Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Nieuwe politieke structuur nodig in Nederland?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Ach zegt allemaal niks, ook na haar uitspraken in het 'Omtzigt elders' debat gingen ze alsnog met elkaar aan tafel. Het maakt allemaal niet meer uit, ruzies zijn ook holle woorden voor de bühne. Zodra ze van het toneel afstappen gaan ze gewoon weer vrolijk verder.

    Comment


    • en met die Kaag heks wordt het alleen maar slechter nu al knallende ruzie met Rutte over Israel - Palestijnen conflict, ja haar man is Palestijn, dus daar gaan we al, en dan moeten de milieu vraagstukken, vluchtelingenbeleid nog komen

      Comment


      • https://www.telegraaf.nl/nieuws/7517...schap-van-kaag

        D66-leden kritisch over ’nieuw leiderschap’ van Kaag

        DEN HAAG - In de achterban van D66 is felle kritiek ontstaan op het leiderschap van Sigrid Kaag. In een manifest dringen leden van de partij aan op een ’concrete invulling’ van het ’Nieuwe Leiderschap’ dat Kaag haar kiezers beloofde.



        ’Nieuw Leiderschap’ was de leus waarmee D66 campagne voerde in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. De leden zijn ontevreden over hoe Kaag dat leiderschap tot dusver invult.

        De leden zien in VVD-leider Mark Rutte ’het boegbeeld van de oude bestuurscultuur’. Dat hun partij met hem in zee wil, vormt dan ook het grootste pijnpunt. „De menselijke maat moet terug en we zetten grote vraagtekens of het boegbeeld van de oude bestuursstijl, Mark Rutte, de aangewezen persoon is om leiding te geven aan deze verandering”, laat Venita Dada-Anthonij, initiatiefnemer van het manifest, weten in een verklaring. „Het lijdt geen twijfel dat Rutte als leider van de kabinetten van de afgelopen 10 jaar de meeste blaam treft, ook al deden bewindspersonen van verschillende partijen, waaronder D66 hier ook aan mee.”

        Het manifest vloeit voort uit een motie die is aangenomen tijdens een ledenvergadering van D66 Midden-Nederland, en roept onder meer op tot een evaluatiespeech van D66-leider Kaag als het nieuwe kabinet 100 dagen in functie is geweest. Ook willen de leden dat het regeerakkoord gepaard gaat met een ’preambule (inleiding) met bindende afspraken’ over hoe de regering dient te functioneren. Zo moeten niet alleen notulen van de ministerraad worden bijgehouden en openbaar worden gemaakt, maar ook van de coalitieoverleggen en vergaderingen in het Catshuis.

        Als bewindspersonen de regels uit de preambule overtreden moeten ze vertrekken, is het idee. Het Manifest Nieuw Leiderschap wordt momenteel ook aan andere afdelingen van D66 voorgelegd.

        De oproep van D66-leden komt daags nadat bleek dat Kaag niet de waarheid sprak over het contact tussen de Nederlandse ambassadeur in Tel Aviv met de nabestaanden van het Israëlische terreurslachtoffer Rina Shnerb. Kaag zei dat de ambassadeur een bezoek had gebracht aan de familie. Dit bleek bij navraag niet het geval te zijn.

        Comment


        • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/16...-kaag-coalitie

          Groeiend verzet om Kaag-coalitie

          Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden, maar een kleine vier jaar geleden oogstte toenmalig VVD-kopstuk Halbe Zijlstra grote waardering van zijn collega-onderhandelaars van CDA, D66 en CU. De liberale fractieleider deed ongeveer in zijn eentje de onderhandelingen namens zijn partij, want zijn politieke baas Mark Rutte had als premier zijn handen vol aan Europa. Zijlstra’s dossierkennis maakte indruk en alles wees erop dat hij in het aantredende kabinet een essentiële rol zou vervullen voor zijn partij.

          Wat de onderhandelingen hielp, was dat de VVD’er de jaren daarvoor een goede verstandhouding had opgebouwd met D66-voorman Alexander Pechtold. Die relatie was in 2015 tot bloei gekomen tijdens Pechtolds spraakmakende plan om het kabinet de twee Rembrandts Marten en Oopjen aan te laten schaffen als cultureel erfgoed. Om de uiteindelijke deal met de Franse overheid te beklinken, waren ze uitgenodigd in Parijs. Vloog PvdA-minister Jet Bussemaker (Cultuur) met het regeringstoestel naar de Franse hoofdstad, Zijlstra en Pechtold reden er heen in de Volvo van de D66-leider. Met onderweg een tussenstop bij de hypermarché, waar Zijlstra het karretje met proviand duwde terwijl Pechtold het boodschappenlijstje liep af te werken.

          Ook met zijn oppositie-collega Sybrand Buma (CDA) had Pechtold een goede relatie opgebouwd. In de jaren voor die formatie werd op de kamer van Buma dinsdags om vijf uur een glas whisky gedronken. Dan bespraken ze hun rol tijdens het kabinet-Rutte II van VVD en PvdA. Daar kwam bijvoorbeeld aan de orde wanneer ze het lot van de wankelende justitieminister Ivo Opstelten gingen bezegelen. De vertrouwensbasis maakte dat het duo later feilloos de klimaatparagraaf voor de formatie kon schrijven.

          Onderlinge relaties in de politiek, er is veel over gezegd, maar ze blijven bepalend. Sinds de verkiezingen is er echter al zoveel misgegaan in het contact tussen diverse partijleiders, dat de verstoorde verhoudingen een serieus obstakel zijn geworden voor de vorming en de stabiliteit van het nieuwe kabinet. De harde clash vorige week vrijdag over Israël in de ministerraad tussen de partijleiders Mark Rutte en Sigrid Kaag sprak boekdelen. Dat de twee maandag na hun gesprek met de informateur richting media eendrachtig probeerden uit te stralen dat de persoonlijke verhoudingen goed zijn, onderstreept alleen maar dat dat kennelijk nodig was.

          Motorblok


          Achter de schermen klinkt intussen dat het slagen van de formatie weleens aan zou kunnen komen op de verhoudingen tussen de secondanten. Daar is ervaring met onderhandelingen, zoals bij Pieter Heerma (CDA) en Rob Jetten (D66). VVD-secondant Mark Harbers, voormalig financieel woordvoerder, is intussen een trouwe partijdienaar die de boel ook niet op de spits zal drijven. De drie Kamerleden vertegenwoordigen partijen die het motorblok moeten vormen van de nieuwe coalitie. Zij zullen het hoofd koel moeten houden in lastige, gepolariseerde coalitieonderhandelingen.

          Kaag fantaseert over een coalitie met PvdA én GL. Daar dromen de toppen van deze twee linkse partijen ook van, maar in de boezem van het CDA valt te horen dat zo’n verbond de aller-, allerlaatste optie zal zijn. Voorman Wopke Hoekstra heeft binnenkort een afspraak met JA21-leider Joost Eerdmans, wiens partij over aardig wat senaatszetels beschikt. En ook bij de VVD begint het gemor in de achterban over een links kabinetsavontuur te klinken.

          Bij D66 wordt er rekening mee gehouden dat een formatiepoging met links kan sneuvelen. En zelfs informateur Mariëtte Hamer sprak vrijdag bij een persmoment van ’vier partijen’ die een coalitie gaan vormen. Wellicht een verspreking, want daarna haastte ze zich te vermelden dat het er ook vijf, zes of drie kunnen zijn. Maar toch.



          Machtshonger


          De twee linkse partijen zweren dat ze niet zonder elkaar willen regeren. Wat hierbij helpt, is dat PvdA-voorvrouw Lilianne Ploumen het een stuk beter kan vinden met GL-voorman Jesse Klaver dan haar voorganger Lodewijk Asscher.

          De machtshonger binnen GL overstijgt vooralsnog de twijfel over het toetreden tot een kabinet-Rutte. Bij de PvdA smeult het meer. Zo werd de Tweede Kamerfractie tijdens een digitaal gesprek met leden in mei verrast door weerstand in de achterban tegen een nieuwe samenwerking met de VVD-aanvoerder. Prominente sociaaldemocraten mogen dan wel voor kabinetsdeelname zijn, de leden hebben bij de PvdA het laatste woord. Dat kan dus nog interessant worden.

          Als de linkse alliantie in beton gegoten blijkt en de formatiepoging mislukt, komt toch weer de CU in beeld. In een moment van politieke onbezonnenheid smeet partijleider Gert-Jan Segers twee maanden geleden de deur dicht voor samenwerking met Rutte. Inmiddels is er weer contact en is VVD-fractieleider Sophie Hermans bij de CU-voorman langs geweest.

          Insiders houden serieus rekening met het scenario van 2017, toen de CU de coalitie complementeerde nadat onderhandelingen met GL tot twee keer toe waren mislukt. CU’er Carola Schouten toonde zich toen overigens een zeer capabele secondant die nog immer door haar huidige coalitiegenoten gerespecteerd wordt. Wie weet.



          Wouter de Winther

          Comment


          • hier komt een drama kabinet uit wat de kiezer niet wil, CDA en VVD stemmers willen geen kabinet met Groenlinks, D66 en met bv PvdA erin, en linkse stemmers zien een VVD niet zitten. En bij de politici is er geen besef wat er in de maatschappij speelt. Tijden van crisis en alleen bezig zijn met zichzelf en geen haast maken met formeren, en straks met onwerkbare verhoudingen zal een een beleid geven waar niemand echt snel beter van wordt. Is wachten op de val, en nieuwe verkiezingen in 2022.

            Comment


            • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1650...rt-van-lienden

              zal ie wel niet van wakker liggen met 5 miljoen voor zichzelf op de bankrekening

              Comment


              • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1601...-om-links-blok

                Deadline Hamer onder druk
                ’Kaag-coalitie’ op instorten: hakken in het zand om links blok

                De ’Kaag-coalitie’ van vijf partijen (VVD, D66, CDA, PvdA en GL) komt steeds verder onder vuur te liggen. CDA-leider Wopke Hoekstra zet de hakken in het zand: hij vindt de verschillen tussen de christendemocraten en iedere linkse partij ’te groot’ en ziet een links blok in het kabinet niet zitten. Hij vindt VVD-leider Mark Rutte aan zijn zijde. Het eerste aftasten wie met wie wil, schiet daarmee niet op. In Den Haag wordt er al rekening mee gehouden dat informateur Mariëtte Hamer haar werk niet voor de deadline van komende zondag kan afronden.



                Haar ’derde oog’ zou ze gaan aanzetten. Het was informateur Mariëtte Hamer die afgelopen vrijdag met die welhaast spirituele uitspraak verbaasde. Maar de informateur kon dinsdag met haar gebruikelijke twee ogen gewoon vanuit haar werkkamer aan het Binnenhof naar buiten kijken om te concluderen dat bij het CDA en de VVD weinig animo is voor het vijfpartijenplan van D66-leider Sigrid Kaag: een kabinet met VVD, D66, CDA, PvdA en GL. Het was CDA-leider Wopke Hoekstra die daar in de middag verkondigde dat hij zo’n kabinet met een links blok liever aan zich voorbij laat gaan.

                Middenklasse


                „Het is niet de variant die het meest voor de hand ligt”, zegt de CDA’er dinsdagmiddag, nadat hij met Kaag heeft mogen aanschuiven bij Hamer. Hij zet de voor zijn partij belangrijke thema’s op een rij: de middenklasse, veiligheid, belangen van de volgende generatie en een betrouwbare overheid. Dan ’is het verschil zeer groot’ tussen hoe zijn partij daarover denkt ten opzichte van ieder van die twee partijen. „Laat staan met die twee partijen samen”, smaalt hij.

                Het is voor het eerst dat de CDA-leider een streep in het zand zet. En VVD-leider Mark Rutte sluit zich dinsdagavond bij Hoekstra’s woorden aan na een gesprek met de CDA’er en Hamer: „Dat geldt ook voor mij, dus ik begrijp heel goed wat hij zegt.”

                Bij CDA en VVD klonken al langer zorgen over medewerking aan het kabinet met de ’linkse wolk’. CDA-coryfeeën en voormalig VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff spraken zich tegen deze monstercoalitie uit.



                Hun motivatie? PvdA én GL koppelen aan het ’motorblok’ van VVD, D66 en CDA is niet nodig, want met een van die partijen is er al een meerderheid in de Tweede Kamer. Bovendien hebben de kiezers net de linkse partijen afgestraft, terwijl de zittende regering (VVD, D66, CDA en CU) juist met meer zetels de stembusgang doorstond.

                Het maakt de puzzel voor Hamer er niet makkelijker op. PvdA en GL van elkaar losweken lijkt een haast onhaalbare klus. De partijen blijven volhouden dat ze elkaar vasthouden. „Vanzelfsprekend”, vindt Ploumen het. En ook Klaver zegt zich ’zeker’ aan het linkse verbond te houden.

                En als het al zou lukken om het linkse broederschap te breken, is het voor de VVD nog de vraag wie van de twee de voorkeur heeft. De liberalen hebben in dat opzicht een dilemma. Aan het Binnenhof, zo schetst een ingewijde, werkt de VVD goed samen met de partij van Klaver. Bovendien heeft de partij gezien dat Klaver al kort na de verkiezing bereid bleek om haast alles prijs te geven. Maar de achterban gruwelt van GL en heeft een voorkeur voor de PvdA. Bij die partij is er onder leden juist weer heel weinig behoefte om na het trauma van het kabinet-Rutte II opnieuw aan te schuiven bij de VVD-leider.

                Woede


                Mochten de linkse partijen gezamenlijk buiten de boot vallen, dan komt CU weer in beeld. De woede over de manier waarop partijleider Gert-Jan Segers in het paasweekend Rutte bij het grofvuil zette lijkt – na een collectieve uitbarsting bij de liberalen – steeds verder te slijten. Maar CU zelf houdt de boot voorlopig nog af, en wijst erop dat er eerst nog een boel andere partijen aan de beurt zijn die bij de verkiezingen meer zetels hebben gehaald.

                In Den Haag gaat intussen haast iedereen ervan uit dat Hamer haar deadline van 6 juni om formerende partijen aan te wijzen, niet gaat halen. D66-leider Kaag, die twee weken geleden nog inzette op een kabinet voor de zomer, houdt nog hoopvol vast aan het tempo. „Ik heb nog steeds de ambitie dat we tempo kunnen maken”, klinkt het dinsdagmiddag. Maar ze ziet ook: „De uitwerking en ontwikkeling kunnen misschien meer tijd vergen.” Ook Hoekstra ziet de gesprekken nog wel even duren: „Ik vrees dat ik hier nog heel vaak naar binnen zal gaan.”

                De informateur heeft na twee vruchteloze weken een andere opzet in elkaar geknutseld. Eerst sprak ze met alle partijleiders afzonderlijk, vervolgens een bonte stoet van belangenorganisaties. Vorige week volgden er ’clusters’ van politieke partijen. Deze week koppelt Hamer verschillende partijleiders aan elkaar.

                Inhoud


                En dat is niet voor niets, weten ingewijden. Volgens hen is deze week namelijk pas ’het begin’ van de formatie. En daar zit vooralsnog niet veel schot in. Hoewel verschillende partijleiders dinsdag bezworen dat het in hun gesprekken met Hamer louter over de inhoud ging, weten anderen dat de vraag ’wie met wie’ wel degelijk is besproken. Niet dat het veel opleverde.

                „Ze zijn het nog niet gewend om met elkaar te praten”, merkt een nauw betrokkene. Dat zou te wijten zijn aan de stroeve start met verkennersgate en de ’functie elders’ voor Omtzigt. „Het had wat tijd nodig.”

                Dat Hoekstra nu van zich afbijt en de Kaag-coalitie op de korrel neemt, wordt gezien als de volgende fase. „Er wordt getest wie met wie wil”, weet een ingewijde. Dat de CDA-leider de deur niet meteen helemaal dichtgooit, wordt volstrekt logisch geacht. „Je weet nooit hoe een balletje gaat rollen. Degene die je nu vol in het gezicht slaat, kan je later plots toch nog nodig hebben.”

                Comment


                • https://www.telegraaf.nl/nieuws/3784...6-fractiekamer het wordt niets , te veel verschillen en als ze wel samen gaan knalt het binnen no time

                  er is een crisis er moet geregeerd worden beste Haagse lieden, tempo!

                  Comment


                  • Originally posted by fetishsex View Post
                    https://www.telegraaf.nl/nieuws/3784...6-fractiekamer het wordt niets , te veel verschillen en als ze wel samen gaan knalt het binnen no time

                    er is een crisis er moet geregeerd worden beste Haagse lieden, tempo!
                    Nieuwe verkiezingen of minderheidskabinet. Andere keuzes zijn er niet meer?

                    En iedereen lijkt de hele motie van afkeuring mbt Rutte ook weer vergeten te zijn, maakt geen reet uit, ze gaan allemaal weer met hem om tafel.

                    Comment


                    • maar de uitslag is gewoon kut, natuurlijk kan VVD niet met Groenlinks, zeker niet als daar nog een D66 en PvdA bij zitten dan is het evenwicht weg en dat willen de kiezers ook niet, en dan heb je nog CDA. Die verschillen zijn veel te groot en minderheidskabinet in een crisis tijd met zoveel tegenstellingen is natuurlijk lopen op eieren.... afijn zo blijven de hoofdpijndossiers liggen... en schieten we geen donder op met politici die zelfs de noodzaak van regeren minder belangrijk vinden dan hun eigen positie of partijpolitiek, what's new

                      Comment


                      • https://www.ad.nl/video/baudet-wil-f...cholen~p230887 waar is het toch mis gegaan met die Baudet?

                        Comment


                        • Originally posted by Frans Cats View Post
                          https://www.ad.nl/video/baudet-wil-f...cholen~p230887 waar is het toch mis gegaan met die Baudet?
                          Toen z'n vader zonder condoom ging neuken met z'n moeder.

                          Comment


                          • lol, ik hou op de verkiezinge voor de 1e kamer toen hij de grootste werd

                            Comment


                            • Nederland word steeds meer een bananen republiek te triest voor woorden heb geen vertrouwen meer in de overheid
                              Straks hebben we in de politiek meer mensen met een strafblad dan de Hell's Angeles heeft
                              De mensen met macht achter de schermen geven deze nooit uit handen , de lijsttrekkers zijn slechts een pion en vervangbaar ze krijgen daarna een leuke andere functie .
                              Wat vinden jullie hiervan ?
                              https://www.volkskrant.nl/nieuws-ach...w.google.nl%2F
                              Ons huidige kiesstelsel werkt niet meer misschien moeten we net als de Fransen en Duitsers gaan kiezen op basis van loting
                              https://consent.youtube.com/m?contin...72&hl=nl&src=1
                              Indien gewenst kan ik de Duitse en Franse bronnen ook plaatsen

                              Comment


                              • welke politici hebben onlangs een strafblad gekregen?
                                Welke mensen achter de schermen doel je precies op?

                                Het kiesstelsel is achterhaald maar we wonen toch nog in 1 van de beste landen ter wereld hoor. In ieder land klagen ze over hun eigen overheid en land.

                                Comment


                                • Ik ben zeker niet blij met onze huidige politieke stelsel en politici. Maar in Duitsland en Frankrijk is het in het algemeen slechter georganiseerd. En qua vertrouwen ebt dat inderdaad wel weg bij de bevolking maar aan de andere kant waren de laatste verkiezingen 1 vd verkiezingen met hoogste opkomst ooit

                                  Comment


                                  • Sander Schimmelpenninck zie hier https://www.foutepolitici.nl/

                                    Zoek maar even zelf op google hoe een politieke partij werkt dan zal je zien dat het niet de partijleider is die de touwtjes in handen heeft Waarom behoord Nederland tot de beste van de wereld volgens jou ?
                                    Last edited by Ronnied; 06-06-2021, 22:36.

                                    Comment


                                    • 8 van de 150 kamerleden plus regering en vaak met niet zo zware dingen, dat valt reuze mee toch?

                                      Comment


                                      • frankkinky Vertel wat is het volgens jou slechter georganiseerd in Duitsland en Frankrijk ?
                                        In Frankrijk is oud minister president Sarkozy veroordeeld , zie jij dat hier gaan gebeuren met Rutte voor o.a de toeslag affaire
                                        Merkel schrapt de paaslockdown omdat het volk het hier niet mee eens is
                                        https://www.nu.nl/buitenland/6123755...ergissing.html
                                        Rutte zegt nadat het kabinet demissionair is nu kunnen jullie mij niet meer weg sturen ................

                                        Comment


                                        • je kan nooit zaken 1op1 vergelijken, en ik leef liever hier in Nederland dan in Frankrijk dat weet ik dan weer wel, en Duitsland is nu ook geen fantastisch land momenteel, grote bende met corona en assielzoekersprobleem die massaal zijn binnen gehaald, infrastructuur verouderd en achterstand onderhoud. Veel onrust bij bevolking en opkomst extreem rechts.

                                          Comment


                                          • Originally posted by Ronnied View Post
                                            Sander Schimmelpenninck zie hier https://www.foutepolitici.nl/

                                            Zoek maar even zelf op google hoe een politieke partij werkt dan zal je zien dat het niet de partijleider is die de touwtjes in handen heeft Waarom behoord Nederland tot de beste van de wereld volgens jou ?
                                            perfectie bestaat niet, qua welvaart, veiligheid, gezondheid, kansen, vrijheid, democratie, behoren wij bij de beste landen ter wereld:

                                            https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nede...rwijs-obesitas

                                            https://www.maartenonline.nl/het-een...eld-nederland/

                                            https://www.geenstijl.nl/5151489/hoe...land-op-aarde/

                                            https://axed.nl/beste-landen-om-wone...d-staat-top-5/

                                            https://wnl.tv/2017/12/12/onderzoek-...e-land-wereld/

                                            Comment


                                            • We klagen veel en dat doen vele andere mensen in andere landen ook. Politiek is bij ons niet goed maar nog steeds beter dan bv in de USA, Italie, Frankrijk, Oost Europese landen, Duitsland, Belgie, UK om maar even wat te noemen, en zeker beter dan niet democratische landen of dictaturen. Welvaart is hier ook goed. Nederland is met Scandinavische landen, Zwitserland, Oostenrijk gewoon 1 van best bestuurde landen, en dan beseffen we vaak niet. Maar kijk maar eens goed als je in het buitenland bent of daar dieper artikelen over leest.

                                              Comment


                                              • We kijken altijd over de grens naar de dingen die daar mooier/beter zijn.

                                                Zo is in Zuid-Europese landen de sfeer gemoedelijker, mensen zijn vriendelijker en genieten meer van het leven. Doen ook door de bank genomen het wat rustiger aan, maken zich minder druk. Mooie mentaliteit om in Nederland over te nemen zou je denken, maar die mentaliteit heeft als keerzijde dat er ook simpelweg minder hard gewerkt wordt, zijn minder punctueel. Dat zie je ook terug in economische groei of problemen die plots tot immense proporties kunnen uitbarsten.

                                                Een Spanjaard zal jaloers zijn op Nederland m.b.t. lage werkeloosheid en degelijk sociaal vangnet. Maar wordt hij vrolijk om naar een rijtjeshuis ergens in de Randstad te gaan wonen en op de Nederlandse manier zijn leven te leiden?

                                                Comment


                                                • precies en wij vullen hun tekorten aan, de vraag is dan wel wie is er gek ?

                                                  Comment


                                                  • ik zie de variant met de CU weer terug komen als ze er niet uitkomen met GL en PvdA,

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X