te stappen met BBB als die weer de grootste zou worden?

                                          Comment


                                          • Jetten heeft die ervaring al en kan dus met gemak dat opzich nemen

                                            PVV zal nooit meer regeren omdat ze geen meerderheid kunnen krijgen omdat de meeste partijen niet met ze wil regeren, zoals in Belgie het geval is met Vlaams Belang

                                            Timmermans wilde men hebben voor Groenlinks/PvdA, maar die komt alleen na verkiezingen als ze de premier mogen leveren, maar goed dan moet je wel de grootste partij worden en daar lijkt het voorlopi nog echt niet op

                                            Comment


                                            • de laatste peiling:

                                              https://nos.nl/artikel/2480574-peili...otste-partijen

                                              Comment


                                              • Originally posted by frankkinky View Post
                                                PVV zal nooit meer regeren omdat ze geen meerderheid kunnen krijgen omdat de meeste partijen niet met ze wil regeren, zoals in Belgie het geval is met Vlaams Belang
                                                BBB heb ik niet horen zeggen dat ze PVV uitsluiten, en BBB zou zomaar de grootste kunnen worden. CU en JA21 evenmin. Wie weet waar het allemaal naar toe gaat schuiven zonder Mark Rutte bij de VVD. En wie de nieuwe leider bij VVD wordt en hoe die tegenover PVV staat als het er om aan komt of ze nog in een regering kunnen deelnemen of niet.

                                                Comment


                                                • BBB en PVV halen samen nooit 76 zetels of meer, hooguit 40 zelfs met Ja21 en CU erbij kom je niet verder dan 50-55 zetels in het meest optimistische geval voor die partijen

                                                  Comment


                                                  • VVD kan niet met PVV die zijn sociaal te links (PVV) is daarop toen ook geklapt toen PVV soort v gedoogregeringspartner was

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X